Αθλητικά παπούτσια «μαϊμού» κατάσχεσαν σε οδοφράγματα της περιοχής Δεκέλειας οι ΒΒ

Υπάλληλοι του Τμήματος Τελωνείων των Βρετανικών Βάσεων κατάσχεσαν στα οδοφράγματα Στροβίλια και Πέργαμος, στη περιοχή Δεκέλειας, αθλητικά παπούτσια «μαϊμού».

Σε ανακοίνωση των Βάσεων αναφέρεται ότι με το κόστος ζωής να εκτοξεύεται στα ύψη ανά τον κόσμο, υπάλληλοι του Τελωνείου των ΒΒ αποκάλυψαν πως επιτήδειοι προσπάθησαν να εξοικονομήσουν χρήματα αγοράζοντας προϊόντα απομιμήσεις τα οποία ήθελαν να μεταφέρουν λαθραία μέσω των οδοφραγμάτων.

Ο επικεφαλής του Τελωνείου των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια Mark Hartley, ανέφερε ότι «ενώ ποσότητες απομιμήσεων υποδημάτων έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί στο παρελθόν στα οδοφράγματα, πολλές από τις πρόσφατες κατασχέσεις είναι από επιτηδείους οι οποίοι αναζητούν μια φθηνή συμφωνία».

«Με ένα διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, οι ταξιδιώτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την επικρατούσα αγορά απομιμήσεων» στα κατεχόμενα για να αγοράσουν σε μειωμένες τιμές επώνυμα προϊόντα, είπε.

Πρόσθεσε ότι «η παραγωγή απομιμήσεων σε Nike, Adidas και Armani μπορεί επίσης να συνδεθεί με κάτι πολύ χειρότερο. Υπολογίζεται ότι η αξία της αγοράς παραποιημένων προϊόντων αποτελεί περίπου το 7% του ετήσιου παγκόσμιου εμπορίου, δηλαδή περίπου 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η παράνομη αγορά ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που συνδέονται με το ξέπλυμα χρήματος και τη διαφθορά».

Σύμφωνα με τον κ. Hartley «είναι γνωστό ότι μετανάστες εισάγονται λαθραία σε χώρες και εξαναγκάζονται να πουλήσουν πλαστά προϊόντα, ενώ παιδιά τυγχάνουν εκμετάλλευσης και εργάζονται για την παραγωγή πλαστών προϊόντων. Συχνά τα παιδιά από την ηλικία των έξι ετών, αναγκάζονται να εργάζονται παράνομα σε βίαιες και επικίνδυνες συνθήκες».

Σημείωσε επίσης πως «η παράνομη διακίνηση αγαθών απομίμησης όχι μόνο κοστίζει στην κυβέρνηση τεράστια χρηματικά ποσά σε απώλεια φόρων, αλλά υπάρχει κόστος και για την κοινωνία, καθώς απαιτείται πρόσθετη επιβολή του νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τα κονδύλια αυτά τα στερούνται κοινωνικές υπηρεσίες, σχολεία και υπηρεσίες υγείας».

Ο κ. Hartley «προειδοποίησε ότι τα προϊόντα απομίμησης επικρατούν επίσης στο διαδίκτυο, αφού μελέτη κατέδειξε πως 9 στα 10 ρούχα επώνυμων σχεδιαστών που αγοράστηκαν από ιστότοπους διαδικτυακής αγοράς ήταν πλαστά. Ωστόσο, η παραποίηση προϊόντων δεν περιορίζεται στα ρούχα, καλύπτει μια τεράστια γκάμα προϊόντων από ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ηλεκτρονικά είδη, τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, καπνό και πολλά άλλα».

Τα πλαστά προϊόντα και φάρμακα, συνέχισε «αποτελούν πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Χωρίς νομική ρύθμιση, οι καταναλωτές κινδυνεύουν από μη ασφαλή και αναποτελεσματικά προϊόντα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι υπάλληλοι του Τελωνείου επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι διελεύσεις οχημάτων παραμένουν εξαιρετικά υψηλές στις Βρετανικές Βάσεις, με 18 χιλιάδες οχήματα να εισέρχονται στις Βάσεις Δεκέλειας (προς τα κατεχόμενα), από τα δύο σημεία διέλευσης κατά τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα την τελευταία εβδομάδα απαγορεύτηκε η είσοδος σε 160 άτομα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy