ΑΤΑ: Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν…

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου σε συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ΑΤΑ.

Ξεχωριστές συναντήσεις με τις οργανώσεις θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εργασίας, προκειμένου να καταθέσει πρόταση για την ΑΤΑ όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ωστόσο ο υπουργός επανέλαβε χθες ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν μπορεί να αποδοθεί στο 100%. Ο Γιάννης Παναγιώτου πραγματοποίησε χθες κοινή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, με τον υπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιθυμία και διάθεση που εκφράστηκε από όλες τις πλευρές για κατάληξη, μέσα στο επόμενο διάστημα, σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία. Πρόσθεσε ότι από πλευράς του έθεσε το πλαίσιο μέσα από την παράθεση της θέσης της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο θεσμός της ΑΤΑ δεν θα καταργηθεί, το ποσοστό του 100% δεν μπορεί, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα, να αποδοθεί και η συμφωνία πρέπει να ανανεωθεί.

«Αυτό θα επιδιώξουμε, αυτό θα προσπαθήσουμε και αυτό εγώ αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε μέσα στο επόμενο διάστημα», είπε. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι συμφώνησαν πως θα αποφευχθούν στο επόμενο διάστημα δηλώσεις επί του ζητήματος αυτού, έτσι ώστε να προστατευτεί η μεταξύ τους συζήτηση. Ερωτηθείς κατά πόσο είναι στις σκέψεις του να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση, ο υπουργός ανέφερε ότι η πρόθεσή του είναι μέσα από επαφές που θα πραγματοποιηθούν άμεσα με όλες τις οργανώσεις, για να ακούσει σκέψεις και για να γίνει ανταλλαγή απόψεων, η κυβέρνηση να διαμορφώσει συγκεκριμένη πρόταση, η οποία όταν κριθεί ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν, πλέον θα κατατεθεί ενώπιον των κοινωνικών εταίρων.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, αλλά για να μπορούμε να συμφωνήσουμε χρειάζεται όλοι να κάνουν τις ανάλογες υποχωρήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι θα προσπαθήσουν για να καταφέρουν να καταλήξουν σύντομα. Ωστόσο υπάρχει ο προβληματισμός κατά πόσο θα καταφέρει ο υπουργός να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει, έχοντας υπόψιν τη θέση που εξέφρασαν δημόσια οι εργοδότες, ότι η όποια απόφαση δεν πρέπει να έχει πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για κατάληξη σε μια πρόταση, ο υπουργός σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει τεθεί ποσοτικά, αλλά ποιοτικά και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο. Ερωτηθείς κατά πόσο τέθηκε στο τραπέζι κάποιο ποσοστό που να ικανοποιεί τόσο τις συνδικαλιστικές όσο και τις εργοδοτικές οργανώσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι ούτε στις προηγούμενες συναντήσεις από πλευράς του αναφέρθηκε οτιδήποτε τέτοιο, ούτε στη σημερινή συνάντηση αναφέρθηκε οτιδήποτε από κανέναν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy