Ασυνόδευτα παιδιά: Δεν συνεννοούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες – Παραδοχή κενών από Ανθούση

Η πολιτεία πρέπει να προστατεύσει και να δώσει καταφύγιο στα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στην Κύπρο, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι για να καλυφθούν τα κενά και οι αδυναμίες που υπάρχουν, πρέπει να υπάρξει ένας συντονιστικός φορέας ανάμεσα στα διάφορα τμήματα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Χαιρέτισε δε το γεγονός ότι η Υφυπουργός Πρόνοιας παραδέχθηκε χθες στην Βουλή ότι υπάρχουν κενά, λέγοντας ότι η αρχή της λύσης ενός προβλήματος είναι η παραδοχή.

Ακόμα η κ. Χαραλαμπίδου τόνισε ότι δεν υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, λέγοντας ότι έχουν αποστείλει γραπτή επιστολή στον Νίκο Νουρή προκειμένου να καθοριστεί ημερομηνία στην οποία θα μπορεί να παρευρεθεί.

Την ίδια ώρα η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι τα ασυνόδευτα παιδιά είναι παιδιά που φέρουν τραύματα, που είδαν τις οικογένειές τους να χάνονται, ενώ άλλοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Επίσης είπε ότι υπάρχουν κορίτσια και αγόρια ηλικίας 16 ετών που κρατούνται σε τοποθεσίες κρυφές για να μην μπουν σε κυκλώματα εμπορίας. Αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις κοριτσιών που φτάνουν στην Κύπρο με ακρωτηριασμό οργάνων, ενώ φτάνουν και παιδιά με σκοπό να παντρευτούν με ομοεθνείς τους. Ακόμα είπε ότι αυτή τη στιγμή τοποθετούνται δεκάδες παιδιά σε σπίτια, χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο.


Σούπερμαν: Δεν συνενοούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν συνεννοούνται μεταξύ τους. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα το οποίο θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Η κ. Σούπερμαν τόνισε την ανάγκη προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα της αναδοχής παιδιών, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Ακόμα είπε ότι αυτά τα παιδιά φιλοξενούνται σε δομές, σε ΜΚΟ αλλά και στο «Πουρνάρα» λέγοντας ότι το κέντρο φιλοξενίας δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να φιλοξενούνται παιδιά.

Ανθούση: Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός

Πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός αλλά και εμπλοκή όλων των υπηρεσιών, ανέφερε η Υφυπουργός Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, αναφορικά με το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών που φτάνουν στην Κύπρο.


Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι αν διαφανεί ότι υπάρχει έλλειψη στο συντονισμό των υπηρεσιών θα το μεταφέρει στον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη συνεργασία.

Επίσης η κ. Ανθούση παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κενά, λέγοντας ότι ένα από τα μεγαλύτερα κενά είναι το θέμα της αύξησης των ροών ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο καθώς όπως ανέφερε τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν πέραν των 500 αφίξεων ανηλίκων στην Κύπρο. Όπως είπε υπάρχει το κενό της δημιουργίας των δομών καθώς οι προβλέψεις δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν δεκαπλασιαστεί.

Επίσης η Υφυπουργός Πρόνοιας είπε ότι στόχος είναι η προώθηση διαφόρων διαδικασιών όπως η νομοθετική ρύθμιση του θεσμού της αναδοχής που αφορά όλα τα παιδιά. Ακόμα ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει και εκπαίδευση των λειτουργών προκειμένου να εντοπίζονται οι πραγματικές ανάγκες για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.