Τη Γ.Σ. της ΕΣΚ απασχόλησαν τα μεγάλα συνδικαλιστικά προβλήματα του κλάδου και ο πόλεμος από την εργοδοσία
Μόνο με την οργάνωση μπορούν να βγουν ενισχυμένοι οι εργαζόμενοι και να φράξουν το δρόμο στη διαρκή και εντεινόμενη επίθεση των εργοδοτών απέναντι στα δικαιώματα και τα κεκτημένα τους. Η πιο πάνω διαπίστωση, που ισχύει για όλες τις επαγγελματικές ομάδες, δεν θα μπορούσε να μην απασχολεί και τον κλάδο των δημοσιογράφων.
Το ζήτημα αυτό απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη χθεσινή 63η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ).
Η όλη συζήτηση επικεντρώθηκε στο δυσχερές εργασιακό τοπίο και στα μεγάλα συνδικαλιστικά προβλήματα του δημοσιογραφικού κλάδου. Διεξάχθηκε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος προς ενίσχυση της οργάνωσης, της δημοσιογραφικής της ταυτότητας και της όσο το δυνατό μεγαλύτερης συνδικαλιστικής συσπείρωσης μέσα στη δημοσιογραφική κοινότητα.
Όπως αναφέρθηκε, εργοδότες ασκούν πιέσεις και εκφοβισμό στους υπαλλήλους τους που είναι μέλη της ΕΣΚ, ενώ άλλοι θέτουν ως κριτήριο πρόσληψης να μην είναι κάποιος μέλος της ΕΣΚ.
Επίσης, εγέρθηκε το ζήτημα ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ όπου και η Κρατική Υπηρεσία εκδίδει δημοσιογραφικές κάρτες. Πρόκειται για κάτι το οποίο αποδυναμώνει την ταυτότητα του οργάνου των δημοσιογράφων. Σημειώνεται επίσης ότι η πλειοψηφία των εργοδοτών προωθεί την έκδοση κάρτας από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, σε μια προσπάθεια να υποσκάψει τη συντεχνία.
Για την κατάργηση αυτής της αναχρονιστικής πρακτικής, η οποία έχει τις ρίζες της στην Αγγλοκρατία, η ΕΣΚ έχει πραγματοποιήσει αρκετά διαβήματα προς την κυβέρνηση και έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι θα σταματήσει αυτή η πρακτική. Η ΕΣΚ θα συνεχίσει τις επαφές προς επίτευξη του δίκαιου αιτήματός της.
Η κυβέρνηση αποκόπτει κονδύλια για την πρόνοια
Παράλληλα, απασχόλησε το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκόψει κονδύλια συνολικού ύψους περίπου 65 χιλιάδων ευρώ, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «οικονομική περισυλλογή».
Συγκεκριμένα, από φέτος (2022) «με στόχο τον περαιτέρω εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών» η κυβέρνηση απέκοψε εντελώς το κονδύλι (συνολικού ύψους €54.000) που λάμβανε ετησίως η ΕΣΚ για σκοπούς ευημερίας των δημοσιογράφων. Με αυτό το ποσό η ΕΣΚ χορηγεί μηνιαίες επικουρικές συντάξεις σε συνταξιούχους συναδέλφους, σε χήρους ή χήρες συναδέλφων, καθώς επίσης και έκτακτα βοηθήματα σε δυσπραγούντες ή βαριά ασθενούντες συναδέλφους.
Η δεύτερη κυβερνητική περικοπή έχει να κάνει με την κρατική χορηγία των €36.000 προς την ΕΣΚ για σκοπούς κάλυψης του λειτουργικού της κόστους και λόγω της δημόσιας αποστολής που επιτελεί. Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών, από το 2023 θα αφαιρεθούν από αυτή τη χορηγία €11.000.
Η συντεχνία προέβη σε σχετικά διαβήματα στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και αναμένει την ανταπόκρισή τους.
