Ασθενείς έφυγαν από τη ζωή επειδή δεν υπήρχαν φάρμακα – Πως απαντά ο ΟΑΥ

Μεγάλη κωλυσιεργία και αδυναμία εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας και του σχεδιασμού που αφορά την εξασφάλιση φαρμάκων καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Μάριος Κουλούμας επιρρίπτοντας ευθύνες στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΜιλώντας στην Πρωινή Έκδοση, επέκρινε τον ΟΑΥ για κωλυσιεργία και αδυναμία εφαρμογής της νομοθεσίας ιδιαίτερα για την παροχή φαρμάκων και την ίδια ώρα επεσήμανε ότι με βάση ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, εξακόσια ακριβά καινοτόμα φάρμακα β’ φάσης για τον καρκίνο και για σοβαρές αυτό-άνοσες παθήσεις, δίδονται στους ασθενείς με μια παράλληλη στο ΓΕΣΥ, χρονοβόρα διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών κατήγγειλε ότι έφυγαν από τη ζωή ασθενείς λόγω του ότι δεν είχαν το φάρμακο τους την ώρα που έπρεπε.
Τόνισε ότι μακροπρόθεσμα η καθυστερημένη παροχή φαρμακευτικής αγωγής στοιχίζει δεκαπλάσια στο κράτος και το σύστημα υγείας λόγω επιβάρυνσης της υγείας του ασθενούς.

Γιατροί: Στέλνουμε ασθενείς πίσω στο σπίτι τους

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι αναγκάζεται να στείλει ασθενείς πίσω στο σπίτι τους επειδή δεν έγινε έγκαιρα η προμήθεια φαρμάκων.
Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση, κατήγγειλε μάλιστα ότι η προμήθεια συγκεκριμένου είδους ινσουλίνης, θα λήξει σε 20 μέρες και δεν θα υπάρχει στα φαρμακεία, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν ασθενείς να αλλάξουν το είδος που τους χορηγείται.

Κατήγγειλε επίσης ότι οι νοσηλευτές έφτασαν στο σημείο τα βράδια να ψάχνουν ενδοφλέβια φάρμακα από τη μια κλινική στην άλλη τονίζοντας ότι μετά την παρέλευση δυόμισι χρόνων εφαρμογής του Σχεδίου Υγείας έχουμε πάει πίσω στον τομέα της προσφοράς φαρμάκων.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η πανδημία είναι η εύκολη δικαιολογία ωστόσο, όπως είπε, όταν γίνονται έγκαιρα οι παραγγελίες, τα φάρμακα έρχονται και στην ώρα τους.

Σε άμεσο κίνδυνο οι ζωές των ασθενών

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έλλειψη υποστηρικτικών φαρμάκων όπως οι αυξητικοί παράγοντες, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ η ογκολόγος στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου Γιόλα Μάρκου.
Μιλώντας στην Πρωινή έκδοση τόνισε ότι εάν υπάρξει διακοπή χορήγησης συγκεκριμένων φαρμάκων τότε επηρεάζεται η ζωή των ασθενών, κάνοντας αναφορά στα μονοκλωνικά αντισώματα των οποίων η διακοπή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη καρκίνου.
Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, ενώ δίδεται στον ασθενή η καλύτερη δυνατή θεραπεία, ξαφνικά λόγω ασυνεννοησίας κι έλλειψης μιας διαδικασίας πραγματικής αξιολόγησης των αναγκών της χώρας να μην φτάνουν τα φάρμακα έγκαιρα στην Κύπρο.

Πως απαντά ο ΟΑΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχωρεί σε ενέργειες ώστε οι ασθενείς να αγοράζουν απευθείας από τους προμηθευτές ή τους παρασκευαστές, φάρμακα που προμηθεύονται μέσω της διεύθυνσης αγορών του Υπουργείου Υγείας δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Ανώτερος Λειτουργός του οργανισμού Μιχάλης Πέτρου.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση υποστήριξε ότι λόγω της άμεσης επικοινωνίας που έχει ο οργανισμός με τους άμεσα εμπλεκόμενους θα μειωθούν όσον το δυνατόν περισσότερο οι ελλείψεις φαρμάκων.
Ο κ. Πέτρου σημείωσε ότι ο ΟΑΥ ξεκίνησε μια διαδικασία μεταφοράς φαρμακευτικών προϊόντων β’ φάσης που ως επί το πλείστον αγοράζονται με προσφορές μέσω της διεύθυνσης αγορών του Υπουργείου στο συνταγολόγιο του, κάτι που όπως είπε, απαιτεί χρόνο.

Σημείωσε ωστόσο ότι κάποια φάρμακα θα παραμείνουν υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας.

Υποστήριξε ότι λόγω της πανδημίας εμφανίστηκαν ελλείψεις φαρμάκων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης εμπορευμάτων και κοινού ενώ την ίδια ώρα σημείωσε ότι λόγω της στροφής φαρμακευτικών εταιριών προς την παραγωγή εμβολίων μειώθηκε η παραγωγή κυρίως παλαιών φαρμάκων.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.