Ασθενείς με λευχαιμία διέκοψαν τη θεραπεία τους ή δεν την άρχισαν λόγω ελλείψεων

Έλα στο Google News

Ασθενείς με λευχαιμία υποχρεώθηκαν να διακόψουν τη θεραπεία τους, άλλοι δεν την άρχισαν καν και ορισμένοι βρίσκονται στην αναμονή λόγω έλλειψης που παρατηρείται σε δύο συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, την ίδια ώρα, οι ασθενείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά που λαμβάνουν εξειδικευμένα ενέσιμα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του πόνου, κατά διαστήματα δεν έχουν στη διάθεσή τους τα φάρμακα που χρειάζονται, ενώ οι θαλασσαιμικοί περιμένουν εναγωνίως την ένταξη των νέων καινοτόμων θεραπειών οι οποίες θα τους απαλλάξουν από τις επιπτώσεις των παλαιότερων θεραπειών στην υγεία τους και στην ποιότητα ζωής τους.

Κακός προγραμματισμός, καθυστέρηση στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης φαρμάκων στο ΓεΣΥ, καθυστέρηση στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εξασφάλισης φαρμάκων, αδυναμία φαρμακοβιομηχανιών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία διεθνώς.

Δυστυχώς, ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης, «υποχρεωνόμαστε να απευθυνόμαστε στον ίδιο τον υπουργό Υγείας για θέματα τα οποία δεν έπρεπε καν να υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή ως Ομοσπονδία έχουμε ενημερωθεί για διάφορες περιπτώσεις ασθενών που ταλαιπωρούνται λόγω κακού προγραμματισμού ή και συνεννόησης μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και φορέων», πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, είπε, «παρατηρείται έλλειψη σε φάρμακα για ασθενείς με λευχαιμία με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να αρχίσουν θεραπείες τους, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν υποχρεωθεί να διακόψουν τη θεραπεία τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.