Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ θα επισκεφθεί την Αμμόχωστο, στην περιοχή που δεν βρίσκεται κάτω από τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 8 Μαΐου για να επανεξετάσει την κατάσταση επιτόπου, και ειδικά την αποκλεισμένη περιοχή της πόλης.

Η αποστολή αυτή αποτελεί συνέχεια της αναφοράς που καταχωρήθηκε το 2004 από τον Λοΐζο Αυξεντίου, εκ μέρους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου η οποία ζητά την επιστροφή της  αποκλεισμένης περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.  Η πόλη βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Κύπρου υπό τον έλεγχο του Τουρκικού στρατού.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται 10 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη της Επιτροπής Αναφορών για το ίδιο θέμα που έγινε στις 25-28 Νοεμβρίου 2007.

Η Αντιπροσωπεία θα συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες που τίθενται στην αναφορά και θα συνοψίσει τις συστάσεις της σε έκθεση που θα ψηφιστεί στην Επιτροπή αργότερα αυτό το έτος.

Οι Ευρωβουλευτές θα ανταλλάξουν απόψεις με τον αναφέροντα, εθνικές και τοπικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού και με εκπροσώπους δικοινοτικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Την Τρίτη 8 Μαΐου, στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου με τους Ευρωβουλευτές και τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανό στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια.

Μέλη του ΕΚ που συμμετέχουν στην αποστολή:

 

Cecilia Wikström (ALDE, SE) – Chair of the delegation

 

Alberto Cirio (EPP, IT)

Rosa Estaràs Ferragut (EPP, ES)

Sofia Sakorafa (GUE/NGL, GR)

Ángela Vallina (GUE/NGL, ES)

Igor Šoltes (The Greens/EFA, SL)

 

Ex-officio Members participating in the mission

Teresa Jiménez-Becerril Barrio (EPP, ES)

Demetris Papadakis (S&D, CY)

Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL, CY)

 

Σύνδεσμοι

Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ