Ασυνεννοησία αρμοδίων για Διοικητικό Δικαστήριο

Μπέρδεμα και ασυνεννοησία επικρατεί σε σχέση με τις εξουσίες και τις υποθέσεις, που θα επιλαμβάνεται το Διοικητικό Δικαστήριο, ενώ η Νομική Υπηρεσία κατέστησε σαφές στα μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής πως η λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, δεν σημαίνει την ταυτόχρονη κατάργηση του Εφοριακού Συμβουλίου και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων.

Όπως λέχθηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών δεν τίθεται θέμα κατάργησης των δύο αρχών και ούτε κάτι τέτοιο περιλαμβάνεται στα συγκεκριμένα νομοθετήματα. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί η κατάργηση των δύο αυτών οργάνων, τότε θα πρέπει να γίνει με άλλο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει διορίσει από το 2013 μέλη τόσο στο Εφοριακό Συμβούλιο, όσο και στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, τα συμβόλαια των οποίων λήγουν το 2019.

Στην επόμενη συνεδρία της η Επιτροπή Νομικών θα καλέσει για εξηγήσεις τους τρεις αρμόδιους Υπουργούς (Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εσωτερικών), ώστε να απαντήσουν κατά πόσο οι δύο αρχές θα λειτουργούν παράλληλα με το Διοικητικό Δικαστήριο, κάτι που θα επιφορτίσει το κράτος με επιπλέον δαπάνες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Σωτήρης Σαμψών, είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία προέκυψαν ζητήματα και θέματα που χρήζουν περαιτέρω διευκρινήσεων και αποσαφήνισης κυρίως από τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εσωτερικών, για να προσθέσει πως η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει τους τρεις Υπουργούς στην αμέσως επόμενη συνεδρία της για να θέσει ενώπιον τους τα θέματα, που χρήζουν αυτών των διευκρινήσεων, ώστε να μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην ολοκλήρωση της συζήτησης, σε σχέση με τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Εξήγησε ότι “όπως είναι το νομοθέτημα σήμερα, αφορά στη συμπερίληψη ως μέρος αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Δικαστηρίου και η εκδίκαση υποθέσεων επί της ουσίας που σήμερα εκδικάζουν αυτά τα δύο όργανα”.

“Το νομοσχέδιο που έχουμε ενώπιον μας δεν καταργεί με οποιοδήποτε τρόπο αυτά τα δύο όργανα που λειτουργούν σήμερα. Άρα είναι ένα θέμα, που πρέπει να εξετάσουμε, ποιο είναι το μέλλον αυτών δύο οργάνων, όταν και εφόσον ψηφιστεί ο νόμος για το Διοικητικό Δικαστήριο ή ακόμα περισσότερο κατά πόσο θα συμπεριληφθεί ή θα συμπεριληφθούν μέσα στις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου”, πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι “αν αυτά τα δύο όργανα παραμείνουν σε ισχύ, ένα από τα θέματα που ενδεχόμενα θα εγερθούν, αφορά και το ζήτημα να υπάρχουν δύο διαδικασίες ίδιες για το ίδιο θέμα”.

“Επομένως θα πρέπει όλα αυτά να εξεταστούν και να δούμε που καταλήγουμε. Επιπλέον, οι αντιπρόσωποι ή εκπρόσωποι κυρίως της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων έθεσαν και άλλα σοβαρά ζητήματα ενώπιον της επιτροπής σε περίπτωση, που ψηφιστεί η συμπερίληψη αρμοδιοτήτων που σήμερα έχει η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων στο Διοικητικό Δικαστήριο”, ανέφερε ο κ. Σαμψών.

Καταληκτικά είπε πως σκοπός της Επιτροπής Νομικών ήταν εξ` υπαρχής να μειώσει το κόστος και να συντμήσει με τους χρόνους εκδίκασης, συμπληρώνοντας ότι “αυτό είναι ένα ζήτημα, που θα πρέπει να δούμε τώρα, εφόσον αυτά τα όργανα, θα παραμείνουν σε ισχύ ή αν θα πρέπει οι αρμοδιότητες τους να συμπεριληφθούν μέσα στο νόμο του Διοικητικού Δικαστηρίου”.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιάνου, είπε πως “για περίοδο ενός και πλέον χρόνου, ποτέ και σε καμιά περίπτωση, δεν αναφέρθηκε οτιδήποτε από τον αρμόδιο Υπουργό ή από οποιοδήποτε λειτουργό του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή από οποιοδήποτε άλλο αξιωματούχο της κυβέρνησης ότι οι προθέσεις με το Εφοριακό Συμβούλιο και την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, ήταν άλλες από την κατάργηση τους”.

“Μάλιστα”, είπε, “για να πείσουν τη Βουλή ανεξαρτήτως της άποψης, που μπορεί να διατηρούμε για τη χρησιμότητα ή άλλως πως των δύο αυτών φορέων, το βασικό επιχείρημα ήταν οι εξοικονομήσεις και ότι θα προέβαινε σε εξοικονομήσεις το δημόσιο με την κατάργηση και Εφοριακού Συμβουλίου και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων. Μετά από μια ανάπαυλα αρκετών μηνών ήρθε το θέμα στην Επιτροπή Νομικών, όπου σήμερα είχαμε ενώπιον μας την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων και το Εφοριακό Συμβούλιο. Με έκπληξη ακούσαμε ότι σε ό,τι αφορά την πρώτη οι άνθρωποι έχουν συμβόλαια απασχόλησης -ενδεχομένως με αξιόλογους μισθούς μέχρι το 2019- και βεβαίως αφέθηκε να αιωρείται κατά πόσο η τελική πρόθεση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του Εφοριακού Συμβουλίου ή διαφοροποίηση του ή αλλοίωση των αρμοδιοτήτων του”.

Σε σχέση με την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, ο κ. Δαμιανού διερωτήθηκε: “Η πρόθεση είναι να καταργηθεί; Είναι να διαφοροποιηθεί; Είναι να ενσωματωθεί στο νέο Διοικητικό Δικαστήριο;”.

Είπε πως τα ζητήματα αυτά είναι σημαντικά και πρόσθεσε πως “το λιγότερο το οποίο πρέπει να χρεωθεί η κυβέρνηση είναι ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων, η προχειρότητα, αλλά αν πρέπει να είμαι λιγότερο επιεικής, ενδεχομένως θα πρέπει να μιλήσουμε και για παραπλάνηση της Βουλής”.

“Είμαστε σήμερα στο παρά πέντε και οι πολιτικές δυνάμεις έτοιμες να ψηφίσουμε σε ό,τι αφορά την ουσία, που είναι η ίδρυση του Διοικητικού Συμβουλίου και στο παρά πέντε προκύπτει αυτή η ασυνεννοησία. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, για να γνωρίζουμε τι αναμένει από εμάς η κυβέρνηση να ψηφίσουμε, γιατί πρόκειται για τροποποίηση του συντάγματος”, είπε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy