Γενέθλια η σημερινή ημέρα για την Ομόνοια Λευκωσίας και της ευχόμαστε Χρόνια Πολλά με επιτυχίες σε όλους τους τομείς.

71 χρόνια πριν, το 1948 και στις 4 Ιουνίου πάρθηκε η απόφαση για την ίδρυση του Αθλητικού Συλλόγου Ομόνοια Λευκωσίας.

Ήταν τότε που άνθρωποι πρωτοπόροι, διανοούμενοι και οραματιστές, δεν αποδέχτηκαν την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την αμαύρωση του αθλητικού ιδεώδους.

Αρνήθηκαν να υπογράψουν τις δηλώσεις υποταγής των προοδευτικών αθλητών. Αρνήθηκαν την αποκήρυξη των αρχών τους και την εγκατάλειψη της δημοκρατικής τους ιδεολογίας.

Τόλμησαν και πέτυχαν. Μέσα σε αντίξοες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον ΑΠΟΕΛ και να προχωρήσουν στην ίδρυση ενός νέου Σωματείου, απόλυτα προσηλωμένου στην ιδέα του αθλητισμού.

Στις 4 Ιουνίου συγκροτήθηκε σύσκεψη, στην οποία παρευρέθηκαν φίλαθλοι και αθλητές, κατά την οποία εγκρίθηκε ομόφωνα η ίδρυση του Σωματείου. Στις 17 Ιουνίου 1948 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Τακτική Καταστατική Γενική Συνέλευση, κατά την οποία εγκρίθηκε το πρώτο καταστατικό και δόθηκε το όνομα του Συλλόγου: Αθλητικός Σύλλογος Ομόνοια Λευκωσίας. Το όνομα Ομόνοια προτιμήθηκε για να δείξει την αντίθεση στον διχασμό και τη διάσπαση. Επιλέχθηκε ως έμβλημα το τριφύλλι, που έχει χρώμα πράσινο, το χρώμα της ελπίδας, ενώ ενσαρκώνει τα ιδανικά και τους σκοπούς της ίδρυσης του Σωματείου. Αποτελεί σύμβολο δύναμης, μαχητικότητας, επιμονής και αποφασιστικότητας. Χαρακτηριστικά που είχαν οι πρώτοι θαρραλέοι ιδρυτές του.

Η Ομόνοια σε 71 χρόνια ζωής κατέκτησε 85 τίτλους, σημείωσε επιτυχίες και διακρίσεις στα αθλητικά τμήματα που διατηρεί (ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, φούτσαλ, γυναικείο ποδόσφαιρο, ποδηλασία,δρομείς) και έχει να επιδείξει πλούσια δράση στην αθλητική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να πέρασε δύσκολα όμως είναι εδώ, δυνατή, «διψασμένη» και έτοιμη μαζί με τον κόσμο της να δώσει τον αγώνα για επιστροφή στην κορυφή του Κυπριακού ποδοσφαίρου!