Άσκηση ελέγχου της Βουλής: Τα «μασάνε» ΔΗΣΥ-ΕΔΕΚ-Αλληλεγγύη

Διιστάμενες είναι οι απόψεις μεταξύ των κομμάτων για το ποιος θα ασκεί τον οικονομικό έλεγχο της Βουλής, μετά την τροποποίηση του συντάγματος για οικονομική της αυτονόμηση.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, μετά το θέμα που δημιουργήθηκε από την αποστολή επιστολής από τον Πρόεδρο της Βουλής στην Ελεγκτική Υπηρεσία, με την οποία ήγειρε θέμα αυτονόμησης, απαντώντας σε απάντηση του σε επιστολή του γενικού ελεγκτή με την οποία ζητά από τη βουλή να υποβάλλει μέχρι τις 30 Απριλίου στοιχεία για την περίοδο 2018-2019 για οικονομικό έλεγχο.


Μετά την σύσκεψη, μόνο ΑΚΕΛ και Οικολόγοι τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα ότι θεωρούν όπως ο εσωτερικός έλεγχος των οικονομικών της βουλής γίνεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, όπως γινόταν και μέχρι σήμερα.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ξεκαθάρισε ότι όταν αποφασίστηκε η οικονομική αυτονόμηση, σε καμία περίπτωση δεν αποφασιζόταν ο τερματισμός του ελέγχου από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ ξεκάθαρα θεωρεί ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να συνεχίσει να πραγματοποιεί τον εσωτερικό οικονομικό έλεγχο της Βουλής, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα αναμένει την κατάθεση της νομοθεσίας και θα συμβάλει δημιουργικά.

Χωρίς να ξεκαθαρίζει τη στάση του κόμματος του, ο Νίκος Τορναρίτης είπε ότι ο ΔΗΣΥ δεν έχει πρόβλημα να συνεχίσει η Ελεγκτική Υπηρεσία να ελέγχει τα οικονομικά της βουλής, χωρίς όμως να αποκλείει, αυτό να γίνεται τελικά από άλλους, για το οποίο θα υπάρξει διαβούλευση. Σημείωσε ωστόσο ότι μέχρι και τη νομική ρύθμιση του θέματος, ο έλεγχος πρέπει να συνεχιστεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία.


Στο ίδιο μοτίβο ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος είπε ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης αυστηρός και διαφανής έλεγχος για το πως διατίθενται τα κονδύλια της βουλής, αλλά για το πως θα γίνει αυτό, θα πρέπει να ρυθμιστεί και μπορεί να γίνεται και από τον Γενικό Ελεγκτή, ή από άλλο ανεξάρτητο οίκο.

Ταυτόσημη ήταν και η τοποθέτηση του Μιχάλη Γιωργάλλα του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο οποίος είπε ότι στο πλαίσιο του νόμου που θα θεσπιστεί, δεν εξαιρείται η άσκηση ελέγχου από την ελεγκτική υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι όσα ειπώθηκαν από τον Γ. Ελεγκτή είναι η μισή αλήθεια και ουδέποτε ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δε θέλει τον έλεγχο από την Ελ. Υπηρεσία.
Κάποιοι πρέπει να πουν ξεκάθαρα τη θέση τους για το ποιος θα ελέγχει τη βουλή, γιατί άλλα λεν εντός συσκέψεων και άλλα δημόσια, είπε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι οι οικολόγοι θεωρούν ότι ξεκάθαρα τον εσωτερικό οικονομικό έλεγχο πρέπει να τον ασκεί η ελεγκτική υπηρεσία.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.