AstraWebTV: Εγκλεισμός και θεωρίες συνωμοσίας

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταδεικνύει έρευνα που έγινε για να διαφανεί πόσα άτομα πιστεύουν σε συνωμοσιολογίες, πόσοι εμπιστεύονται την επιστήμη και αν προσωπικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά συνδέονται με συνομωσιολογία.
Για αυτήν μίλησε στο διάλογο ο καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Μάριος Κωνσταντίνου

Η έρευνα έχει τίτλο: Συνομωσιολογία (COVID-19) και η σύνδεση της με την ψυχολογική κατάσταση, αποδοχή κανονισμών για κοινωνικό περιορισμό και εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

Η έρευνα έγινε διαδικτυακά με 1001 άτομα από Ελλάδα και Κύπρο (Απρίλιος 2020) και παρόλο που το δείγμα μας ήταν μορφωμένο (περίπου 90% είχαν πτυχίο ή ανώτερη μόρφωση) και νεαρό (μέση ηλικία 35 ετών περίπου) εντούτοις υπήρχε ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που πίστευαν σε συνωμοσιολογίες.

Για παράδειγμα:
12% του δείγματος δεν πιστεύει ότι υπάρχει ο κορονοιός
47% πιστεύουν ότι το εμβόλιο προϋπήρχε και θα δοθεί μόνο άμα κολλήσουν εκατομμύρια
33% πιστεύουν ότι οι θάνατοι στην Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ είναι πολύ λιγότεροι από όσοι αναφέρονται στις ειδήσεις
15% πιστεύουν ότι κανένας δεν πέθανε από τον ιό στα αλήθεια
30% πιστεύουν ότι όποιος πέθανε από τον ιό απλά θα πέθαινε σύντομα έτσι και αλλιώς
32% λένε πως οι ηγέτες κρατών είναι μέρος της συνωμοσίας να μας κρατήσουν σπίτι για να περάσουν άδικες και καταστροφικές για τον κόσμο νομοθεσίες.
48% πιστεύουν ότι ο ιός είναι η προσπάθεια κάποιων να μειώσουν τον πληθυσμό της γής
60% πιστεύουν ότι ο ιός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα

Φαίνεται επίσης ότι:
Όσο δυνατότερη είναι η πίστη σε συνωμοσιολογίες τόσο πιο χαμηλή είναι η θέληση να ακολουθηθούν οι κανονισμοί για κοινωνικό περιορισμό
Επίσης, δυνατότερη πίστη σε συνωμοσιολογίες συνδέεται με χαμηλότερη εμπιστοσύνη στην επιστήμη και την δύναμη της να λύσει το πρόβλημα του κορονοιού

Η ψυχολογική κατάσταση των ατόμων που:
74% δηλώνουν σημαντικό άγχος σε σχέση με τον ιό
48% δηλώνουν σημαντική μελαγχολία σε σχέση με τον ιό
56% δηλώνουν ότι δεν ελπίζουν πολλά για το τι θα ξημερώσει αύριο
45% δηλώνουν ότι τα νεύρα τους πάνε να σπάσουν
Μόνο τα άτομα που δηλώνουν ότι τα νεύρα τους πάνε να σπάσουν έχουν ψηλότερη πιθανότητα όμως να είναι στην ομάδα των συνωμοσιολόγων.

Δυστυχώς ένα 27% του συνόλου λαμβάνει τις ειδήσεις του κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψυχαγωγικές ιστοσελίδες, ή ότι ακούσουν από τους φίλους τους, ενώ 4% του συνόλου δεν ενδιαφέρεται καθόλου για ειδήσεις. Οπόταν έχουμε 31% του κόσμου να μην λαμβάνει ειδήσεις από έγκυρες πηγές και μάλιστα αυτό να συνδέεται με ψηλότερη πιθανότητα συνωμοσιολογίας.

Σημειώνεται ότι αυτά είναι τα προκαταρκτικά συμπεράσματα και υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν. Η έρευνα δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy