Ασπίδα για πλημμύρες και κατολισθήσεις τα άμεσα έργα

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στις περιοχές των πυρκαγιών

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Άμεσα έργα προστασίας των πυρόπληκτων περιοχών από πλημμύρες και κατολισθήσεις πρέπει να γίνουν σύμφωνα με επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, την ώρα που οι κάτοικοι των περιοχών βρίσκονται ακόμα στην αναμονή για στήριξη από την κυβέρνηση.

Εισηγήσεις σε τρεις φάσεις…

Η ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών δρα Ευθύμιο Λέκκα, περιόδευσε χθες στην ορεινή Λάρνακας και Λεμεσού κάνοντας αυτοψία ενόψει προτάσεων που θα γίνουν για την επόμενη μέρα. Ο δρ Λέκκας δήλωσε από την Ορά ότι η περιοχή πρέπει να προστατευθεί από συνοδά καταστροφικά φαινόμενα που εκδηλώνονται μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και να ανακάμψει περιβαλλοντικά και οικονομικά. Άμεση προτεραιότητα, όμως, όπως σημείωσε, είναι τα έργα αποτροπής πλημμυρών, διάβρωσης και κατολισθήσεων. «Είναι οι πρώτες δράσεις που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τους επαγόμενους κινδύνους από μία μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά», ξεκαθάρισε ο καθηγητής, θέτοντας το ζήτημα σε τρεις διαστάσεις. Όπως είπε, η άμεση προτεραιότητα είναι η υλοποίηση έργων προφύλαξης της περιοχής από επαγόμενους κινδύνους και σε δεύτερη και τρίτη διάσταση, η περιβαλλοντική ανάκαμψη σε 2 με 3 χρόνια και η οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Συγκράτηση του εδάφους στα ψηλά σημεία

Για τους κινδύνους πλημμυρών και κατολισθήσεων, όμως, προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα. Τα πρώτα έργα, όπως είπε, πρέπει να είναι η συγκράτηση του εδάφους στα ψηλά σημεία και του νερού στα μικρά ρυάκια, ενδεχομένως με φράγματα. «Πρέπει να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις με τρεις κυρίως άξονες, τα έργα να είναι αποτελεσματικά, να έχουν μικρό οικονομικό κόστος και το σπουδαιότερο να είναι συμβατά με το περιβάλλον. Δεν υπάρχει ένας γενικευμένος κανόνας, η κάθε μία περιοχή έχει και τις δικές της ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες και χρειάζεται ειδικές παρεμβάσεις με ειδικά έργα σε κάθε μία περιοχή», παρατήρησε ο δρ Λέκκας.

Ερωτηθείς σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι εάν δεν κινηθεί άμεσα το κράτος, αν δεν παρακαμφθούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και αν δεν διατεθούν τα απαιτούμενα χρήματα, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν έργα πριν τον επερχόμενο χειμώνα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι επιστήμονες θα δώσουν τις επιστημονικές και τεχνικές απόψεις τους και από ‘κει και πέρα αναλαμβάνουν οι πολιτικοί, εν προκειμένω η κυβέρνηση. «Είναι το οικονομικό τμήμα, αφού χρειάζονται αρκετοί οικονομικοί πόροι για να γίνουν αυτά τα έργα και σε άμεσο χρονικό διάστημα. Εδώ ένας ανασταλτικός παράγοντας είναι η γραφειοκρατία», είπε ο καθηγητής.

Τάσος Περδίος

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.