Η Αστυνομία εξασφάλισε ένταλμα για έρευνα …σε αστυνομικό σταθμό

H Αστυνομία αποτάθηκε στο Δικαστήριο και εξασφάλισε ένταλμα έρευνας για αστυνομικό σταθμό στη Λευκωσία.

Σκοπός του εντάλματος ήταν η διερεύνηση διαρροών προς ηλεκτρονικό ΜΜΕ. Η διαρροή αφορούσε στο περιεχόμενο ημερολογίου συμβάντων αστυνομικού σταθμού στη Λεμεσό το οποίο σχετιζόταν με την ενέργεια ενός νεαρού ο οποίος, τον περασμένο Ιούνιο, δολοφόνησε με κυνηγετικό όπλο την πρώην σύντροφό του και εν συνεχεία έθεσε τέρμα στη ζωή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, τα γεγονότα προκύπτουν μέσα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπου προσέφυγε ο αστυνομικός που θεωρείται ύποπτος για τη διαρροή, προσβάλλοντας το ένταλμα έρευνας που αφορούσε στον αστυνομικό σταθμό όπου υπηρετεί και εξουσιοδοτούσε τους ανακριτές να κατασχέσουν οτιδήποτε σχετιζόταν με τη διερευνώμενη υπόθεση, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Τα αδικήματα που διερευνούνταν αφορούσαν κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου γίνεται λεπτομερής αναφορά στο ημερολόγιο συμβάντων της Αστυνομίας το οποίο διέρρευσε στον Τύπο. Επρόκειτο για αναφορά από τον πατέρα του αυτόχειρα, ο οποίος δύο ημέρες πριν το μοιραίο περιστατικό, ενημέρωσε την Αστυνομία ότι ο 32χρονος γιος του έφυγε από την οικία του μαζί με το κυνηγετικό του όπλο, αναφέροντας στη μητέρα του ότι θα αυτοκτονήσει, λόγω ερωτικής απογοήτευσης.

Σημειωνεται ότι, αργότερα την ίδια ημέρα επικοινώνησε και πάλι ο πατέρας αναφέροντας ότι ο γιος του επέστρεψε στο σπίτι. Το ημερολόγιο συμβάντων κατέληξε ως εξής: «Εν όψει των πιο πάνω για τον Σταθμό θέμα λήξαν».

Δύο ημέρες μετά, συνέβη το τραγικό περιστατικό και το σχετικό δημοσίευμα είχε ως τίτλο «Εγκληματική αδιαφορία – Θέμα Λήξαν» και σε αυτό σχολιαζόταν αρνητικά το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν προέβη σε άμεσες ενέργειες για κατάσχεση του κυνηγετικού όπλου.

Σημειώνεται ότι μέσα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν προκύπτει αν η Αστυνομία ενήργησε με τον ίδιο δραστικό τρόπο σε ό,τι αφορά την αναζήτηση τυχόν ευθυνών των αστυνομικών που έλαβαν γνώση των προθέσεων του 32χρονου και θεώρησαν το θέμα «λήξαν».

Από έλεγχο στο μηχανογραφημένο της σύστημα διαπιστώθηκε ότι ο ύποπτος αστυνομικός είχε πρόσβαση στο ημερολόγιο συμβάντων που διέρρευσε και η αναζήτησε έγινε πριν από τη δημοσίευση.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, υποβλήθηκε, πέντε μήνες μετά, το αίτημα για το επίδικο ένταλμα έρευνας το οποίο ο αστυνομικός προσέβαλε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Δικαστήριο δεν διαπίστωσε οποιονδήποτε λόγο για ακύρωση του εντάλματος έρευνας. Όπως σημειώνεται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, «σύμφωνα με τις έρευνες της Αστυνομίας, τα στοιχεία οδηγούσαν στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίου Δομετίου που υπηρετούσε και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούσε. Κρίνω ότι αυτά τα στοιχεία ήταν εξ αντικειμένου επαρκή να οδηγήσουν σε εύλογες υποψίες σύνδεσης των αντικειμένων που κατασχέθηκαν, περιλαμβανομένων και των δύο κινητών τηλεφώνων του, με τη διάπραξη των αδικημάτων».