ΑΤΑ, πλήρης και για όλους!

Της Σωτηρούλας Χαραλάμπους*

Ο αγώνας για τη σύναψη νέας συµφωνίας για τον τρόπο καταβολής της ΑΤΑ όπως εξελίσσεται και όχι µε υπαιτιότητα της συνδικαλιστικής πλευράς, δεν αφορά µόνο το πότε και πώς επιτυγχάνεται η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ. Οι θέσεις που κατέθεσαν οι εργοδοτικές οργανώσεις για κατάργηση της ΑΤΑ και για µια νέα συµφωνία για τον τρόπο διαµόρφωσης των µισθών, ουσιαστικά παραπέµπουν σε αποδόµηση, σε κατάργηση όλου του πλαισίου πάνω στο οποίο ιστορικά δοµήθηκε η διαµόρφωση των µισθών µέσα από τις συλλογικές συµβάσεις.

Όταν δεν θα αποκαθίσταται η αγοραστική αξία του µισθού µέσω της ΑΤΑ, δεν θα υπάρχουν κλίµακες και προσαυξήσεις. Όταν το εάν θα δώσουν και πόση αύξηση θα δώσουν θα εναπόκειται σε εντελώς υποκειµενικά κριτήρια, τότε πού οδηγούµαστε; Βασικά σε ένα σύστηµα όπου απλά θα καθορίζεται ένας µισθός πρόσληψης χωρίς οποιεσδήποτε άλλες συµφωνηµένες ρυθµίσεις εξέλιξης του µισθού.

∆ηλαδή αυτό το οποίο επιβάλλουν στους εργαζόµενους που δεν έχουν συλλογική σύµβαση, ένα συµβόλαιο που καθορίζει µισθό πρόσληψης και τίποτα άλλο, αυτό να ισχύει για όλους. Αυτό σηµαίνει, ουσιαστικά, διεύρυνση της απορρυθµισµένης εργασίας.

Η στάση των εργοδοτών αναδεικνύει ακόµα ένα στοιχείο εξίσου προκλητικό και προβληµατικό για τον τρόπο που οι εργοδοτικοί σύνδεσµοι αντιλαµβάνονται πλέον τις εργασιακές σχέσεις. Η µεταβατική συµφωνία του 2017 για την ΑΤΑ αναφέρει ρητά ότι το αντικείµενο του διαλόγου είναι: «Νέα ρύθµιση απόδοσης της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της και οι Κοινωνικοί Εταίροι δεσµεύονται να προσέλθουν σε εποικοδοµητικό διάλογο για την εξεύρεση της συµφωνίας». Όταν συµφωνούµε ποιος είναι ο στόχος µιας νέας συµφωνίας και η εργοδοτική πλευρά βάζει θέσεις που είναι έξω από το γράµµα της συµφωνίας, αυτό ουσιαστικά αποτελεί βόµβα στις εργασιακές σχέσεις, αφού δίνεται η δυνατότητα στη µια ή την άλλη πλευρά κάθε φορά να ξεκινά τη διαπραγµάτευση από την αρχή, µη λαµβάνοντας υπόψη τα ήδη συµφωνηθέντα.

Χρειάζεται να σχολιάσουµε όµως και τη στάση της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του αρµόδιου υπουργού κατανέµοντας ίσες ευθύνες για τη µη επίτευξη συµφωνίας, οι υπέρµετρες αναφορές στην οικονοµία και την ανάγκη προστασίας της ήταν µονοµερείς και ενδεικτικές της θέσης που παίρνει η κυβέρνηση για το θέµα. Ακολούθησε ο Προέδρος, ο οποίος έριξε τελείως τη µάσκα! Αντί να απευθυνθεί στις εργοδοτικές οργανώσεις και να τους ζητήσει να αλλάξουν στάση, ζήτησε από εµάς να αναστείλουµε τα µέτρα δηλώνοντας ότι δεν µπορεί να πάρει η κυβέρνηση πρωτοβουλία για επίτευξη συµφωνίας γιατί, άκουσον-άκουσον, είναι µεταβατική περίοδος. Η κυβέρνηση πήρε θέση, συντάχθηκε για ακόµα µια φορά µε τους εργοδότες.

Στην προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν από το κύριο και να διασπάσουν τους εργαζόµενους, οι εργοδότες αλλά και άλλοι αναδεικνύουν το ότι την ΑΤΑ δεν την λαµβάνουν όλοι. Το ότι σήµερα λαµβάνει ΑΤΑ µόνο ένας στους δυο εργαζόµενους είναι αποτέλεσµα της επίθεσης ενάντια στα δικαιώµατα των εργαζοµένων, της πολιτικής απορρύθµισης και υπόσκαψης των Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας που χέρι µε χέρι προωθούσαν αυτά τα χρόνια εργοδότες και κυβέρνηση. Και βεβαίως δεν βοηθούνται οι εργαζόµενοι που δεν λαµβάνουν ΑΤΑ αν χάσουν την ΑΤΑ και αυτοί που την έχουν κατοχυρωµένη µέσα από τις συλλογικές συµβάσεις.

Η απάντηση για να αντιµετωπιστεί η µη κάλυψη όλων των εργαζοµένων µε ΑΤΑ είναι η υιοθέτηση της θέσης που εδώ και χρόνια προβάλλουµε για θεσµικές ρυθµίσεις, έτσι που οι βασικοί όροι των συλλογικών συµβάσεων -περιλαµβανοµένης και της ΑΤΑ- να είναι δεσµευτικοί για όλους τους εργοδότες στους κλάδους που έχουν συλλογικές συµβάσεις, η διεύρυνση της κάλυψης των εργαζοµένων µε Συλλογικές Συµβάσεις και η αναπροσαρµογή του κατώτατου µισθού σε ετήσια βάση µε βάση την ΑΤΑ.

Στις 26 του Γενάρη οι εργαζόµενοι είχαµε ραντεβού µε το παρελθόν αλλά και το µέλλον µας. Αναµετρηθήκαµε µε την ιστορία µας, τιµήσαµε τους πρωτοπόρους του αγώνα της 1η του Μάρτη 1944 που επέβαλε την ΑΤΑ. Ταυτόχρονα, δείξαµε και την προοπτική. Απαιτούµε σεβασµό στα συµφωνηθέντα: ΑΤΑ πλήρης και για όλους. Αντιστεκόµαστε στην απορρύθµιση της εργασίας και στην υπόσκαψη των συλλογικών συµβάσεων. Έχουµε δικαίωµα σε εργασία µε δικαιώµατα και αξιοπρέπεια.

* Γενική Γραµµατέας ΠΕΟ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.