Αστυνομία για Σάββατο: Επεμβήκαμε γιατί ήταν οχλαγωγία

Σε καμία περίπτωση τα μέλη της Αστυνομίας δεν επιχείρησαν να καταστείλουν τη διαμαρτυρία του περασμένου Σαββάτου, παρά μόνο όταν αυτή εξελίχθηκε σε οχλαγωγία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος σημείωσε ότι εάν μία ειρηνική διαδήλωση μετατρέπεται σε οχλαγωγία και εκδηλώνονται σκηνές βίας, η Αστυνομία καθηκόντως επεμβαίνει για να την περιορίσει.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφερθεί στα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που οργάνωσαν πολίτες, στο κέντρο της Λευκωσίας, ο κ. Ανδρέου ανάφερε ότι η Αστυνομία έχει αστυνομεύσει σωρεία εκδηλώσεων και ειδικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνεπεία των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, για να προσθέσει ότι «σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη της Αστυνομίας έχουν επιδείξει ανοχή με δεδομένο ότι οι διαμαρτυρίες ήταν ειρηνικές και δεν απειλείτο η ζωή ή η περιουσία συμπολιτών μας».

Εξήγησε ότι «κύρια αποστολή της Αστυνομίας, η οποία πηγάζει από το Σύνταγμα και τον Νόμο περί Αστυνομίας, είναι η διαφύλαξη του Νόμου και της Τάξης και η διαφύλαξη της δημόσιας γαλήνης και ασφάλειας», συμπληρώνοντας πως «στο πλαίσιο αυτό, εάν μία ειρηνική διαδήλωση μετατρέπεται σε οχλαγωγία και εκδηλώνονται σκηνές βίας, η Αστυνομία καθηκόντως επεμβαίνει, για να την περιορίσει, με κύριο και μοναδικό γνώμονα την προστασία των υπολοίπων πολιτών και της περιουσίας τους».

Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο κ. Ανδρέου είπε ότι η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υπενθύμιζε στους πολίτες την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων, σύμφωνα με το σχετικό Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας.

Περαιτέρω, ανέφερε πως «παρόλο που υπήρξαν πληροφορίες από προηγουμένως ότι πρόσωπα, τα οποία θα λάμβαναν μέρος σε αυτή θα χρησιμοποιούσαν επικίνδυνα όργανα και θα προέβαιναν σε κακόβουλες ενέργειες σε περιουσίες, τα μέλη της Αστυνομίας  σε καμία περίπτωση δεν επιχείρησαν να καταστείλουν τη διαμαρτυρία, παρά μόνο, όταν αυτή εξελίχθηκε σε οχλαγωγία».

Επιπλέον, σημείωσε ότι σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις οι διαμαρτυρόμενοι κλήθηκαν με προκήρυξη να διαλύσουν ειρηνικά τη συγκέντρωση, γεγονός όπως είπε, «που δείχνει και τις προθέσεις μας ως Αστυνομία».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ανδρέου είπε πως «με βάση την προκήρυξη δίδεται εύλογο χρονικό περιθώριο στους διαδηλωτές να διαλύσουν τη συγκέντρωση, ενώ όσοι παραλείψουν προειδοποιούνται για την επέμβαση της Αστυνομίας».

Σε σχέση με τη χρήση του αντιδιαδηλωτικού οχήματος της Αστυνομίας, είπε ότι «αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται για την καταστολή οχλαγωγιών από όλες τις χώρες του κόσμου», για να σημειώσει πως «οι προϋποθέσεις για τη χρήση του, καθώς και ο τρόπος χρήσης του διέπεται στη βάση πρωτοκόλλου, το οποίο πηγάζει από συγκεκριμένη Αστυνομική Διάταξη».

Ερωτηθείς σε σχέση με τους τραυματισμούς που προέκυψαν από τα επεισόδια και κατά πόσο υπήρξαν περιπτώσεις χρήσης δυσανάλογης βίας από μέλη της Αστυνομίας, ο κ. Ανδρέου είπε ότι «αυτό θα διαφανεί από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ).

Ευρεία σύσκεψη της Αστυνομίας την Πέμπτη για τη διαμαρτυρία του προσεχούς Σαββάτου

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ποια μέτρα θα ληφθούν από την Αστυνομία σε σχέση με την εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο από ομάδες και πολίτες στη Λευκωσία, ο κ. Ανδρέου είπε ότι αύριο, Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στην Αστυνομία, ώστε να ληφθούν αποφάσεις, για το χειρισμό της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 11:00.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.