Αστικά λύματα: Με πρόστιμο έως 100 εκατομμυρίων ευρώ είναι αντιμέτωπη η Κύπρος

Με πρόστιμο έως 100 εκατομμυρίων ευρώ είναι αντιμέτωπη η Κύπρος για τα αστικά λύματα.

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θα προχωρήσουν με κυρώσεις ενεργοποιώντας ουσιαστικά την απόφαση για καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κάτι τέτοιο θα έχει σημαντικές συνέπειες με το ύψος της χρηματικής ποινής να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια, ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί μέχρι τη λήψη της απόφασης για κυρώσεις.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι η Κύπρος όφειλε μέχρι το τέλος του 2012, να καλύψει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Συγκεκριμένα δήμοι και κοινότητες με πληθυσμό  πέραν των 2.000 κατοίκων, που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εφαρμογής της Οδηγίας, πρέπει να αποκτήσουν αποχετευτικά δίκτυα συλλογής αστικών λυμάτων και σταθμών επεξεργασίας λυμάτων.

Ο κύριος Θεοπέμπτου είπε ότι το κυριότερο πρόβλημα οφείλεται σε αδυναμία να υλοποιηθούν τα έργα σε 31 συμπλέγματα κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον κύριο Θεοπέμπτου η τοποθέτηση της κυβέρνησης στην επιτροπή περιβάλλοντος ήταν ότι τα συγκεκριμένα έργα θα γίνουν το 2029, κάτι που σημαίνει ότι η Κύπρος δύσκολα θα αποφύγει τις κυρώσεις αφού η καθυστέρηση είναι μεγάλη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy