Ποιος θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τον Martin Schulz; Υπάρχουν επτά υποψήφιοι. Ο δεξιός Antonio Tajani είναι το φαβορί, αλλά ο σοσιαλιστής Gianni Pitella και ο φιλελεύθερος Guy Verhofstad είναι επίσης πολύ κοντά. 

Η Μάλτα μπορεί να είναι η μικρότερη χώρα στην ΕΕ, αλλά έχει μια φιλόδοξη λίστα στόχων για τους επόμενους έξι μήνες: η εξομάλυνση της μετανάστευσης, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μερικοί από αυτούς. 

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες επτά υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με κανονικές εκλογές. Αύριο η ψηφοφορία στο Στρασβούργο.

Με την άνοδο του λαϊκισμού και την εκτίναξη της ανεργίας, η κοινωνική πολιτική είναι ένα διαφαινόμενο ζήτημα. Οι ευρωβουλευτές θα σκιαγραφήσουν τις λεπτομέρειες για ένα πλαίσιο, το οποίο μπορεί να είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλισης για όλους. 

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες ψύχους σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης

Γεγονός είναι ότι η υποψήφια ή ο υποψήφιος εκλέγεται εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων. Στον τέταρτο γύρο αρκεί η απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας στον τέταρτο γύρο, τον προεδρικό θώκο καταλαμβάνει βάσει καταστατικού ο γηραιότερος.