Ενας “μικρός” αστεροειδής, στο μέγεθος ενός μεγάλου σπιτιού, θα περάσει την Πέμπτη σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη, προσφέροντας τη δυνατότητα σε ανιχνευτές αστεροειδών σε όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν ως ένα συντονισμένο Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών σε περίπτωση μιας πραγματικής απειλής.

Ο αστεροειδής, στον οποίο δόθηκε το όνομα 2012 TC4, έχει διαστάσεις 15 επί 30 μέτρα και θα περάσει σε απόσταση μόνον 42,000 χιλιομέτρων από τη Γη, δηλαδή στο ένα δέκατο της απόστασης της Γης από το Φεγγάρι και λίγο πιο μακριά από την τροχιά των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων (35,786 χιλιόμετρα). Σημειώνεται ότι η απόσταση της Σελήνης από τη Γη κυμαίνεται μεταξύ 356,000 – 406,000 χλμ.

Το μέγεθος του αστεροειδούς αυτού κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με το αντικείμενο που εξερράγη στη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2013 και προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές και τον τραυματισμό πέραν των χιλίων ανθρώπων.

Οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι παρά την κοντινή απόσταση ο αστεροειδής αυτός, ο οποίος ανακαλύφθηκε μόλις το 2012, δεν θα προσκρούσει στη Γη.

Παρόλα αυτά, η στενή προσέγγισή του στη Γη αποτελεί  μια ευκαιρία να δοκιμαστεί η ικανότητα ενός παγκόσμιου δικτύου παρατήρησης προκειμένου να επικοινωνεί και να συντονίζει τις μετρήσεις του σε ένα πραγματικό σενάριο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΝΑΣΑ, δεκάδες αστεροειδείς θα πλησιάσουν απειλητικά τη Γη τα επόμενα 100 χρόνια, και κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν τα 100 μέτρα σε διάμετρο.

Παρά ταύτα, κανένας γνωστός μέχρι σήμερα αστεροειδής δεν προβλέπεται να προσκρούσει στη Γη στα επόμενα 100 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στα σχέδια αποτροπής μιας πρόσκρουσης θα λάβει μέρος και η Κύπρος σε συνεργασία με τη ΝΑΣΑ και άλλες χώρες, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης του Διαστήματος. Η Κύπρος θα κατασκευάσει ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής της πρώτης διεθνούς αποστολής για εκτροχιασμό αστεροειδή που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγα χρόνια.

Οι καταστροφές που μπορούν να προκαλέσουν οι αστεροειδείς είναι πολλές. Από τη γένεση της Γης, πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο πλανήτης μας έχει πληγεί πολλές φορές από αστεροειδείς των οποίων οι τροχιές τους οδήγησαν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. Για τους ειδικούς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποια στιγμή στο μέλλον η Γη θα κτυπηθεί ξανά, αλλά το ερώτημα είναι πότε θα πραγματοποιηθεί αυτή η κοσμική σύγκρουση και κατά πόσον θα είμαστε έτοιμοι να την αποτρέψουμε.