Αστικά λύµατα… µια προγραµµατισµένη αποτυχία

Cleaning construction for a sewage treatment

Του
Χαράλαμπου Θεοπέμπτου*

 

Το 1991 η ΕΕ υιοθέτησε την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυµάτων, η οποία είχε πρόνοιες για:

– Εγκατάσταση δικτύων συλλογής και σταθµών επεξεργασίας λυµάτων δευτεροβάθµιας ή ισοδύναµης στους οικισµούς µε ισοδύναµο πληθυσµό µεγαλύτερο από 2.000.

– Παρακολούθηση και αυστηρότερη επεξεργασία σε ευαίσθητες περιοχές που υπόκεινται σε ευτροφισµό.

– Παρακολούθηση των απορρίψεων του επεξεργασµένου νερού και της λάσπης.

Με την ένταξή µας στην ΕΕ αναλάβαµε ως κράτος την εναρµόνισή µας µε µια σειρά από Οδηγίες. Όσον αφορά το θέµα των λυµάτων, η συµφωνία που κάναµε τότε ήταν ότι µέχρι το 2012 θα κάναµε όλα όσα έπρεπε για να συµµορφωθούµε µε την Οδηγία.

Αυτά λέγαµε τότε στις Βρυξέλλες, εδώ όµως το τι έκανε το κράτος ήταν να προγραµµατίσει τη συµµόρφωση µέχρι το 2027 αντί µέχρι το 2012, άσχετα αν είχαµε και υποχρέωση να κάνουµε και εκθέσεις.

Το 2019, δηλαδή 7 χρόνια µετά την τελευταία ηµεροµηνία που συµφωνήσαµε, η ΕΕ µάς απείλησε µε δικαστήριο αν οι απαντήσεις που δίναµε δεν ήταν ικανοποιητικές. Μας πήραν δικαστήριο και µας καταδίκασαν (Υπόθεση C-248/19), το θέµα µάλιστα συζητήθηκε και στη Βουλή, αλλά κανένας δεν είχε µια καλή δικαιολογία γιατί όλη αυτή η καθυστέρηση.

Και φυσικά εµείς µετά την καταδίκη, αντί να επισπεύσουµε τις διαδικασίες και την εκτέλεση των έργων, κάναµε σχεδιασµό για επέκταση ακόµη 2 χρόνια, δηλαδή να συµπληρωθούν τα έργα το 2029. Έργα που είπαµε ότι θα κάναµε το 2012!

Όπως είναι φυσικό, 4 χρόνια µετά την πρώτη προειδοποίηση η ΕΕ θα µας πάρει και πάλι δικαστήριο και όλοι αναµένουν ότι αυτή τη φορά η ποινή θα ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατοµµύρια.

Τα αποχετευτικά συστήµατα θεωρούνται ως ένα από τα πιο µεγάλα περιβαλλοντικά και υγειονοµικά έργα που γίνονται σε µια πόλη. Προστατεύουν τα υπόγεια νερά, δεν ρέουν λύµατα από υπερχειλίσεις στους δρόµους, µειώνονται τα έξοδα των πολιτών για κενώσεις βόθρων, η επεξεργασία τους δίνει άφθονο νερό στη γεωργία και προστατεύονται τα εδάφη από νιτρικά. Όλα αυτά είναι πλεονεκτήµατα τα οποία επανεξετάζει τώρα το Ευρωκοινοβούλιο για να αναβαθµίσει και να βελτιώσει την αντίστοιχη Οδηγία και να συζητούν µάλιστα την επέκταση των ωφέλιµων αυτών δικτύων αποχετεύσεων σε οικισµούς των 1.000 πολιτών!

Μέχρι τώρα η υποχρέωσή µας ήταν για αποχετευτικό σε οικισµούς από 2.000 πολίτες και άνω και όπως καταλαβαίνουµε όλοι, η αλλαγή αυτή θα µας αυξήσει το πρόβληµα, αφού θα µας επεκτείνει τις υποχρεώσεις, τη στιγµή που εµείς ακόµη δεν υλοποιήσαµε τις υποχρεώσεις µας του 2012!

Μια άλλη αλλαγή που συζητούν είναι η υποχρέωση των συστηµάτων αποχέτευσης να λειτουργούν εξ ολοκλήρου µε ενέργεια από ΑΠΕ. Ο λόγος που τίθεται αυτός ο όρος είναι επειδή τα συστήµατα αποχέτευσης είναι από τους µεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας λόγω των πολλών αντλιών που έχουν, τις µεγάλες αποστάσεις που καλύπτουν οι αγωγοί και την ενεργοβόρα διαδικασία επεξεργασίας των λυµάτων.

Ακόµη δύο θέµατα που συζητούν να αλλάξουν είναι η ανάκτηση θρεπτικών στοιχείων για εµπλουτισµό των εδαφών και το πιο καυτό από όλα είναι η συζήτηση για το ποιος θα αναλάβει τα ψηλά έξοδα αφαίρεσης φαρµακευτικών ουσιών από τα επεξεργασµένα λύµατα. Με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», θέλουν να περάσουν τα έξοδα στις φαρµακοβιοµηχανίες, οι οποίες φυσικά αντιδρούν πολύ έντονα.

Είναι η ανικανότητά µας να προγραµµατιστούµε; Θεωρούµε ότι είµαστε έξυπνοι και θα ξεγελάσουµε; ∆εν µας νοιάζει, ας τα κάνουν οι επόµενοι; Ό,τι και να είναι, πρέπει κάποια στιγµή αυτό να σταµατήσει, γιατί δεν συµβαίνει µόνο τώρα, έχουµε τα ίδια και χειρότερα µε τα θέµατα ενέργειας, µε τις υποχρεώσεις µας για το κλίµα, το κυκλοφοριακό και τόσα άλλα..

* Βουλευτής, πρόεδρος Κινήµατος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy