Η ασυνεννοησία δύο Υπουργείων έφερε αναστάτωση και προκάλεσε μπάχαλο στα Σχολεία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Διαφωνίες και αλαλούμ με το αναθεωρημένο Πρωτόκολλο Ιχνηλάτησης

Αλαλούμ προέκυψε μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας για διαφοροποίηση του Πρωτοκόλλου Ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στα σχολεία, αφού με βάση όσα προέκυψαν φαίνεται να μην υπήρχε κατάλληλη συνεννόηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, με στόχο τον περιορισμό της πιθανότητας εξάπλωσης του ιού, και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, έχει διαφοροποιηθεί το Πρωτόκολλο Ιχνηλάτησης στις σχολικές μονάδες.


Παρόλα αυτά το ΥΠΠΑΝ με ανακοίνωσή του αργότερα, χαρακτηρίζει την αναθεώρηση «πρακτικά ανεφάρμοστη». «Η εισήγηση που δημοσιοποιήθηκε δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί χωρίς να προκαλέσει αποδιοργάνωση των σχολείων. Η πρόταση θα είχε ως συνέπεια σε διάστημα 15-20 ημερών να οδηγηθούν σχεδόν όλα τα σχολεία σε φοίτηση εξ αποστάσεως», τονίζει.

Σύμφωνα με την αναθεώρηση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, στενές επαφές ενός μαθητή ή εκπαιδευτικού θετικού στον ιό, θεωρούνται όλα τα παιδιά του ίδιου τμήματος, καθώς και οι επαφές του κρούσματος εκτός τάξης στα διαλείμματα, στο λεωφορείο, στις κοινωνικές συνευρέσεις κ.τ.λ. και οφείλουν να παραμένουν σε περιορισμό. Σε περιπτώσεις όπου σε μια σχολική μονάδα εντοπίζονται θετικοί στον ιό διαφορετικοί μαθητές/εκπαιδευτικοί από τρεις ή/και περισσότερες διαφορετικές τάξεις, σε διάστημα μιας εβδομάδας, κλείνει το σχολείο και η εκπαίδευση πραγματοποιείται εξ αποστάσεως για διάστημα μιας εβδομάδας.

Χθες έγινε κάτι ανεπίτρεπτο το οποίο προκάλεσε αναστάτωση που έρχεται σε μια επιβαρυμένη κατάσταση με τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία και τα σχολεία το μόνο που δεν χρειάζονται είναι αλληλοσυγκρουόμενες οδηγίες από δυο διαφορετικά υπουργεία, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΟΕΛΜΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Τόνισε την ανάγκη να καθοριστεί η ύλη των παγκύπριων εξετάσεων και με ποιους τρόπους θα αξιολογηθούν οι μαθητές, όπως επίσης και ο παραπέρα προγραμματισμός στα σχολεία μέχρι να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά.


Ο κύριος Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι ήδη το υπουργείο άργησε να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα, ενώ επισήμανε και τον ψυχολογικό παράγοντα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Έντονη αντίθεση εκφράζει η συνομοσπονδία γονέων μέσης εκπαίδευσης στο νέο πρωτόκολλο που εξέδωσε το υπουργείο υγείας για τον τρόπο χειρισμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία.

Μιλώντας στον ΆΣΤΡΑ ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Χαράλαμπος Διονυσίου υπογράμμισε ότι με το πρωτόκολλο αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρξει αλυσιδωτό κλείσιμο των σχολείων τη στιγμή που δίνεται αγώνας να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά ενόψει και των εξετάσεων των μαθητών.

Τόνισε επίσης ότι αναμένεται σήμερα να ανακοινωθεί ο προγραμματισμός για τον καθορισμό της ύλης των εξετάσεων.


Η ανακοίνωση του υπουργείου υγείας περιλαμβάνει δυο εισηγήσεις τις οποίες κατέθεσε η ΠΟΕΔ δήλωσε η πρόεδρος της Μύρια Βασιλείου, αναφερόμενη στο νέο πρωτόκολλο.

Η μία εισήγηση, είπε, αφορά την εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά που έμεναν στο σπίτι όταν παρουσιαζόταν κρούσμα και ακολουθείτο η διαδικασία του σταυρού, καθώς και η πρόταση για ραπιτ τεστ και για τα μικρότερα παιδιά.

Η κυρία Βασιλείου είπε ότι με τη δημοσιοποίηση του πρωτοκόλλου όντως δημιουργήθηκε αναστάτωση χθες. Πρόσθεσε ότι τα σχολεία πρέπει να κλείνουν εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο αλλά είναι οι ειδικοί που πρέπει να τοποθετηθούν στη βάση ποιου αριθμού πρέπει να γίνεται αυτό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.