ΑΤΑ: Κατέληξαν σε συμφωνία εργοδότες, συντεχνίες και Υπ. Εργασίας

Ύστερα από πολυετές πάγωμα επανέρχεται η καταβολή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) σε ιδιωτικό και ημιδημόσιο τομέα από 1η Ιανουαρίου 2018, βάσει της μεταβατικής τριετούς συμφωνίας που υπέγραψαν σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, με τις δύο πλευρές να επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις τους για το θεσμό της ΑΤΑ.

Η Υπουργός Εργασίας χαιρέτισε εκ μέρους της Κυβέρνησης την υπογραφή της συμφωνίας από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, σημειώνοντας ότι μετά από χρόνια παγοποίησης, η ΑΤΑ θα επαναλειτουργήσει από 1/1/2018.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόση υπολογίζεται να είναι η αύξηση στους μισθούς τον Ιανουάριο που θα αρχίσει η καταβολή της, η Υπουργός δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό, λέγοντας πως θα έχει θετικό πρόσημο. «Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι εκτός από την ενσωμάτωση της ΑΤΑ που έχουν λάβει όλα αυτά τα χρόνια στο μισθό τους, η οποία θα γίνει βασικός μισθός, θα πάρουν και την αύξηση όπως αυτή θα καταγραφεί από τη Στατιστική Υπηρεσία» εξήγησε.

Η κ. Αιμιλιανίδου ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για την υπευθυνότητα τους και υπογράμμισε τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου, ο οποίος για ακόμα μια φορά, σημείωσε, έφερε θετικά αποτελέσματα για την κυπριακή οικονομία, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

«Διασφαλίζεται η εργατική ειρήνη γι’ αυτό το θέμα, που είναι πολύ σημαντική για την πρόοδο του τόπου μας» είπε η Υπουργός.

«Εχουμε πετύχει σήμερα να επαναφέρουμε το θεσμό της ΑΤΑ σε ένα πλαίσιο συναίνεσης έτσι ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει με επάρκεια» δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.

Σημείωσε ως σημαντικό το ότι μέσα από τη συμφωνία ενσωματώνεται η ΑΤΑ στους βασικούς μισθούς και αποτρέπεται η όποια περαιτέρω αυθαίρετη παρέμβαση στους μισθούς.

Είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές, πρόσθεσε, το ότι διατηρείται η εργατική ειρήνη, δίνοντας τη δυνατότητα στο επόμενο χρονικό διάστημα στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ να συνεχιστεί η συζήτηση έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη σε πιο οριστικές αποφάσεις.

Χαιρέτισε ακόμα το γεγονός ότι ο κοινωνικός διάλογος λειτούργησε με απόλυτη επάρκεια.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης σημείωσε ότι πρόκειται για μια συμβιβαστική συμφωνία που περιέχει στοιχεία αρκετά θετικά αλλά και ζητήματα τα οποία έγιναν αποδεκτά μόνο και μόνο γιατί πρόκειται για τριετή, μεταβατική συμφωνία. Πρόθεσή μας, είπε, είναι «να τα διαπραγματευτούμε στο πλαίσιο του διαλόγου που συμφωνείται ότι θα διεξαχθεί τα επόμενα τρία χρόνια έτσι ώστε η ΑΤΑ να διατηρηθεί όπως πρέπει, σύμφωνα με τη φιλοσοφία της».

Το σημαντικό όμως, τόνισε, είναι ότι επανεκκινεί η ΑΤΑ και δεν χάθηκε, «όπως ίσως κάποιοι να ήθελαν».

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου δήλωσε πως «η συμφωνία για την ΑΤΑ είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού, περιλαμβάνει όμως όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα επιτρέψουν στους κοινωνικούς εταίρους να διεξάγουν έναν παραγωγικό και δημιουργικό διάλογο με στόχο την αποκατάσταση του θεσμού».

Σημείωσε ότι οι θέσεις της ΔΕΟΚ σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία της ΑΤΑ παραμένουν αναλλοίωτες. «Η ΑΤΑ θα πρέπει να αναπληρώνει την απώλεια της αγοραστικής αξίας των μισθών. Προς την κατεύθυνση αυτή θα προσέλθουμε σε διάλογο ώστε να εξορθολογιστεί ο θεσμός και να γίνει δικαιότερος προς την κατεύθυνση κυρίως της κάλυψης των χαμηλών και των μεσαίων εισοδημάτων».

Παράλληλα είπε ότι η συμφωνία στέλνει το μήνυμα ότι ο κοινωνικός διάλογος είναι ζωντανός και έχει θετικά αποτελέσματα.

Για δύσκολη συμφωνία, αλλά δίκαιη και ισορροπημένη, μίλησε ο ΓΔ της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. «Μας επιτρέπει να μπούμε στην επόμενη μέρα τώρα που η οικονομία αρχίζει σταδιακά να σταθεροποιείται και να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία» είπε. «Η ειρήνη, η εργατική και η κοινωνική έχει κόστος. Αυτό το κόστος, όσο η ΟΕΒ θα συμμετέχει στη διαχείριση των κοινωνικών και εργατικών ζητημάτων θα είναι πάντα έτοιμη να το αναλάβει επιμετρώντας τον κοινωνικό αντίκτυπο των αποφάσεών της» είπε.

Διατύπωσε ωστόσο τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός του τρόπου καθορισμού των απολαβών και των μισθολογικών αυξήσεων, «φεύγοντας κάποια στιγμή από τους αυτοματισμούς είτε αυτά είναι ΑΤΑ, είτε είναι αυτόματες κλίμακες μισθοδοσίας».

Ο ΓΓ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Μάριος Τσιακκής δήλωσε ότι «κάθε συμφωνία είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών» και «σημασία έχει οι συμβιβασμοί να είναι σε ισορροπία για να μη νιώθει η μια πλευρά ότι αδικείται».

«Κερδισμένη από αυτή τη συμφωνία σήμερα είναι η κυπριακή οικονομία γιατί για τα τρία επόμενα χρόνια θα υπάρχει ηρεμία» συμπλήρωσε.

Σημείωσε ωστόσο ότι το ΚΕΒΕ διατηρεί τις απόψεις του όσον αφορά τη φιλοσοφία της ΑΤΑ.

Παρών στην υπογραφή της συμφωνίας ήταν και ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, σε μια συμβολική, όπως τη χαρακτήρισε, κίνηση, «γιατί πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία αφού μετά από μια πενταετία επαναλειτουργεί η ΑΤΑ», όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι ανάλογη συμφωνία θα συνομολογηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης, δια του Υπουργού Οικονομικών, και της ΠΑΣΥΔΥ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.