ΑΤΑ: Έτοιμοι οι εργαζόμενοι για στάση εργασίας στις 26 Ιανουαρίου

Διορία στον Υπουργό μέχρι την Τρίτη, αλλιώς Θα υπάρξει πανεργατική αντίδραση και κλιμάκωση

 

Η προειδοποιητική στάση εργασίας για τις 26 Ιανουαρίου και η κλιμάκωση των μέτρων βρίσκονται στο τραπέζι των συντεχνιών, σε περίπτωση που ο Υπουργός Εργασίας δεν καταθέσει μεσολαβητική πρόταση για την ΑΤΑ, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Στη μεταβατική συμφωνία που υπογράφτηκε το 2017 μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της κυβέρνησης και των εργοδοτών η οποία έληξε στις 31/12/22, αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας συνεχίζεται η συζήτηση με καλή πίστη, εποικοδομητικά μεταξύ των δύο πλευρών και του Υπουργείου Εργασίας με στόχο νέα συμφωνία που να αποδίδει την ΑΤΑ στη φιλοσοφία της». Ωστόσο οι εργοδότες αρνούνται να τηρήσουν την υπογραφή τους, ζητώντας την κατάργησή της.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε ακόμη μια συνάντηση του Κυριάκου Κούσιου με τις συντεχνίες και τους εργοδότες, κατά την οποία οι συντεχνίες επανέλαβαν την πρότασή τους για σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα (ενδεχομένως 2 – 3 χρόνια).

Από την πλευρά τους οι εργοδότες παραμένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για κατάργηση της ΑΤΑ, αλλά δηλώνουν ότι μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία θα δώσουν το 50%, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί μετακίνηση και λίγο – πολύ «χάρη» προς τους εργαζόμενους.

Όπως πληροφορείται η Χαραυγή, οι εργοδότες αναγνωρίζουν ότι η απαίτησή τους για κατάργηση δεν έχει βάση στη σημερινή συζήτηση και δηλώνουν διατεθειμένοι να παραμείνει στο 50% η ΑΤΑ για ακόμη 2 – 3 χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα ξεκινήσει συζήτηση και θα παρουσιάσουν τη θέση τους για αλλαγή του μοντέλου (το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους θα υπολογίζεται μέσα από την παραγωγικότητα).

Από την πλευρά του ο Υπουργός κατά τη συζήτηση ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της ΑΤΑ και ζήτησε όπως του δοθεί διορία μέχρι την Τρίτη για να «διερευνήσει κατά πόσον μπορεί να υποβάλει συμβιβαστική πρόταση», κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό.

Σε δηλώσεις του είπε ότι υπήρξαν κάποιες μετακινήσεις από τις γνωστές θέσεις που έχουν κατά καιρούς δημοσιοποιηθεί, ωστόσο αυτές δεν είναι ικανοποιητικές για να μπορέσει να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση.

Καθολικός αγώνας

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη πανσυνδικαλιστική συνάντηση, με τις οργανώσεις να επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για ενωμένο και καθολικό αγώνα για πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ. Επίσης αναμένουν ότι ο Υπουργός θα αξιοποιήσει το χρονικό περιθώριο που έχει ο ίδιος καθορίσει, έτσι που να υπάρξει θετική κατάληξη με βάση το γράμμα και το πνεύμα της μεταβατικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, σε περίπτωση που ο Υπουργός δεν καταθέσει πρόταση και κηρύξει αδιέξοδο, τότε θα δοθεί 10ήμερη προειδοποίηση, όπως καθορίζεται από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Ακολούθως, στις 26 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί προειδοποιητική στάση εργασίας με επαρχιακές συσκέψεις και να αποφασιστούν τα μετέπειτα μέτρα κλιμάκωσης.

Γιάννης Κακαρής

Μιχάλης Παπανικολάου: Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ

Το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα επιτρέψει κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ που κατακτήθηκε με μεγάλους αγώνες, τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο βοηθός γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου. Αντίθετα, είπε, θα γίνει αγώνας για την επέκταση του θεσμού για όλους τους εργαζόμενους.

Έκανε λόγο για κινδυνολογία εκ μέρους των εργοδοτών οι οποίοι επικαλούνται προβλήματα στην οικονομία όποτε οι συντεχνίες προβάλλουν αιτήματα για τους εργαζόμενους. Ο κος Παπανικολάου υπογράμμισε ότι ο πλούτος που παράγεται κατανέμεται ανισομερώς και υπέρ των εργοδοτών ενώ για τους εργαζόμενους είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Κάλεσε τους εργοδότες αυτά που συμφωνούν με το συνδικαλιστικό κίνημα να τα σέβονται και να τα εφαρμόζουν. Πρόσθεσε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έκαμε ήδη κινήσεις και κατέθεσε πρόταση στον υπουργό εργασίας για την καταβολή της ΑΤΑ για όλους τους εργαζόμενους σε περίοδο δυο χρόνων.

Τόνισε πως εάν η εργατική πλευρά παραμείνει ενωμένη θα πετύχει να υπερασπιστεί τη μεγάλη αυτή κατάκτηση των εργαζομένων και να πάει παρακάτω. Σε περίπτωση μη κατάληξης, ξεκαθάρισε, αυτό θα σημαίνει οργανωμένη αντίδραση από μέρους των εργαζομένων.

Τσιακκής: Δεν υπαναχώρησε το ΚΕΒΕ για ΑΤΑ

Δεν υπάρχει υπαναχώρηση της εργοδοτικής πλευράς από τις θέσεις της για την ΑΤΑ, τόνισε μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποδέχονται να φτάσει η ΑΤΑ στο 100% γιατί θέλουν αλλαγή του θεσμού.

Θα πρέπει, είπε, να δοθεί πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος του 2023 ή και του 2024 για να διεξαχθεί ο διάλογος για εκσυγχρονισμό του θεσμού.

Ο κύριος Τσιακκής τόνισε ότι η εργοδοτική πλευρά δεν επιθυμεί να οδηγηθούν τα πράγματα στη λήψη απεργιακών μέτρων από πλευράς των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι δεν σηκώνει κάτι τέτοιο η οικονομία. Πρόσθεσε ότι οι εργοδότες θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη μεσολαβητική συμφωνία με καταβολή της ΑΤΑ στο 50%, κάτι που όπως είπε, αποτελεί σημαντική αύξηση στους μισθούς.

Ερωτηθείς ο κύριος Τσιακκής ανέφερε ότι δεν ξέρει κατά πόσον μπορεί να είναι αισιόδοξος εάν η συνδικαλιστική πλευρά παραμείνει στη θέση της, ή εάν τελικά θα κατατεθεί κάποια μεσολαβητική πρόταση από το υπουργείο εργασίας για να σπάσει το αδιέξοδο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.