ΑΤΑ: Ουσιαστικό ρόλο από τον Υπουργό Εργασίας ζητούν οι συντεχνίες

Ενώ σήμερα θα έπρεπε να συζητείται η επέκταση του θεσμού και για όσους δεν παίρνουν ΑΤΑ η εργοδοτική πλευρά βάζει θέμα κατάργησης της

Οι συντεχνίες δεν εκβιάζουν και οι εργοδότες δεν μας κάνουν χάρη καταβάλλοντας την μισή ΑΤΑ τόνισε στον ΑΣΤΡΑ ο βοηθός γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Μιχάλης Παπανικολάου.

Πρόσθεσε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν στον υπουργό πρόταση τους για σταδιακή επαναφορά της ΑΤΑ και επέκταση της για όλους τους εργαζόμενους.  Τόνισε επίσης ότι ο ρόλος του υπουργείου εργασίας δεν πρέπει να είναι μεσολαβητικός αλλά ουσιαστικός. Η κυβέρνηση, είπε, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης και το υπουργείο εργασίας πρέπει να εμπλακεί ουσιαστικά.

Επισήμανε ότι λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού ο περισσότερος κόσμος υποφέρει, καθώς η δύναμη του μισθού έχει μειωθεί υπό τις παρούσες συνθήκες.  Ο θεσμός της ΑΤΑ, τόνισε, έχει δημιουργηθεί για να αναπληρώνει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων κάτι που θέλει η εργοδοτική πλευρά να καταργήσει. Ο θεσμός, είπε, δεν εξυπακούει αύξηση των μισθών αλλά εξισορρόπηση των αυξήσεων στα προϊόντα.

Ο κος Παπανικολάου επισήμανε ότι ενώ σήμερα θα έπρεπε να συζητείται η επέκταση του θεσμού και για όσους δεν παίρνουν ΑΤΑ η εργοδοτική πλευρά βάζει θέμα κατάργησης της. Εάν χρειαστεί το συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει μέτρα αυτό θα το πράξει ξεκαθάρισε.  Επέκρινε ακόμη την εργοδοτική πλευρά ότι προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους σε όσους παίρνουν και σε όσους δεν παίρνουν ΑΤΑ.  Η συμφωνία που υπάρχει από το 2017, είπε, συνεχίζει να υπάρχει και δεν είναι κάτι που χαρίζουν οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, ανέφερε, στην οικοδομική βιομηχανία που υπάρχει συλλογική σύμβαση και οι εργαζόμενοι πληρώνονται εβδομαδιαίως δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα δοθεί η ΑΤΑ. Εδώ είναι που θα δοκιμαστούν επι του εδάφους οι εργοδότες, τόνισε.

Κάλεσε επίσης όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν την προσπάθεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Πυρά από ΚΕΒΕ κατά συντεχνιών: Λειτουργούν «κάπως εκβιαστικά»

Αντικατάσταση της ΑΤΑ με ένα μηχανισμό που θα είναι πιο κοντά στις ικανότητες της αγοράς, προτείνει το ΚΕΒΕ. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο ΓΓ του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι αντί της ΑΤΑ προτείνουν ως ένα δείκτη την παραγωγικότητα που αποτελεί το αποτέλεσμα της μεγέθυνσης του ΑΕΠ κάθε χρόνο διαιρεμένου δια του αριθμού των εργαζομένων είτε σε εθνικό επίπεδο είτε ανά κλάδο. Είπε ότι με βάση τη συμφωνία του 2017 το ΚΕΒΕ κάλεσε τα μέλη του να πληρώσουν σε όσους εργαζόμενους παίρνουν ΑΤΑ το 50 %.

Εξέφρασε ανησυχία για τη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων λέγοντας ότι λειτουργούν «κάπως εκβιαστικά» απειλώντας ότι εάν η ΑΤΑ δεν καταβληθεί στο 100 % θα πάρουν δυναμικά μέτρα.  Δεν είναι διαπραγμάτευση ότι θα παραλύσεις την οικονομία επειδή δεν συμφωνείς με τη θέση της άλλης πλευράς. Προτείναμε, είπε,  να δώσουμε το 50% και να μπούμε σε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να μπει ένας πιο σωστός μηχανισμός και να καταλήξουμε.

Ο κος Τσιακκής τόνισε ότι σε μια οικονομία όπου το πραγματικό ΑΕΠ, με τους αριθμούς αποπληθωρισμένους βελτιώνεται, μέρος αυτής της βελτίωσης δικαιούνται να την παίρνουν και οι εργαζόμενοι.  Υποστήριξε πως επειδή στην Κύπρο ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος καθώς είμαστε μια εισαγωγική χώρα, δεν μπορεί να φορτώνονται οι αυξήσεις αυτές στους εργοδότες χωρίς να υπάρχει αύξηση της παραγωγικότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy