Ασσιώτης στην Ερευνητική: Ο Χάσικος μίλησε για «πλημμυρίδα αιτήσεων» και πιέσεις που δεχόταν το Υπουργείο

Ο ίδιος (ο Σωκράτης Χάσικος) μου είχε πει ότι το κράτος, η Κυβέρνηση δεχόταν μια εξαιρετικά μεγάλη πίεση από πολλούς και διάφορους που ήθελαν να μειωθούν τα κριτήρια

Δεν σχετίζεται η μετακίνησή του από το Υπουργείο Εσωτερικών με το θέμα των πολιτογραφήσεων, κατέθεσε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ανδρέας Ασσιώτης, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών.

Απαντώντας την Πέμπτη σε ερωτήσεις του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Ασσιώτης αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Σωκράτη Χάσικο κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδικασίες που ακολουθούνταν στο Υπουργείο κατά την υποβολή αιτήσεων για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ), καθώς και στην ευθύνη ελέγχου για υλοποίηση των όρων και κριτηρίων μετά την έγκριση.

Δεν είχε καμία πίεση από δικηγορικά γραφεία παροχής υπηρεσιών, είπε ο κ. Ασσιώτης ενώ σε ερώτηση αν είχε ασκήσει ο ίδιος παρεμβάσεις ή πιέσεις με σκοπό την επιτάχυνση της εξέτασης κάποιας αίτησης, ανέφερε ότι δεν έγινε φορέας πιέσεων ή συμβουλών για να επιταχύνει κάτι προς όφελος κάποιου άλλου. Για ορισμένες αιτήσεις, αν υπήρχε πληροφόρηση ότι πρόκειται για ευαίσθητη περίπτωση, ενημέρωνε τον Υπουργό ότι έπρεπε να τύχει επείγοντος χειρισμού, πρόσθεσε.

Ο κ. Ασσιώτης, ο οποίος διορίστηκε το 2012 μόνιμος Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ μέχρι και τον Νοέμβριο του 2013, που μετακινήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, σε ερώτηση αν είχε καλή σχέση με τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο απάντησε «είχα μια σχέση».

Σε διευκρινιστική ερώτηση, κατά πόσο η μετακίνησή του στο Υπουργείο Εργασίας έχει σχέση με το επενδυτικό πρόγραμμα, ανέφερε ότι δεν νομίζει ότι σχετίζεται.

«Η σχέση μου ως Γενικού Διευθυντή με τον ΥΠΕΣ Σωκράτη Χάσικο δεν ήταν εκείνη η οποία εγώ θεωρούσα ότι είναι η πρέπουσα σχέση μεταξύ ΓΔ και Υπουργού» είπε, συμπληρώνοντας πως μετακινήθηκε χωρίς να ενημερωθεί και χωρίς ο ίδιος να το επιδιώξει.

Αναζήτησα τον λόγο, συνέχισε ο κ. Ασσιώτης, είπε όμως ότι η επιστολή του Υπουργικού Συμβουλίου είχε μια τυπική διατύπωση, όπως συνηθίζεται και αναφερόταν σε υπηρεσιακές ανάγκες. «Αναζήτησα κάποια εξήγηση, μέχρι σήμερα δεν την έχω βρει» σημείωσε.

Ο κ. Ασσιώτης είπε εξάλλου πως ο Σωκράτης Χάσικος σε μια αναφορά του προς τον ίδιο, έκανε λόγο για «πλημμυρίδα αιτήσεων» και πιέσεις που δεχόταν την περίοδο εκείνη το Υπουργείο.

Ο ίδιος (ο Σωκράτης Χάσικος) μου είχε πει ότι το κράτος, η Κυβέρνηση δεχόταν μια εξαιρετικά μεγάλη πίεση από πολλούς και διάφορους που ήθελαν να μειωθούν τα κριτήρια, να προσελκυστούν και άλλοι, να αυξηθούν οι αιτήσεις, συνέχισε ο κ. Ασσιώτης.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί ότι έγιναν λάθη ή παραλήψεις κατά την εφαρμογή του ΚΕΠ, ο κ. Ασσιώτης ανέφερε ότι επί των ημερών του υπήρχε μόνο μια λειτουργός που χειριζόταν τον αριθμό των αιτήσεων.

«Έπρεπε να διαφοροποιηθεί η στελέχωση» και το Υπουργείο έπρεπε να φροντίσει να δημιουργήσει μια ομάδα λειτουργών, οι οποίοι θα εξειδικευτούν, ώστε να είμαστε σωστοί απέναντι στο αντικείμενο και οι λειτουργοί να μην μειονεκτούν απέναντι στους παρόχους, στους αιτητές, στη βιομηχανία, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Μαρίας Αδαμίδου στο ΥΠΕΣ, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι αποσπάστηκε από τη Βουλή στο γραφείο του Σωκράτη Χάσικου, ένα ή δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού και τοποθετήθηκε στο γραφείο του κ. Χάσικου.

Ως Γενικός Διευθυντής δεν είχα συνεχή επαφή με λειτουργούς από το γραφείο του Υπουργού, είπε, σημειώνοντας πως οι λειτουργοί έπαιρναν οδηγίες από τον Υπουργό. Σε ερώτηση αν η συγκεκριμένη λειτουργός σχετίζονταν με τα θέματα πολιτογραφήσεων, ο κ. Ασσιώτης απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Σε ερώτηση ποιος ήταν υπεύθυνος να παρακολουθεί και να ελέγχει κατά πόσο υλοποιούνται πρόνοιες μιας απόφασης για κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση, όπως η ικανοποίηση κάποιου οικονομικού κριτηρίου, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι στη θητεία του στο ΥΠΕΣ δεν υπήρχαν υπηρεσίες που παρακολουθούσαν την υλοποίηση των οικονομικών όρων. Το κατά πόσο έχει ικανοποιηθεί κάποιος οικονομικός όρος, είναι ευθύνη του ΥΠΟΙΚ να ελέγχει, που είναι αρμόδιο, πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο πήγαιναν αιτήσεις για πολιτογράφηση απευθείας στον Υπουργό, ο κ. Ασσιώτης απάντησε «δεν μπορώ να ξέρω». Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο έχει εντοπίσει αιτήσεις που δεν πέρασαν από τον ίδιο, απάντησε «όχι», είπε ωστόσο ότι αν εγκρινόταν κάποια αίτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα ερχόταν κοντά του για επίβλεψη της υλοποίησης των όρων.

Ο κ. Ασσιώτης ρωτήθηκε για ποιον λόγο προωθήθηκαν και εγκρίθηκαν πολιτογραφήσεις, ενώ από έγγραφα φαίνεται ότι υπήρξαν ενστάσεις σε επίπεδο Υπουργείου. Ανέφερε ότι οι προτάσεις για τις πολιτογραφήσεις υποβάλλονται από Υπουργούς και όχι από Υπουργεία. Ο Υπουργός μπορεί να έκρινε ότι η ένσταση του αρμόδιου λειτουργού δεν ήταν σημαντική, είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι έπραττε στην περίπτωση που διαπίστωνε ότι δεν τηρείτο κάποιο κριτήριο, είπε ότι ο ίδιος έπαιρνε θέση όταν το έκρινε αναγκαίο και το σημείωνε χειρόγραφα. «Παρασημείωνα» είπε, λέγοντας πως δεν είναι αρεστό ένας Γενικός Διευθυντής να γράφει πολλά.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Μύρωνας Νικολάτος έδειξε στον κ. Ασσιώτη δύο έντυπα που κατατέθηκαν ως τεκμήρια, ζητώντας του να αναγνωρίσει κατά πόσο πρόκειται για την δική του γραφή ή υπογραφή. Απάντησε ότι δεν είναι η δική του γραφή, ενώ είπε ότι οι ημερομηνίες που αναγράφονται στα έντυπα – 2007 και 2010 – αναφέρονται σε περίοδο προτού αναλάβει τις συγκεκριμένες ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy