Άτακτη απόσυρση νομοσχεδίου από Κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Άμεση αντίδραση αντιπολίτευσης με 14 προτάσεις νόμου

Ενεργοποίηση σεναρίου Β μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου

Σημαντικές αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, όπως η αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης και η επαναφορά του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη, αναμένεται να επιφέρουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

Η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην απόσυρση του νομοσχεδίου για τα δικαστήρια, προκειμένου να αποφύγει τις αλλαγές τις οποίες έκαναν τα κόμματα με στόχο την αποκατάσταση του πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών.

Ως εκ τούτου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενεργοποίησαν άμεσα το σχέδιο Β, το οποίο περιλαμβάνει την προώθηση προς ψήφιση συνολικά 14 προτάσεων νόμου εκ των οποίων οι δύο (του ΑΚΕΛ) αφορούν τα ακόλουθα:

  • Αναστολή των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, και επαναφορά του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη και αναστολή της εκποίησης της περιουσίας τους, στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες ή/και υπερχρεώσεις.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επικαλέστηκε για την απόσυρση του νομοσχεδίου τους οίκους αξιολόγησης και το ενδεχόμενο να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, ενώ για τους ίδιους λόγους ζήτησε να μην ψηφιστούν οι προτάσεις των κομμάτων.

Επισημαίνεται επίσης ότι η στάση της κυβέρνηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού υπέδειξε ότι η άτακτη απόσυρση του νομοσχεδίου, λίγες ώρες πριν από την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, «αποτελεί ακόμα ένα δείγμα του ετσιθελισμού και της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού».

«Οι κυβερνώντες, επαναλαμβάνοντας τον κακό τους εαυτό, επέδειξαν έλλειψη σεβασμού στο Κοινοβούλιο θεωρώντας ότι τα κόμματα και οι βουλευτές πρέπει απλώς να επικυρώνουν τις αποφάσεις τους. Ουσιαστικά η φιλοσοφία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού απαιτεί την τυφλή εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών, αγνοώντας προφανώς ότι εν έτει 2021 είναι πλέον εδραιωμένη η δημοκρατία στην Κύπρο», κατήγγειλε ο Αρ. Δαμιανού.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι «το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τη στοχευμένη προσπάθεια για προστασία των δανειοληπτών και για επαναφορά κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία με βίαιο τρόπο αφαίρεσαν από τους πολίτες οι κυβερνώντες και οι εταίροι τους των μνημονίων και της Τρόικας».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.