Αθ. Ορφανίδης: «Ο Συνεργατισμός δολοφονήθηκε λόγω κακών χειρισμών»

«Ίδια μεθοδολογία με αυτή που χρησιμοποιήθηκε για να πέσει η Τρ. Κύπρου»

«Ο Συνεργατισμός δολοφονήθηκε λόγω των κακών χειρισμών της Δημοκρατίας» ανέφερε χθες ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιήθηκε η ίδια μεθοδολογία με αυτή που χρησιμοποιήθηκε το 2013 «για να πέσει η Τράπεζα Κύπρου».

Ο Αθ. Ορφανίδης υποστήριξε ότι η μεθοδολογία την οποία ακολούθησε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) για τον επιτόπιο έλεγχο του Συνεργατισμού το 2018 είναι η ίδια με τη μεθοδολογία η οποία ακολουθήθηκε το 2013 από την Pimco, η οποία «φούσκωσε», όπως ισχυρίστηκε, τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος. Ο πρώην Διοικητής υπέπεσε πάντως σε αντιφάσεις, προκαλώντας προβληματισμό στα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής.

Μάλιστα, σε μία περίπτωση το μέλος της Ερευνητικής, Γιώργος Γεωργίου (ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος σε τράπεζα αλλά και πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών), αναγκάστηκε να εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του με τον Αθ. Ορφανίδη, αμφισβητώντας τα όσα δήλωσε ο πρώην Διοικητής. Το σημείο στο οποίο διαφώνησαν οι δύο άνδρες ήταν ο υπολογισμός της αξίας των εξασφαλίσεων, με τον Αθ. Ορφανίδη να κάνει λόγο για «κόλπα» (σ.σ.: της Pimco το 2013 και του ΕΕΜ το 2018) και τον Γ. Γεωργίου να του υποδεικνύει ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές με βάση τις οποίες γίνεται ο υπολογισμός.

Επίσης, σε άλλο σημείο ο Αθ. Ορφανίδης ισχυρίστηκε ότι ο λογαριασμός που έβγαλε η Pimco ήταν φουσκωμένος, αλλά στη συνέχεια εξέφρασε την άποψη ότι η στήριξη προς τη Συνεργατική το 2013 έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη. Σημειώνεται ότι μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση με βάση την έκθεση της Pimco όλες οι κυπριακές τράπεζες (Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική, Συνεργατισμός) χρειάστηκαν νέα ανακεφαλαιοποίηση, κάτι που έρχεται σε αντίφαση με την αναφορά του Αθ. Ορφανίδη περί «φουσκωμένων» λογαριασμών.

Διαφώνησε με την απόφαση για τη διάσωση της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ ο πρώην Διοικητής επανέλαβε τη διαφωνία του με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το 2011, για πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων («κούρεμα»). Σημειώνεται ότι και εδώ υπάρχει αντίφαση μεταξύ των δηλώσεων και των πράξεων του πρώην Διοικητή, αφού παρ’ ότι το πρόγραμμα ήταν εθελοντικό, σ’ αυτό συμμετείχαν όλες οι κυπριακές τράπεζες με τη συναίνεση προφανώς και της ΚΤ, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αθ. Ορφανίδης. Η απόφαση για το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων αποσκοπούσε στη διάσωση της Ελλάδας, η οποία την υπό αναφορά περίοδο βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

«Κλειστό κύκλωμα»

Όσον αφορά τη λειτουργία του Συνεργατισμού πριν το 2013, ο Αθ. Ορφανίδης έκανε λόγο για κλειστό κύκλωμα.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ΣΠΕ Στροβόλου, λέγοντας ότι ήταν η μεγαλύτερη αλλά και «η πιο επικίνδυνη». Ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε την απομάκρυνση του πρώην γραμματέα της ΣΠΕ Στροβόλου, Δημήτρη Σταύρου, ωστόσο ο πρώην επικεφαλής της εποπτείας του Συνεργατισμού, Κωνσταντίνος Λύρας, του απάντησε ότι η Αρχή ήταν ικανοποιημένη με τον Δ. Σταύρου.

Επιπρόσθετα, ο Αθ. Ορφανίδης έκανε λόγο για μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία παραχώρησε η ΣΠΕ Στροβόλου προς τον πρώην γ.δ. της ΣΚΤ, Ερ. Χλωρακιώτη, αλλά και τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της ΣΚΤ.

Καζαμίας – Πασχαλίδης προσπάθησαν να διορθώσουν καταστάσεις

Ερωτηθείς για τη σχέση που είχε με διάφορους Υπουργούς, ο Αθ. Ορφανίδης αναφέρθηκε στους Κίκη Καζαμία και Αντώνη Πασχαλίδη, λέγοντας ότι προσπάθησαν να διορθώσουν καταστάσεις και ανέφερε ότι ο Α. Πασχαλίδης ζήτησε εξηγήσεις από την Υπηρεσία Εποπτείας του Συνεργατισμού για τα όσα είχε επισημάνει η Κεντρική Τράπεζα, αλλά η Υπηρεσία απάντησε ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα.

«Δεν είναι άμεμπτη η συμφωνία ΣΚΤ-Altamira. Να εξεταστεί από Αστυνομία»

«Αλλόκοτη» χαρακτήρισε τη συμφωνία ΣΚΤ – Altamira το πρώην μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ, Σουζάνα Πογιατζή, αναφέροντας μάλιστα ότι «δεν πιστεύω ότι είναι άμεμπτη». Μάλιστα σε κατάθεσή της χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής είπε ότι και η εποπτική αρχή στη Φραγκφούρτη είχε ερωτηματικά για τη συμφωνία ΣΚΤ – Altamira, προσθέτοντας ότι εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής τής ανέφερε πως «πρώτη φορά άκουσε να γίνεται ανάθεση χαρτοφυλακίου 7 δισ. ευρώ χωρίς προσφορές».

Μάλιστα, είπε ότι ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αρχής τη ρώτησε κατά πόσο το θέμα έπρεπε να εξεταστεί από την Αστυνομία και η ίδια συμφώνησε. Ανέφερε επίσης ότι η Ελληνική Τράπεζα, η οποία προχώρησε σε δημιουργία πλατφόρμας την ίδια περίοδο με τον Συνεργατισμό, πήρε από την APS 20,6 εκατ. ευρώ, ενώ στην περίπτωση της ΣΚΤ η προκαταρκτική συμφωνία με την Altamira δεν περιελάμβανε οικονομικό αντίτιμο. Αντίθετα, όπως είπε, η Συνεργατική έβαλε όλο τον εξοπλισμό και πήρε το 49% της πλατφόρμας Altamira Κύπρου, ενώ η Altamira έβαλε την τεχνογνωσία της και πήρε το 51%.

«Έκαψε» Χατζηγιάννη – Σταυρινίδη

Εν τω μεταξύ η Σ. Πογιατζή στην κατάθεσή της «έκαψε» τον Νικόλα Χατζηγιάννη και τον κουμπάρο του Υπουργού Οικονομικών Γιάννο Σταυρινίδη. Μάλιστα για τον Ν. Χατζηγιάννη διερωτήθηκε «πώς πέρασε το fit & proper (κριτήρια εντιμότητας και τα καταλληλότητας)», ενώ για τον Γ. Σταυρινίδη συμφώνησε με τα όσα ανέφερε στην κατάθεσή του ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, Μάριος Κληρίδης, δηλαδή ότι ο Γ. Σταυρινίδης είχε αποκτήσει «super powers» εκτελεστικές εξουσίες.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy