Θέα

Ασκήσεις επί χάρτου στην αναζήτηση της Μορφής

Έκθεση του Χρίστου Ν. Χρίστου στην Γκαλερί Αποκάλυψη

Η Γκαλερί Αποκάλυψη παρουσιάζει την έκθεση Σχεδιάσματα-Ζωγραφική του Χρίστου Ν. Χρίστου με τίτλο “Ασκήσεις επί χάρτου στην αναζήτηση της Μορφής”.

Ο Κύπριος καλλιτέχνης Χρίστος Ν. Χρίστου επιστρέφει στη γενέτειρά του με μια έκθεση πολύ διαφορετική από ό,τι έχει συνηθίσει το φιλότεχνο κοινό. Μια ολοκληρωμένη ίσως παρουσίαση των σχεδιαστικών του μελετών επί όλων των έργων και κυρίως των γλυπτών παρουσιάζεται αυτούσια και ελευθέρα πάνω στο χαρτί ή τον καμβά. Η πρακτική του στην Αρχιτεκτονική τον δίδαξε πως το σχέδιο είναι μια γλώσσα που περιγράφει μια κατασκευή ή τουλάχιστον προηγείται αυτής. Αυτό ισχύει τόσο στην αρχιτεκτονική, σκηνογραφία, design, γλυπτική, ζωγραφική. Έτσι το σχέδιο από μόνο του αποτελεί έργο τέχνης, μια γλώσσα έκφρασης και συναισθημάτων και ιδεών.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης: «Λόγω της αρχιτεκτονικής μου προπαίδειας ‘’κτίζω’’ το εικαστικό πεδίο ακόμα και όταν σχεδιάζω. Ακόμα και τις ζωγραφικές συνθέσεις τις αντιμετωπίζω με σχέδιο με χρώμα, καθώς η έρευνά μου είναι κυρίως μέσα από τη γραμμή και τον τόνο και λιγότερο μέσα από τη φόρμα και τις χρωματικές αρμονίες. Ίσως τα σχέδιά μου να μην έχουν την ολοκληρωμένη εικόνα μιας ακαδημαϊκής μελέτης, αλλά εκφράζουν την επιδιωκόμενη αρμονία, τις αναλογίες, τις πολλαπλές όψεις και την ατμόσφαιρα ενός γλυπτού, τα προβλήματα της κίνησης, της βαρύτητας, της σύνθεσης και της κατασκευής».

Γκαλερί Αποκάλυψη, Λευκωσία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου