Οι πρόσφατες τροµοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Στις 16/10/2020 σε προάστιο του Παρισιού ένας 18χρονος κατάφερε πολλά χτυπήµατα µε µαχαίρι στο κεφάλι και στη συνέχεια αποκεφάλισε 47χρονο καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας. Ο συγκεκριµένος καθηγητής το προηγούµενο διάστηµα έδειξε σε µαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάµεθ σχετικά µε την ελευθερία του λόγου, σε σχέση µε την υπόθεση Charlie Hebdo. Στις 29/10/20 άνδρας 25 χρονών από την Τυνησία εξαπέλυσε επίθεση µε µαχαίρι σε εκκλησία στη Νίκαια της Γαλλίας σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους. ∆ύο ώρες µετά την επίθεση στη Νίκαια, ένας άνδρας επιτέθηκε κατά αστυνοµικών στην πόλη Αβινιόν και τραυµατίστηκε θανάσιµα από αστυνοµικά πυρά. Την ίδια ώρα, στη Σαουδική Αραβία, στο γαλλικό προξενείο, ένας άνδρας επιτέθηκε κατά φρουρού µε αιχµηρό αντικείµενο. Επίσης στις 3/11/2020 στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, στη Βιέννη, έγινε τροµοκρατική επίθεση µε πέντε νεκρούς (ανάµεσά τους ο δράστης) και 22 τραυµατίες.

Σύµφωνα µε την Europol, το 2019 στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι έγιναν 119 τροµοκρατικές προσπάθειες (πετυχηµένες και µη) µε 10 θανάτους και 26 τραυµατίες. Επιπλέον, έγιναν 1.004 συλλήψεις για υποψία αδικηµάτων που σχετίζονται µε την τροµοκρατία. Μεγάλος αριθµός των επιθέσεων έχει εθνικιστικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Το 2018 και 2017 έγιναν 129 και 205 επιθέσεις αντίστοιχα.

Η συζήτηση που αφορά την καταπολέµηση και πρόληψη της τροµοκρατίας δεν είναι καινούρια, η πρώτη αντιτροµοκρατική στρατηγική εγκρίθηκε από το συµβούλιο το 2005. Κάθε φορά έρχονται στο προσκήνιο αδυναµίες γύρω από αυτό το ζήτηµα. Παρ’ όλα αυτά η ΕΕ στην ουσία παραµένει προσκολληµένη σε αντιδραστικές αντιλήψεις. ∆ιαχρονικά οι θέσεις που προβάλλονται σε αντίστοιχες συζητήσεις είναι η µεταφορά εξουσιών από τα κράτη-µέλη προς την ΕΕ.

Επιπλέον, τίθεται το ζήτηµα της προστασία προσωπικών δεδοµένων. Πιο συγκεκριµένα, προβάλλεται η «αναγκαιότητα» της ανταλλαγής δεδοµένων και πληροφοριών (προσωπικά δεδοµένα), ιδιαίτερα µε οργανισµούς της ΕΕ όπως είναι η Europol και Eurojust. Θέσεις που επανέλαβαν µέσα από τις τοποθετήσεις τους τόσο ο Επίτροπός όσο και όλες σχεδόν οι οµάδες. Καλώντας ακόµη για ενίσχυση της αστυνόµευσης και πιο άµεση ανταλλαγή αποτυπωµάτων, DNA κ.λπ.

Πολύ σηµαντικός στις συζητήσεις αυτές είναι ο ορισµός της τροµοκρατίας. Όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις του Συµβουλίου, ήδη η έννοια ταυτίζεται µε το ριζοσπαστισµό. Επιπλέον, ενσωµάτωνε και ενσωµατώνει µέχρι σήµερα σε τεράστιο βαθµό ασάφειες, οι οποίες µπορούν να ερµηνεύονται ευρέως προς εξυπηρέτηση των οιωνδήποτε στόχων της εκάστοτε κυβέρνηση. Σταδιακά η έννοια, παρ’ όλο που διατηρεί τον ασαφή χαρακτήρα, εντούτοις ενσωµατώνει τη θεωρία των δύο άκρων. Γεγονός που επαναλήφθηκε και σε αυτή την ολοµέλεια, αφού ως περιγραφή ταυτόσηµη έννοια µε την τροµοκρατία ήταν ο ριζοσπαστισµός.

Στη συζήτηση για ακόµα µια φορά η ακροδεξιά οµάδα «Ιδεολογία και Ταυτότητα» και οι «Συντηρητικοί και Μεταρρυθµιστές» προσπάθησαν να σπείρουν το µίσος και τη µισαλλοδοξία. Αρχικά ταύτισαν την τροµοκρατία µε το µουσουλµανισµό προσπαθώντας να καλλιεργήσουν έτσι την ισλαµοφοβία. Επιπρόσθετα, µίλησαν για την αναγκαιότητα να απαλλαχτεί η κοινωνία από τα «στοιχεία» αυτά.

Η οµάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) αρχικά εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τα θύµατα και ταυτόχρονα τόνισε ότι δεν θα αφήσει τη ρητορική µισούς να επικρατήσει. Υποσχέθηκε ότι θα σταθεί απέναντι από τον αυταρχισµό και την επιχειρηµατολογία της ακροδεξιάς. Υπέδειξε µάλιστα ότι κάποιοι και κάποια κράτη-µέλη χρηµατοδοτούν και εξοπλίζουν τα φαινόµενα αυτά. Τέλος, υπογράµµισε ότι µόνο µέσα από το κράτος δικαίου, χωρίς αποκλεισµούς και µε προσπάθεια κοινωνικής ενσωµάτωσης µπορούν τα φαινόµενα αυτά να περιοριστούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy