ΑΤΑ: Στις 26 Ιανουαρίου να «παραλύσει» η χώρα

Κοινή θέση των συντεχνιών είναι ότι επιβάλλεται η πλήρης καταβολή της Α.Τ.Α. και επέκτασή της για όλους και όλες, ενώ απορρίπτουν κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της

Απάντηση θα πάρουν, ενότητα και αγώνα, στις 26 Ιανουαρίου η ώρα 12:00. Τρίωρη στάση εργασίας και κλιµάκωση των µέτρων στη συνέχεια

Του Γιάννη Κακαρή

Μετά και το ναυάγιο στο διάλογο για αποκατάσταση της Αυτόµατης Τιµαριθµικής Αναπροσαρµογής, αφού οι εργοδότες όχι µόνο αρνούνται πεισµατικά την επαναφορά της, αλλά ζητούν κατάργησή της, οι εργαζόµενοι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αντιδράσουν δυναµικά προκειµένου να υπερασπιστούν το θεσµό.

Σύσσωµο το συνδικαλιστικό κίνηµα έχει ανακοινώσει ήδη την πραγµατοποίηση τρίωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας στις 26 Ιανουαρίου και ώρα 12:00. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα πραγµατοποιηθούν επαρχιακές συγκεντρώσεις, στις οποίες θα αποφασιστούν και τα µέτρα κλιµάκωσης του αγώνα.

Στόχος είναι να προστατευθεί ο θεσµός και να υπάρξει συµφωνία αποκατάστασης της ΑΤΑ, ενώ αίτηµα του συνδικαλιστικού κινήµατος, ιδιαίτερα υπό το φως της αυξανόµενης ακρίβειας, είναι η επέκταση της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζοµένους.

Σε αυτό θα συµµετέχουν όλοι οι κλάδοι της κυπριακής οικονοµίας και συγκεκριµένα οι εξής οργανώσεις: ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥ∆Υ, ∆ΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕ∆, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ και ΕΣΚ.

Στη συνάντηση που πραγµατοποίησε ο Υπουργός Εργασίας µε τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις συντεχνίες, την περασµένη Τρίτη, επιβεβαιώθηκε απλώς ότι οι εργοδότες παραµένουν µέχρι τέλους στις απαράδεκτές τους θέσεις, αρνούµενοι να τηρήσουν την υπογραφή τους στη µεταβατική συµφωνία του 2017.

Στη µεταβατική συµφωνία που υπογράφτηκε το 2017 µεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της κυβέρνησης και των εργοδοτών, η οποία έληξε στις 31/12/22, αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια ισχύος της συµφωνίας συνεχίζεται η συζήτηση µε καλή πίστη, εποικοδοµητικά µεταξύ των δύο πλευρών και του Υπουργείου Εργασίας µε στόχο νέα συµφωνία που να αποδίδει την ΑΤΑ στη φιλοσοφία της».

Αρνούνται πεισµατικά να αποκαταστήσουν την αγοραστική αξία του µισθού των εργαζοµένων, ζητώντας επιτακτικά την πλήρη κατάργηση της ΑΤΑ. Μάλιστα, ζητούν εµµονικά να βρεθεί άλλος τρόπος διαµόρφωσης των µισθών, στη βάση της παραγωγικότητας αν και πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγµατα. Αυτό που στην πραγµατικότητα επιδιώκουν είναι να καταργήσουν την ΑΤΑ και οτιδήποτε υπάρχει στις συλλογικές συµβάσεις, το οποίο βάζει ένα πλαίσιο ρύθµισης στη διαµόρφωση των µισθών.

Εξάλλου, η απάντηση βρίσκεται στο εξής ερώτηµα: Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είχαµε ρυθµούς ανάπτυξης που θεωρούνταν ρεκόρ για την Ευρώπη. ∆όθηκαν αυξήσεις;

Την περασµένη Τρίτη, οι εργοδότες προσπάθησαν να µας πείσουν ότι κάνουν παραχώρηση, λέγοντας ότι θα δώσουν το 50% που ισχύει σήµερα και ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να εξηγήσουν την πρότασή τους για διασύνδεση της ΑΤΑ µε την παραγωγικότητα.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έδειξαν διάθεση να εξευρεθεί συµφωνία, προτείνοντας στο πλαίσιο της µεταβατικής συµφωνίας να αποκατασταθεί σταδιακά στο 100%, σε βάθος 2-3 ετών, αντί άµεσα. Ξεκαθάρισαν, ταυτόχρονα, από την αρχή ότι εφόσον δεν βρεθεί λύση, τότε δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την υπεράσπιση του θεσµού. Κάτι το οποίο δεν αξιοποιήθηκε ούτε από τους εργοδότες, αλλά ούτε και από την κυβέρνηση.

Κυβέρνηση εργοδοτών

Ο Υπουργός Εργασίας, Κ. Κούσιος, µε προσχηµατικό τρόπο αποφεύγει να τοποθετηθεί στην ουσία του ζητήµατος, που είναι ότι έπρεπε να ξεκινήσει η απόδοση της ΑΤΑ στο 100%. ∆ήλωσε ότι η απόσταση που υπάρχει µεταξύ των πλευρών είναι τόσο µεγάλη, που δεν µπορεί να υποβάλει διαµεσολαβητική πρόταση, η οποία να έχει την παραµικρή ελπίδα να γίνει αποδεκτή. Επέλεξε επίσης σε µια τόσο κρίσιµη στιγµή να αναφερθεί ότι «το 2023 θα είναι ένα έτος έντονων προκλήσεων για την οικονοµία της χώρας λόγω των διεθνών συνθηκών που διαµορφώνονται» και επικαλούµενος διάφορα θέµατα οικονοµικής σταθερότητας, όπως ο πόλεµος στην Ουκρανία και η Covid-19, έριξε ουσιαστικά νερό στο µύλο των εργοδοτών και εµµέσως πλην σαφώς συµπορεύεται µαζί τους.

Μετά από το σχετικό πρωτοσέλιδο της εφηµερίδας µας, ο υπουργός θίχτηκε εξαπολύοντας επίθεση κατά της «Χαραυγής», ωστόσο πριν αλέκτορα φωνήσαι δις, µας επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του επανέλαβε τις θέσεις των εργοδοτών και κάλεσε τις συντεχνίες να µην αντιδράσουν αφήνοντας το ζήτηµα στην επόµενη κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις της η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάµπους, είπε ότι «το πιο ανησυχητικό από αυτά που είπε ο Πρόεδρος είναι το κάλεσµά του να αφήσουµε το θέµα για µετά τις εκλογές καθώς για το 2023 διασφαλίζεται ότι θα πάρουµε το 50%. Αυτή η θέση είναι η ίδια που ακούµε καθηµερινά από τους εργοδότες και δυστυχώς για ακόµα µια φορά ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση πήραν θέση και αυτή ταυτίζεται µε την εργοδοτική πλευρά».

Υπογράµµισε ότι «εάν ο Πρόεδρος ήθελε να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης και τη µη λήψη απεργιακών µέτρων, η έκκλησή του θα έπρεπε να απευθυνθεί στην εργοδοτική πλευρά, η οποία έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης απαράδεκτες θέσεις έξω από το γράµµα της συµφωνίας που έχουµε υπογράψει».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ υπέδειξε ότι τα µέτρα θα είναι καθολικά αφού θα αντιδράσει σχεδόν όλο το φάσµα του τοµέα της οικονοµικής δραστηριότητας. Επεσήµανε ότι τα µέτρα «αφορούν και όσους έχουν πρόσβαση στην ΑΤΑ, αλλά η κατάληξη αυτής της προσπάθειας θα επηρεάσει και το σύνολο των εργαζοµένων στη βάση της στρατηγικής για επέκταση των ΣΣΕ για κάλυψη του συν των εργαζομένων, όπως είναι και η απόφαση της ΕΕ».

Ο πρόεδρος της ∆ΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, υπογράµµισε ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία επιβεβαιώθηκε η άτεγκτη στάση των εργοδοτών. Πρόσθεσε ότι το εργατικό κίνηµα είναι ενωµένο και «να είναι βέβαιοι ότι δεν θα περιοριστούµε σε µέτρα προειδοποίησης, αλλά θα κλιµακώσουµε».

Επίσης, ο ΓΓ της ΠΑΣΥ∆Υ, Στράτης Ματθαίου, είπε ότι «δυστυχώς η εργοδοτική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε, µε αποτέλεσµα να φθάσουµε στο σηµερινό αδιέξοδο. Οι εργαζόµενοι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουν στη δυναµική διεκδίκηση της σταδιακής αποκατάστασης της ΑΤΑ».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών, Γιώργος Φράγκος, υπέδειξε ότι «ο θεσµός αυτός είναι ιερός, θέλουµε να τον υπερασπιστούµε και αυτό θα πράξουµε, όποια µέτρα και αν χρειαστεί να λάβουµε».

 

Επικίνδυνες µεθοδεύσεις από τον ΟΚΥπΥ

Στο πλάι των εργοδοτών βρίσκεται η κυβέρνηση και αυτό πλέον έκανε ξεκάθαρο και με δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες ο ίδιος ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας υιοθετώντας τα επιχειρήµατα των εργοδοτών. Βεβαίως τα ίδια πράττει και ο υπουργός του.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ένα βήµα παραπέρα και µέσω του ΟΚΥπΥ προσπαθεί µονοµερώς να αλλάξει τον τρόπο υπολογισµού της ΑΤΑ. Όπως κατήγγειλε στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούµας, από τον ΟΚΥπΥ τους λέχθηκε ότι ο οργανισµός προτίθεται να παραχωρήσει την ΑΤΑ µε βάση «σύστηµα αξιολόγησης». Οι εργαζόµενοι αναµένουν να δουν γραπτώς αυτή τη θέση, ωστόσο ο κ. Κούµας ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για πρωτόγνωρες και άκρως επικίνδυνες προσεγγίσεις. Ως εκ τούτου, οι επαγγελµατίες υγείας έχουν και αυτή την ιδιαιτερότητα να αντιµετωπίσουν, για αυτό και δηλώνουν παρόντες στις διεκδικήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy