Προστασία των καταναλωτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί την προστασία των καταναλωτών στον ψηφιακό τομέα: η κατάργηση των τελών περιαγωγής και η πρωτοβουλία «Wifi4EU» αποτελούν παραδείγματα των πιο πρόσφατων επιτυχιών. Ωστόσο, επίκεινται προκλήσεις, όπως οι ακριβές υπεραστικές κλήσεις, το ePrivacy και η φορητότητα διαδικτυακού περιεχομένου.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε πρόσφατες επιτυχίες σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, ιδίως στον ψηφιακό τομέα. Το τέλος της περιαγωγής και η πρωτοβουλία «Wifi4EU» αποτελούν σημαντικά βήματα προς μια λειτουργική ψηφιακή ενιαία αγορά. Από τον Ιούνιο του 2017, τα τέλη περιαγωγής έχουν καταργηθεί στην ΕΕ. Τώρα, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να καταστήσουν πιο προσιτές για τους πολίτες τις κλήσεις προς χώρες της ΕΕ από τη χώρα καταγωγής τους.

Ο πρώτος στόχος της μεταρρύθμισης των τηλεπικοινωνιών είναι η βελτίωση της πρόσβασης στα δίκτυα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης συνδέσεων 5G σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η συνδεσιμότητα είναι ένας από τους κύριους στόχους αυτού του νέου κανονισμού.

 

Κατά τη χρήση οποιασδήποτε μορφής ηλεκτρονικής επικοινωνίας, όπως το email, το WhatsApp ή το Facebook Messenger, ο «Μεγάλος Αδελφός» μπορεί να σας παρακολουθεί για εμπορικούς σκοπούς. Το Κοινοβούλιο ορίζει υψηλά πρότυπα ιδιωτικότητας, εμπιστευτικότητας και ασφάλειας. Ο κανονισμός ePrivacy δεν απαγορεύει όλες τις μορφές διαφήμισης. Αφορά μόνο τα ζητήματα διαφήμισης καθοδηγούμενης από παρακολούθηση και επιθυμεί να δίνεται επιλογή στους καταναλωτέςσχετικά με το εάν θέλουν ή δεν θέλουν να παρακολουθούνται για εμπορικούς σκοπούς. Σε έναν ψηφιακό κόσμο, είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν ένας έμπορος θα παράσχει πράγματι την υπηρεσία την οποία πληρώσατε.

Συνεπώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τους πρώτους νόμους σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία των αγοραστών που βρίσκονται αντιμέτωποι με ελαττωματικό ψηφιακό περιεχόμενο ή υπηρεσίες. Εάν δεν είναι δυνατή η επίλυση του προβλήματος,απαιτείται μείωση της τιμής ή τερματισμός της σύμβασης και επιστροφή χρημάτων στον καταναλωτή. Αυτή είναι η βασική ιδέα της οδηγίας που συζητείται στο Κοινοβούλιο. Εάν υπάρχει πρόβλημα με μια λήψη, τότε σίγουρα οι καταναλωτές έχουν τα δικαιώματά τους. Ένα άλλο ζήτημα είναι ο κανονισμός για τη φορητότητα διαδικτυακού περιεχομένου.

Οι χρήστες μπορούν πλέον να απολαμβάνουν μέσω διαδικτύου συνδρομές σε ταινίες, τηλεόραση, αθλήματα ή μουσική ταξιδεύοντας στην ΕΕ.Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία των περιφερειακών αδειών. Η μεταρρύθμιση του νόμου περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η αρχή του σεβασμού του νόμου περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επιβεβαιώνεται και υπογραμμίζεται σε αυτό το κείμενο, αλλά εισάγουμε μια νέα σημαντική ελευθερία: αυτήν της προσωρινής απόλαυσης των προνομίων από τις διαθέσιμες υπηρεσίες της χώρας προέλευσης. –

 

Οι καταναλωτές δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις με βάση την ιθαγένεια ή τον τόπο διαμονής τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί ισότιμη πρόσβαση των καταναλωτών σε αγαθά, κρατήσεις ξενοδοχείων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων ή εισιτήρια συναυλιών πέραν των συνόρων. Και αγορά! Θα πάμε στη συναυλία! Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι οδεύουμε προς την επιτυχία. Τέρμα η απόρριψη για την πώληση αγαθών ή υπηρεσιών στο διαδίκτυο εξαιτίας του τόπου διαμονής ή της ιθαγένειας του πελάτη. Η ΕΕ μπορεί να επιτύχει απτά αποτελέσματα για τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, επιφέροντας θετικές αλλαγές στην καθημερινή μας ζωή. Από τη διασυνοριακή παράδοση πακέτων έως τις διαδικτυακές πωλήσεις αγαθών,υπάρχουν ορισμένα προβλήματα σχετικά με την υλοποίηση μιας λειτουργικής ψηφιακής ενιαίας αγοράς, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να αγωνίζεται για να γίνει πραγματικότητα.