Αστροφυσικός Στέλιος Τσαγγαρίδης: Η μεταφορά προσωπικού σε άλλους πλανήτες θα είναι ιστορική στιγμή

Η μεταφορά προσωπικού σε άλλους πλανήτες θα είναι ιστορική στιγμή, πιο σημαντική και από την προσελήνωση του είδους μας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός Στέλιος Τσαγγαρίδης.

Ο κ. Τσαγγαρίδης κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να αναφερθεί στη σημασία των προετοιμασιών της εταιρείας Space X που στοχεύει να μεταφέρει στο διάστημα το σκάφος Starship, που σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, θα μπορεί να μεταφέρει 100 επιβάτες σε διάφορες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, γνωστός δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να δημιουργήσει μια μεγάλη αποικία στον Άρη χρησιμοποιώντας το Starship, προκειμένου ο άνθρωπος να καταστεί δια-πλανητικό είδος.

“Προφανώς, η μεταφορά προσωπικού σε άλλους πλανήτες θα είναι ιστορική στιγμή στον τομέα της εξερεύνησης του Ηλιακού συστήματος, εξίσου ή ακόμα και πιο σημαντική από την προσσελήνωση του είδους μας”, σημείωσε ο κ. Τσαγγαρίδης.

Χθες θα δοκιμαζόταν η εκτόξευση του Starship, του “flagship” της εταιρείας εξερεύνησης του διαστήματος, SpaceX αλλά η δοκιμαστική εκτόξευση αναβλήθηκε λόγω μιας ελαττωματικής βαλβίδας στον κινητήρα, η οποία είχε παγώσει.

Ο κ. Τσαγγαρίδης είπε ότι μια σημαντική καινοτομία της εταιρείας είναι το σκάφος Starship, προσθέτοντας ότι από τα δεδομένα που έχει ανακοινώσει η SpaceX, το διαστημικό όχημα Starship έχει τους μέχρι τώρα ισχυρότερους κινητήρες από οποιοδήποτε διαστημικό πρόγραμμα.

“Το πιο σημαντικό, όμως, η πραγματική καινοτομία, είναι ότι το όχημα δεν θα αποσυναρμολογείται κατά την εκτόξευση και έχει τη δυνατότητα ανεφοδιασμού σε τροχιά. Έτσι μπορεί να μεταφέρει αρκετά καύσιμα για να ξανα-εκτοξεύεται από σώματα με αρκετά ισχυρή βαρύτητα, όπως ο πλανήτης Άρης. Αυτό θα επιτρέπει τη μεταφορά προσωπικού από τη Γη στον Κόκκινο Πλανήτη με το όχημα αυτό”, τόνισε.

Παρόλο που η χθεσινή απόπειρα δεν είχε το προσδοκούμενο αποτέλεσμα, ο Ιλον Μασκ ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί αποτυχημένη την προσπάθεια, αφού συνέλλεξαν αρκετά νέα στοιχεία και γνώσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy