Δίπλα στους Αμμοχωστιανούς η Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ

«Δεν είστε μόνοι. Στεκόμαστε δίπλα σας. Είμαστε όλοι Αμμοχωστιανοί» δήλωσε η Cecilia Wikström Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ κατά την επίσκεψη της στην Αμμόχωστο

Πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ Cecilia Wikström πραγματοποίησε στις 8 Μαΐου επίσκεψη και επιτόπια εξέταση της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Αφού δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν πρόσβαση εντός της περίκλειστης περιοχής, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού στρατού, οι Ευρωβουλευτές περπάτησαν πέριξ των συρματοπλεγμάτων έχοντας την ευκαιρία να συνομιλήσουν με αρκετές δεκάδες Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων που επιθυμούν την επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της. Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια η Ευρωβουλευτής Wikström δήλωσε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να δώσουμε μια συνέχεια σε ό,τι αφορά την αναφορά και να δούμε τα νέα στοιχεία που μπορούν να προστεθούν στις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν το 2007». Ανέφερε πως αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη και ότι «πρέπει όλοι να είμαστε θαρραλέοι, αλλά και πολύ προσεκτικοί». Τόνισε ότι «ο χρόνος εξαντλείται και πως πολύς κόσμος πεθαίνει χωρίς να έχει την ευκαιρία της επιστροφής, ενώ παράλληλα οι γενιές μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ζήσει όπως παλαιότερα που Ε/κ και Τ/κ να διαβιούσαν δίπλα – δίπλα». Κλείνοντας τη τοποθέτηση της σημείωσε ότι  «το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε και να εκφράσουμε τα αιτήματά σας και να τα προωθήσουμε» ώστε να «διατηρήσουμε την φλόγα αναμμένη». «Δεν είστε μόνοι. Στεκόμαστε δίπλα σας»,

Η Αντιπροσωπεία συγκέντρωσε επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες που τίθενται στην αναφορά που έχει ενώπιον της και θα συνοψίσει τις συστάσεις της σε έκθεση που θα ψηφιστεί στην Επιτροπή αργότερα αυτό το έτος.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε 10 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών για το ίδιο θέμα που έγινε στις 25-28 Νοεμβρίου 2007.  Η αποστολή αυτή αποτελούσε συνέχεια της αναφοράς που καταχωρήθηκε το 2004 από τον Λοΐζο Αυξεντίου, εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου η οποία ζητά την επιστροφή της  αποκλεισμένης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.  Η πόλη βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Κύπρου υπό τον έλεγχο του Τουρκικού στρατού.

Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο οι Ευρωβουλευτές αντάλλαξαν απόψεις με τον αναφέροντα αλλά και με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό και με εκπροσώπους δικοινοτικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Εκτός από την Cecilia Wikström (Φιλελεύθεροι Σουηδία), στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Alberto Cirio (ΕΛΚ, Ιταλία), Rosa Estaràs Ferragut(ΕΛΚ, Ισπανία), Σοφία Σακοράφα (Ενωτική Αριστερά, Ελλάδα), Igor Šoltes (Πράσινοι, Σλοβενία), Teresa Jiménez-Becerril (ΕΛΚ, Ισπανία), Δημήτρης Παπαδάκης (Σ&Δ, Κύπρος), και Τάκης Χατζηγεωργίου (Ενωτική Αριστερά, Κύπρος).