Όλοι αναγνωρίζουν τη διαιώνιση του προβλήματος, αλλά η επίλυσή του  αφήνεται να σκοντάφτει στις αρμοδιότητες

Η αθλιότητα όσο και η επικινδυνότητα που παρουσιάζει εδώ και πολύ καιρό ο δρόμος που οδηγεί από την Ακτή του Κυβερνήτη μέχρι την Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στο Πεντάκωμο, ο οποίος αποτελεί μέρος του βασικού οδικού δικτύου της περιοχής, φαίνεται ότι θα συνεχίσει να υφίσταται, καθώς η ευθύνη για την επιδιόρθωσή του έχει καταστεί μπαλάκι μεταξύ των αρμόδιων Αρχών και Υπηρεσιών, παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνωρίζουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν.

Αυτό προκύπτει μέσα από την απάντηση που δίνει το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε σχετική παρέμβαση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργου Γεωργίου, αφού κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης αντιπροσωπείας του κόμματος στο χώρο επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων στο Πεντάκωμο, καθώς και στην κοινότητα Πεντακώμου, υποβλήθηκε από όλους τους επηρεαζόμενους κατοίκους και εργαζόμενους στην περιοχή επιτακτικά το αίτημα για βελτίωση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου.

Ειδικότερα, ο δρόμος παρουσιάζει πολλές φθορές και σε ορισμένα σημεία στενεύει σε τέτοιο βαθμό που να επιτρέπει τη διέλευση μόνο ενός αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα την αύξηση της επικινδυνότητας, δεδομένου και του γεγονότος ότι ο δρόμος χρησιμοποιείται καθημερινά και με μεγάλη συχνότητα από μεγάλα απορριμματοφόρα οχήματα. Πέραν αυτού του προβλήματος, ο δρόμος αφέθηκε να καλυφθεί και στις δύο πλευρές του από θάμνους και άλλη πυκνή βλάστηση, που σε αρκετά σημεία επηρεάζουν την ορατότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών.

Η θέση του Υπουργείου Μεταφορών, έτσι όπως διατυπώνεται μέσα από την απαντητική επιστολή του Υπουργού Γιάννη Καρούσου προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, είναι ότι ο συγκεκριμένος δρόμος, που ξεκινά από τον παλιό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού παρά την έξοδο της Ακτής του Κυβερνήτη και καταλήγει στον ΟΕΔΑ, με μήκος 3,2 χιλιομέτρων και πλάτους 6 μέτρων, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τμήματος Δημοσιών Έργων αλλά της Τοπικής Αρχής.

Το σχετικό αίτημα για βελτιωτικά και άλλα έργα, όπως αναφέρεται, εξετάστηκε τόσο από τον Έπαρχο Λεμεσού όσο και από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και έχει διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχουν θάμνοι και ακακίες στις δυο πλευρές, με αποτέλεσμα να έχει στενέψει ο δρόμος, ενώ τμήμα του χρειάζεται επάλειψη και σήμανση. Το κόστος συντήρησης και καθαρισμού, όπως επισημαίνεται, ανέρχεται στις 88.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι η αρμοδιότητα για το δρόμο ανήκει στην Τοπική Αρχή, το Υπουργείο εκφράζει την εκτίμηση ότι «τα Δημόσια Έργα θα μπορούσαν να προβούν σε κάποια έργα καθαρισμού και συντήρησης του δρόμου, δεδομένου, όμως, ότι θα του διατεθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών».