Άθλιες συνθήκες στέγασης των εκτοπισμένων σε τ/κ σπίτια

Κουκουμά: Αύξηση κονδυλίου και άμεση στελέχωση της υπηρεσίας συντήρησης


Χιλιάδες συμπολίτες μας διαμένουν κάτω από ακατάλληλες συνθήκες σε τουρκοκυπριακές κατοικίες, αφού για να γίνουν οι υποτυπώδεις επιδιορθώσεις προηγείται μια μακροχρόνια διαδικασία. Οι συντηρήσεις των τ/κ κατοικιών από την Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών συζητήθηκε για ακόμα μια φορά από την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, με την πρόεδρο και βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάσταση. Επίσης, ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει στην καταγραφή των επικίνδυνων οικοδομών και να πάρει αποφάσεις κατά πόσον αξίζουν συντήρησης, αφού πρόκειται για κατοικίες μεταξύ 50 και 80 χρόνων.

Υπογράμμισε την ανάγκη για επιτακτική αύξηση των συντηρήσεων, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την αύξηση του σημερινού κονδυλίου των 6 εκατ., αλλά και με τη στελέχωση της Υπηρεσίας. Κάτι που αναγνωρίζει και η ίδια η Υπηρεσία. Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των συνεργείων για όλη την Κύπρο. Ενώ συμπολίτες μας διαμένουν σε 4.667 τ/κ κατοικίες, τα συνεργεία είναι μόλις 8, ενώ οι τεχνικοί επιθεωρητές 4.

Συγκεκριμένα, για τις επιδιορθώσεις τουρκοκυπριακών κατοικιών, στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχει μόνο ένας τεχνικός επιθεωρητής και ένα συνεργείο με 2 εργάτες, ενώ το ετήσιο ποσό που διατίθεται ανέρχεται στις 280 χιλιάδες ευρώ. Στη Λάρνακα υπάρχει μόνο μία τεχνικός και τρία συνεργεία, με το κονδύλι να είναι στα 1,6 εκατ. ευρώ. Σε Λεμεσό (€2,5 εκατ.) και Πάφο (€1,6 εκατ.) με πολύ μεγαλύτερες ανάγκες από τις υπόλοιπες επαρχίες, υπάρχουν μόνο 2 τεχνικοί και 4 συνεργεία σε κάθε πόλη.

Γιάννης Κακαρής

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News