Αστυνοµία και αποδιοποµπαίος τράγος

Του Ανδρέα Παπαχαραλάµπους

Είναι η πολλοστή φορά που ασχολούµαι µε την Αστυνοµία Κύπρου, η οποία τις πλείστες των περιπτώσεων επικρίνεται άδικα. Όσον αφορά στο τελευταίο γεγονός, µε τη δολοφονία πέντε αλλοδαπών γυναικών και δύο ανηλίκων, όλες οι ευθύνες φορτώθηκαν στην Αστυνοµία. Αποτέλεσµα τούτου ήταν η παραίτηση του Υπουργού ∆ικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνοµίας. Κανένας δεν αµφισβήτησε τις ικανότητες των δύο ανδρών, πλην όµως η κατακραυγή ήταν µεγάλη και σε µερικές περιπτώσεις αδικαιολόγητη. Οµολογουµένως η διαδοχή τόσο του Υπουργού όσον και του Αρχηγού της Αστυνοµίας ήταν επιτυχηµένες. Και οι δύο διορισµοί ορθά δεν δηµιούργησαν αντιδράσεις.

Ο Αρχηγός της Αστυνοµίας προσπάθησε και προσπαθεί να ανορθώσει το γόητρο της Αστυνοµίας και το ηθικό της και ταυτόχρονα να δώσει τα σωστά µηνύµατα στην κοινωνία, η οποία µε τη σειρά της να εµπιστευτεί την Αστυνοµία. Παρακολουθώ τις καλόπιστες προσπάθειες του φίλου µου Κύπρου Μιχαηλίδη να εµψυχώσει τα µέλη της Αστυνοµίας. Το να εµψυχώνουµε τα µέλη της Αστυνοµίας είναι ένα και πρέπει να γίνει. Το αν µόνο η Αστυνοµία φταίει και όχι όλοι, είναι άλλο. Στην προσπάθειά µας όµως να ευαισθητοποιήσουµε τα µέλη µας, αξιωµατικούς, υπαξιωµατικούς και αστυνοµικούς, να µη φτάσουµε στο σηµείο να σπείρουµε φόβο στα µέλη της Αστυνοµίας, σε σηµείο που το κάθε µέλος να σκέφτεται αν θα διωχθεί, αν θα υποστεί συνέπειες, αν θ’ απολυθεί ακόµα και αν θα υποβιβαστεί.


Φίλε Αρχηγέ, εγώ επιµένω ότι η Αστυνοµία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και µε το παραπάνω. ∆υστυχώς, Αρχηγέ µου, η Αστυνοµία έγινε η «συτζιά του µαύρου». Φίλε Κύπρο, το πρώτο που πρέπει να δείτε σαν ηγεσία της Αστυνοµίας είναι ποια είναι τα καθήκοντα της Αστυνοµίας. Είστε αρκετά έµπειρος και ικανότατος και είµαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι η Αστυνοµία είναι η δηµόσια τάξη και πρέπει να περιοριστεί µόνο στις υποχρεώσεις και καθήκοντά της. Φτάσαµε στο σηµείο ό,τι γίνει όλοι να καταλήγουµε στην Αστυνοµία και επαληθεύεται το ρητό «κουτσοί, στραβοί στον Άη Παντελεήµονα». Αφού όλοι καταλήγουν στον Άη Παντελεήµονα, δηλαδή στην Αστυνοµία, η σύγχυση που δηµιουργείται είναι άνευ προηγουµένου.

Θέλουµε η αστυνοµία να εκτελεί διατάγµατα, να ερµηνεύει διατάγµατα, να εισπράττει, να πληρώνει, να βρίζεται κάθε ώρα και κάθε µέρα. Τα µέλη της Αστυνοµίας δεν πρέπει να µαστιγώνονται κατ’ επανάληψη αλλά να µη γεύονται ποτέ το καρότο. Πρόσφατα είχαµε µέσα σ’ ένα δεκαήµερο επτά θανάτους σε τροχαία ατυχήµατα. Μπορείτε να µου πείτε πού φταίει η Αστυνοµία; Της Αστυνοµίας έχει µαλλιάσει η γλώσσα της τι πρέπει να κάνουµε και τι όχι. Εµείς τι κάνουµε;
Η οικογένεια, τα σχολεία, από το νηπιαγωγείο µέχρι και το λύκειο, τα κολέγια και τα πανεπιστήµια; Τα γραφεία ευηµερίας και τόσοι άλλοι φορείς; Το να φορτώνουµε τα πάντα στην Αστυνοµία µόνο κακό κάνει.

Από πότε, φίλοι µου, όταν µια διάρρηξη ή µια κλοπή δεν εξιχνιαστεί φταίει η Αστυνοµία; Πού είναι, κύριοι, η κοινωνική συνοχή; Πού είναι, κύριοι του κράτους, οι διέξοδοι που δίνετε στους νέους άνεργους και πάσχοντες; Φίλε αρχηγέ, µέσα στις υποχρεώσεις του ηγέτη είναι και η αµοιβή, το αντίδωρο. Τουλάχιστο ανέµενα οι ηγήτορες του ανακριτικού έργου για τους κατά συρροή φόνους να τύχουν αµοιβής. Αυτή η αµοιβή δεν είναι άλλη από την προαγωγή. Μην περιµένεις, Αρχηγέ µου, να πάρουν αµοιβή από την κοινωνία. Η κοινωνία έµαθε να τιµωρεί ανελέητα, έµαθε να παρασύρει, έµαθε το άσπρο να το κάνει µαύρο, έµαθε να βλέπει την Αστυνοµία εχθρό και όχι φίλο. Κι αυτό γιατί τα φορτώσαµε όλα στην Αστυνοµία, µε αποτέλεσµα ο κοσµάκης να την βλέπει σαν µπαµπούλα.

Φίλε αρχηγέ, κακοί και τεµπελχανάδες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Γι’ αυτούς τους λίγους δεν πρέπει να κατσαδιάζονται όλα τα µέλη της Αστυνοµίας. Αυτοί που είναι καλοί, και είναι πάρα πολλοί, πρέπει να επαινούνται. Το κίνητρο για να γίνει καλύτερο απ’ ό,τι είναι το κάθε µέλος είναι το αντίδωρο και το ευχαριστώ. Το πρόβληµα είναι η κοινωνία όπως την καταντήσαµε.

Γι’ αυτό, φίλε Αρχηγέ, ν’ αρχίσουµε από τα νηπιαγωγεία, δηµοτικά, γυµνάσια, λύκεια και πανεπιστήµια και να διαφωτίσουµε τον κόσµο τι είναι Αστυνοµία και ποιο είναι το έργο της. Να παύσει η Αστυνοµία να είναι ο αποδιοποµπαίος τράγος.