«Ασυνόδευτα παιδιά», έρμαια στο ταξίδι προς ένα καλύτερο μέλλον

΄Η σε ένα αβέβαιο και σκληρό μέλλον;

Της Σάββιας Μιχαήλ

Δυστυχώς, απέχουμε πολύ από ένα κόσμο της ειρήνης, της ασφάλειας και της δημοκρατίας που όλοι οραματιζόμαστε. Σε κάποια μέρη του πλανήτη, πολλά παιδιά στερούνται καθημερινά βασικά αγαθά και ζουν σε συνθήκες συνεχιζόμενης απειλής, στέρησης αλλά και φόβου. Και η πραγματικότητα, διαχρονικά και ιδιαίτερα στις μέρες μας, επιβεβαιώνει αυτή την τραγική αλήθεια.

Κάθε παιδί, ανεξαρτήτως από πού κατάγεται, πού έχει γεννηθεί και πού ζει, έχει δικαιώματα. Δικαιώματα στη μόρφωση, στην υγεία, στη δίκαιη μεταχείριση αλλά και στην παιδική ηλικία. Αυτό δεν λένε τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ωστόσο, ακόμη και σήμερα υπάρχουν παιδιά που ζουν εν μέσω ανθρωπογενών κρίσεων και κάθε μέρα που περνά βασικά θεμελιώδη δικαιώματά τους καταπατούνται. Αναγκάζονται να μεταναστεύσουν και επιδίδονται σε ένα αγώνα για επιβίωση και για ένα καλύτερο μέλλον.

Πολλά παιδιά βρίσκονται σε ακόμη πιο δυσμενή θέση όταν δεν έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο να τα προστατεύσει, όπως είναι τα «ασυνόδευτα παιδιά», τα οποία αναγκάζονται να μεταναστεύσουν χωρίς τη συνοδεία από έναν ενήλικα. Αυτά τα μικρά αβοήθητα πλάσματα, εκτός του ότι βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές τους, έχουν βιώσει σκηνές βίας, οι οποίες εκτυλίχθηκαν μπροστά στα έντρομα μάτια τους και πολλές φορές πέφτουν στις παγίδες επιτηδείων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους, σεξουαλική αλλά και εργασιακή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του OHE για τους Πρόσφυγες, μόνο στην Ιταλία και τη Μάλτα έχουν φτάσει φέτος κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους περίπου 10.000 ασυνόδευτα παιδιά. Σε πολλές χώρες τα συστήματα παροχής ασύλου δεν λειτουργούν πλήρως σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Λόγω της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης της Συρίας μέτρα απαιτούνται και στην Κύπρο.

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Nils Muižnieks, βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο και κατά τις επαφές του συναντήθηκε, μεταξύ άλλων και με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς, Ανθρωπιστικού και Ανεξάρτητου Οργανισμού «Hope For Children» UNCRC Policy Center, κ. Joseph Varughese και τη διευθύντρια του Ανθρωπιστικού Τμήματος του Οργανισμού κα Αντρια Νεοκλέους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε στον Ευρωπαίο Επίτροπο η Εθνική Αναφορά για την Κύπρο σχετικά με τις «Ανθεκτικές Λύσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ευρώπη».

Οπως τόνισε ο κ. Joseph Varughese, πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους που ανήκουν στις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές κατηγορίες στην Ε.Ε., βασισμένο, όπως εξηγεί, σε δράσεις που εξοικονομούν χρήμα και χρόνο, ειδικά τώρα που οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τη λιτότητα. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε αυτούς τους δύσκολους και περίεργους καιρούς υφίστανται μία διπλή στέρηση, κατά τον διευθυντή της «Hope For Children». Δεν μπορούν να απολαύσουν την οικογενειακή ζωή και παράλληλα αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με την επανόρθωση αυτής της μεγάλης στέρησης. Τα κράτη μειώνουν τη δική τους ανθρωπιστική δράση, αλλά την ίδια στιγμή η κοινωνία των πολιτών επιχειρεί να καλύψει το κενό όσο ποτέ άλλοτε.

Οπως επισημαίνει, «το “Hope For Children”, όντας στον πυρήνα του αγώνα για την υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων, επιδιώκει την ανθεκτικότητα και την αποτελεσματικότητα. Οταν κανείς διαχειρίζεται υποθέσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, μακροπρόθεσμες και οραματικές στρατηγικές πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη ανταπόκριση προς άτομα των οποίων ο χαρακτήρας επηρεάζεται καθοριστικά για όλη την υπόλοιπη ζωή τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσημη δημόσια παρουσίαση της Εθνικής Αναφοράς για την Κύπρο σχετικά με τις «Ανθεκτικές Λύσεις για τους ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ευρώπη» θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου 2016, στο Σπίτι της Ε.Ε. στη Λευκωσία.

Για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό απαιτούνται μόνιμες και βιώσιμες λύσεις για τα παιδιά αυτά και σκοπός μας είναι να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον ειρηνικό και δίκαιο. Πρέπει να επιδοθούμε στον αγώνα κατά της φτώχειας, της πείνας, της προσφυγιάς συλλογικά και ενάντια στον πόλεμο και τις καταπατήσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών. Κι αυτές είναι επισημάνσεις που τις ακούμε καθημερινά. Γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς και ποσοστά. Εχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές.

Παιδικές ψυχές. Για να βγούμε νικητές σ’ αυτό τον αγώνα, το τελευταίο που πρέπει να κάνει η κοινωνία και η ΕΕ είναι να αφήνει σε δεύτερη μοίρα τα παιδιά. Οχι μόνο τα δικά της παιδιά, αλλά και τα παιδιά όλου του κόσμου, που και αυτά έχουν ένα αναφαίρετο δικαίωμα, το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy