Άθλος η κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Κάθηκα, λέει ο Χ. Αλεξάνδρου

Ως άθλο περιέγραψε το γεγονός ότι έγινε κατορθωτή η κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Κάθηκα, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο οποίος περιγράφει στο ΚΥΠΕ πως εξελίχθηκε η κατάσταση και τους χειρισμούς που έγιναν.

Ο κ. Αλεξάνδρου, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, εξήγησε ότι χθες στην περιοχή της Πάφου «επικρατούσαν πολύ ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες, πολύ υψηλές θερμοκρασίες 35 και 36 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με δυνατούς ανέμους που έφταναν μέχρι τα 6 μποφόρ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν και ριπές 7 μποφόρ».

Όλα αυτά, είπε, «σε συνδυασμό με την τοποθεσία που ξέσπασε η πυρκαγιά συνέθεταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο σκηνικό για την άμεση πυρόσβεση της».

«Αξίζει να σημειωθεί πως στην Πόλη Χρυσοχούς χθες είχαμε 36 βαθμούς και στο Αεροδρόμιο Πάφου 35 θερμοκρασίες ενώ την ίδια ώρα στη Λευκωσία η θερμοκρασία ήταν 29 βαθμούς Κελσίου. Τέτοιες θερμοκρασίες αυτή την έποχή δεν είναι φυσιολογικές. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αντίστοιχες θερμοκρασίες στην περιοχή της Χρυσοχούς είχαμε στην μεγάλη πυρκαγιά της Αργάκας με το θερμόμετρο να φτάνει στους 37 βαθμούς», σημείωσε.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών συνέχισε λέγοντας ότι «παρόλα αυτά, κομβικό σημείο το οποίο ήταν ουσιαστικό στο να προλάβουμε να θέσουμε υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά προτού πέσει το τελευταίο φως της ημέρας ήταν η άμεση αντίδραση μας ως Τμήμα και η έγκαιρη εκτίμηση της δυσκολίας κατάσβεσης της φωτιάς».

Περιέγραψε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, αναφέροντας ότι «την πρώτη πληροφορία για την πυρκαγιά τη λάβαμε στις 15:02, ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου. Τρια λεπτά αργότερα και σε συντονισμό όλων των αρμόδιων τέθηκε σε άμεση εφαρμογή το Σχέδιο Ικαρος 1 αρχικά με τη χρήση πέντε πτητικών μέσων πυρόσβεσης ενώ δόθηκαν παράλληλα οδηγίες να προετοιμαστούμε και για ενεργοποίηση του σχεδίου Ίκαρος 2, που έτσι και αλλιώς απαιτεί περισσότερο χρόνο ενεργοποίησης».

Ταυτόχρονα, είπε, «δόθηκαν οδηγίες για ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης από τους σταθμούς Λεμεσού και Τροόδους με πέντε επιπλέον πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία ως τις 17:30 βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και ενίσχυαν την ήδη μεγάλη προσπάθεια πυρόσβεσης».

Αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Αρχικά, είπε, είχαμε πληροφορία ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον δρόμο. Ακολούθως οι πληροφορίες που έφταναν κοντά μας έκαναν λόγο για πρόκληση της πυρκαγιάς από καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

«Είμαστε σε συνεννόηση και με την Αστυνομία και διερευνούμε όπως πάντα όλα τα ενδεχόμενα χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουμε καταλήξει σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πυρκαγιά τέθηκε κακόβουλα απάντησε πως κάτι τέτοιο εκ πρώτης όψεως φαντάζει ως απομακρυσμένο σενάριο όμως διερευνάται όπως και τα υπόλοιπα.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών σχολίασε και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Τμήμα τόσο από άποψης ανθρώπινου δυναμικού αλλά και μέσων πυρόσβεσης. Όντως, σημείωσε, «έχουμε σημαντικές ελλείψεις αλλά μπορούμε σε κάποιο βαθμό να τις καλύψουμε όταν είμαστε προετοιμασμένοι, όταν λαμβάνουμε έγκαιρα και γρήγορα σωστές αποφάσεις, αξιολογούμε όταν άμεσα τα δεδομένα και φυσικά όταν επιδεικνύουμε κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία όπως στη χθεσινή περίπτωση».

Με την ευκαιρία ο κ. Αλεξάνδρου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς επαναλαμβάνοντας πως «η αντίδραση και το αποτέλεσμα δεδομένων των συνθηκών ήταν ένας άθλος».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy