ΑΤΑ: Αποδέχεται την πρόταση του ΥΠΕΡΓ η ΔΕΟΚ

Την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας για την ΑΤΑ αποφάσισε το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ σε σημερινή του συνεδρία, αφού την αξιολόγησε.

«Καθοριστικό κριτήριο για την αποδοχή της πρότασης είναι η ανανέωση της μεταβατικής συμφωνίας, η οποία καθορίζει με σαφήνεια τη ρύθμιση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρει, το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ αποτιμά θετικά την αυξημένη ποσοστιαία καταβολή της ΑΤΑ στα δύο τρίτα και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για κατάληξη σε ολοκληρωμένη και μόνιμη συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

«Η αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί σαν υποχώρηση από τις πάγιες θέσεις της Ομοσπονδίας. Αντίθετα το κίνημα παραμένει σταθερά προσηλωμένο και θα παλέψει για την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, διασφαλίζοντας την πλήρη εφαρμογή της σαν αναντικατάστατου μηχανισμού προστασίας των μισθών από τη διάβρωση του πληθωρισμού», σημειώνει.

Επίσης, το Συμβούλιο Διοίκησης της ΔΕΟΚ εκφράζει στην ανακοίνωση «την ακλόνητη πεποίθηση ότι η συμφωνία για την ΑΤΑ θα μπορούσε να ήταν πλήρης και ολοκληρωμένη εάν οι εργοδοτικές οργανώσεις σεβόντουσαν τη μεταβατική συμφωνία του 2017 για τη νέα ρύθμιση της ΑΤΑ» και αναφέρει ότι «προσδοκούμε ότι θα εγκαταλείψουν οριστικά τις απαράδεκτες θέσεις τους για κατάργηση του θεσμού και ότι θα σεβαστούν τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα της συμφωνίας που παραπέμπει στην διατήρηση της φιλοσοφίας του θεσμού».

Περαιτέρω, η ΔΕΟΚ επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της να συνεχίσει τον αγώνα μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του θεσμού, σημειώνοντας ότι «η ενότητα του κινήματος θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού», ενώ δεσμεύεται ότι θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις ώστε ο θεσμός της ΑΤΑ να διευρυνθεί κατά τρόπο που να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, αναφέρει, επιβάλλεται να ξεκινήσει δομημένος κοινωνικός διάλογος με στόχο την διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων όπως καθορίζεται στην σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία για τους αξιοπρεπείς μισθούς.

Τέλος, η ΔΕΟΚ εκφράζει ευχαριστίες στον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου «για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε για τη ρύθμιση του σημαντικού αυτού θέματος στα πλαίσια του μεσολαβητικού ρόλου που ανέλαβε».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy