Ασθενείς δεν βρίσκουν τα φάρμακα που τους συνταγογραφούν

Άμεσα να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φαρμάκων

 

Το πολύ σοβαρό θέμα της έλλειψης φαρμάκων και αναλώσιμων συζήτησε χθες η Επιτροπή Υγείας της Βουλής, με τον ΟΑΥ να αναφέρει ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα ενταχθούν νέα φάρμακα στον κατάλογο. Την ίδια ώρα, αναφορά έγινε και για καταγγελίες από ασθενείς ότι στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ δεν υπάρχουν τα απαραίτητα, όπως κουβέρτες, σεντόνια κ.λπ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σημείωσε ότι βουλευτές καθημερινά δέχονται παράπονα από πολίτες ότι δεν βρίσκουν τα φάρμακα που τους συνταγογραφούν οι γιατροί τους, είτε ότι δεν υπάρχουν αναλώσιμα σε νοσοκομεία ή άλλες μονάδες παροχής υγείας. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε σε περίπτωση καρδιοπαθή που χρειάζεται 90 ευρώ για τα φάρμακά του, ενώ άλλοι ασθενείς που παίρνουν αυτό το φάρμακο πριν το 2020 που εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο του ΟΑΥ, το εξασφαλίζουν δωρεάν.

Θα πρέπει, τόνισε, να δοθούν λύσεις άμεσα. «Κάποιοι καραδοκούν να χτυπήσουν το ΓεΣΥ, κάποιοι βρίσκουν αφορμή από τέτοια περιστατικά για να χτυπούν το Σύστημα Υγείας και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό, αν θέλετε αμέσως, να βρεθούν λύσεις ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, σημείωσε ότι εάν δεν γίνονταν ονομαστικά αιτήματα για φάρμακα, ίσως να χάνονταν και ζωές, ενώ, όπως είπε, το θέμα θα απασχολήσει ξανά την Επιτροπή. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι στέλνουν τα σεντόνια του Νοσοκομείου Πάφου στο Νοσοκομείο Λευκωσίας για να πλυθούν. Επίσης και η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, αναφέρθηκε στην έλλειψη κορτιζόνης που παρατηρείται σε νοσοκομεία.

Ο γενικός διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, είπε ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα διερευνηθεί το πρωτόκολλο των φαρμάκων και θα ενταχθούν νέα σκευάσματα, κυρίως αντιπηκτικά που θα επωφεληθούν μερικές χιλιάδες ασθενείς.

Ο κύριος Τσινωντίδης τόνισε ότι πριν το ΓεΣΥ το Δημόσιο πρόσφερε 1.350 φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ μετά τον Οκτώβριο του 2020 το ΓεΣΥ προσφέρει 2.100.

Είπε επίσης ότι και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι έχουν επιλογές και θα μπορούσαν να τους παρέχουν φάρμακα που είναι στον κατάλογο του ΓεΣΥ.

Το όλο θέμα πάντως θα απασχολήσει ξανά την Επιτροπή Υγείας, η οποία και θα παρακολουθεί το ζήτημα περιμένοντας πρώτα να δει ποια φάρμακα και πόσα θα ενταχθούν από τα μέσα Ιουνίου.

 

Νέος κατάλογος στα μέσα Ιουνίου
Το ΑΚΕΛ έδωσε κάποιες προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο θα αναμένει μέχρι τις 15 Ιουνίου, όπως δήλωσε ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος, όταν θα ανακοινωθεί ο νέος κατάλογος φαρμάκων από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ούτως ώστε να πράξουν αναλόγως.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy