Ένοχοι Κιττής, Τσουρής, Βασιλείου, Γρ. Σουρουλλάς & Ζαννέττος για Δρομολαξιά

Θεωρώντας πλήρως αξιόπιστο μάρτυρα κατηγορίας τον Νίκο Λίλλη, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας έκρινε σήμερα ένοχους για την υπόθεση της “Δρομολαξιάς” τους Στάθη Κιττή, Χαράλαμπο Τσουρή, Ορέστη Βασιλείου, Γρηγόρη Σουρουλλά, Βενιζέλο Ζανέττο και την εταιρεία Polleson Holdings Ltd.  Αθώοι κρίθηκαν ο Γιάννης Σουρουλλάς και ο Αντώνης Ιωακείμ οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Μέσα από μια απόφαση 246 σελίδων, το δικαστήριο έκρινε ως απολύτως αξιόπιστο μάρτυρα κατηγορίας τον Νίκο Λίλλη απορρίπτοντας τις θέσεις της υπεράσπισης ότι συμμετείχε σε στημένο ανακριτικό έργο.  “Ακούσαμε διάφορα για το ποιόν του αλλά αυτά δεν ακυρώνουν την αξιοπιστία ενός ανθρώπου εκ προοιμίου” είπε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Νίκος Σάντης.

Το Κακουργιοδικείο υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό στην παράδοση γραπτής δήλωσης στην αστυνομία από τον Λίλλη ενώ για την παραχώρηση ασυλίας στον Λίλλη ώστε να δώσει μαρτυρία, επεσήμανε ότι δεν είναι “κυπριακή πατέντα” κατά την έκφραση που χρησιμοποιήθηκε αλλά υποστηρίζεται από νομολογία της Αμερικής, της Αυστραλίας και άλλων χωρών.

Σε ό,τι αφορά στο επιχείρημα της υπεράσπισης ότι υπήρξε συνομωσία του Λίλλη μαζί με την αστυνομία και τη Γενική Εισαγγελία για να διωχθούν πολιτικώς ορισμένα πρόσωπα, ο Ν. Σάντης είπε ότι αυτές οι θέσεις πρέπει να τεκμηριώνονται και όχι να προβάλλονται με ελαφρότητα, κατά την έκφρασή του.

Αναφορικά με το ανακριτικό έργο, το δικαστήριο έκρινε ότι όλα έγιναν σωστά τονίζοντας επίσης ότι η μαρτυρία του Λίλλη γίνεται αποδεκτή παρόλο ότι δεν υπήρξε ενισχυτική μαρτυρία.

Μετά την απόφαση, το Δικαστήριο όρισε δικάσιμο στις 31 Δεκεμβρίου 2014 για να εξεταστεί αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για δήμευση της περιουσίας των Στάθη Κιττή, Ορέστη Βασιλείου, Γρηγόρη Σουρουλλά και της εταιρείας Polleson Holdings Ltd. Το αίτημα αυτό θα ετοιμαστεί από την ΜΟΚΑΣ.  Οι καταδικασθέντες παραμένουν υπό κράτηση μέχρι την ανακοίνωση των ποινών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του δικαστηρίου, ο Κιττής κρίθηκε ένοχος ότι συνομώτησε με τον Νίκο Λίλλη για να παρουσιάσουν το έργο Aero Center υπερτιμημένο (με περισσότερα τετραγωνικά μέτρα) ούτως ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματικό ποσό από αυτό που προνοούσε η αρχική συμφωνία.

Για την ίδια κατηγορία κρίθηκε ένοχος και ο Χαράλαμπος Τσουρής. Συγκεκριμένα καταδικάστηκε ότι με επινόημα, υποκίνησε το Ταμείο Συντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ, όπως το τελευταίο καταβάλει μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από εκείνο που προνοούσε η αρχική συμφωνία παρουσιάζοντας έκθεση με ψευδή στοιχεία που ο ίδιος είχε ετοιμάσει προς τη Διαχειριστική Επιτροπή του Ταμείου Συντάξεων και Χορηγημάτων Υπαλλήλων της ΑΤΗΚ, με την οποία εισηγείτο ικανοποίηση του αιτήματος της Wadnic Trading Ltd, για καταβολή επιπλέον χρηματικού ποσού, πέραν εκείνου που προνοούσε η αρχική συμφωνία για πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα.

Ο Κιττής καταδικάστηκε επίσης για χρηματισμό με συνολικό ποσό 300 χιλιάδων ευρώ από τον Λίλλη σε τρεις δόσεις των 100 χιλιάδων ευρώ ως αντάλλαγμα για τη θετική του στάση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας. Επίσης καταδικάζεται για καταρτισμό εικονικών συμφωνητικών εγγράφων μεταξύ της εταιρείας Leagros Investment Ltd και της εταιρείας Wadnic Trading Ltd. Μέσω της εικονικής συμφωνίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επιχειρήθηκε με δικαιολογηθεί η λήψη επιταγής 100 χιλιάδων ευρώ από τον Κιττή.

Ο Βενιζέλος Ζανέττος κρίθηκε ένοχος ότι εκβίασε και εξανάγκασε τον Νίκο Λίλλη να εξοφλήσει δάνεια παλιών παραγόντων της Αλκής ύψους 650 χιλιάδων ευρώ απειλώντας τον ότι αν δεν το έπραττε θα έθετε προσκόμματα στην υλοποίηση της επένδυσης.

Ο Ορέστης Βασιλείου κρίθηκε ένοχος ότι χρηματίστηκε από τον Λίλλη με ποσά 250 χιλιάδων και 200 χιλιάδων ευρώ ως αντάλλαγμα για να μην υποκινήσει τους υπαλλήλους της CYTA να εναντιωθούν στην επένδυση. Σε ό,τι αφορά στον Γρηγόρη Σουρουλλά κρίθηκε ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, δηλαδή ότι έλαβε ποσό 250 χιλιάδων ευρώ μέσω της εταιρείας Polleson και μέσω του Ορέστη Βασιλείου γνωρίζοντας ότι αποτελούσε παράνομο έσοδο.

Επιμένει στην αθωότητα Ζαννέτου το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με σημερινή του ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση στην υπόθεση Δρομολαξιάς αναφέρει ότι το γεγονός της καταδίκης από το Δικαστήριο του Βενιζέλου Ζαννέτου δεν αναιρεί την πεποίθηση του κόμματος ως προς την αθωότητά του και προσθέτει ότι μέσα από μια πρώτη ανάγνωση της απόφασης “δημιουργείται εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα όσο αφορά την ορθότητα της”.

“Έχει εκδοθεί σήμερα η απόφαση στην υπόθεση της Δρομολαξιάς. Όπως είναι γνωστό, στην υπόθεση αυτή, μεταξύ άλλων, κατηγορείτο το πρώην μέλος της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, σύντροφος Βενιζέλος Ζαννέτος. Το ΑΚΕΛ από την αρχή της υπόθεσης αυτής και τη σύλληψη του Βενιζέλου Ζαννέτου, είχε τοποθετηθεί δημόσια και είχε καταγγείλει τις απαράδεκτες αστυνομικές μεθοδεύσεις, τη χρησιμοποίηση πρωτόγνωρων μεθόδων και μαρτυρίας, με σκοπό να επιτευχθεί η καταδίκη του Βενιζέλου Ζαννέτου”, αναφέρει το ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζει ότι “η μοναδική κατηγορία για την οποία τελικά καταδικάστηκε ο Βενιζέλος Ζαννέτος ήταν για δήθεν εκβιασμό του Νίκου Λίλλη, τότε Προέδρου της Αλκής, να αποπληρώσει παλιά χρέη του σωματείου και όχι ότι ο Βενιζέλος Ζαννέτος πήρε για τον εαυτό του ή για οποιονδήποτε άλλο έστω και ένα σεντ. Γεγονός το οποίο αποδέχτηκε και το ίδιο το Δικαστήριο”.

Όπως αναφέρει, “το γεγονός της καταδίκης από το αρμόδιο Δικαστήριο του Βενιζέλου Ζαννέτου, δεν αναιρεί την πεποίθηση μας ως προς την αθωότητα του. Η απόφαση του δικαστηρίου, αν και θα εφεσιβληθεί, είναι πλέον δεδομένη, ενώ την ίδια στιγμή μέσα από μια πρώτη ανάγνωση της απόφασης δημιουργείται εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα όσο αφορά την ορθότητα της”.

Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι διατηρεί το δικαίωμα του να τοποθετηθεί δημόσια και τεκμηριωμένα πάνω σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την ποινική δίωξη του Βενιζέλου Ζαννέτου και ότι θα τοποθετηθεί τεκμηριωμένα όσον αφορά “τις απαράδεκτες αστυνομικές πρακτικές και μεθοδεύσεις στην υπόθεση αυτή, τη μετατροπή του Νίκου Λίλλη από βασικό ύποπτο σε μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας, την απαράδεκτη πρακτική της αστυνομίας και της Γενικής Εισαγγελίας να συναλλάσσεται με πρόσωπα που έχουν παραδεχθεί τη διάπραξη σοβαρότατων ποινικών αδικημάτων όπως την περίπτωση του Νίκου Λίλλη, με σκοπό να επιτύχει την καταδίκη συγκεκριμένων προσώπων”.

Το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί επίσης συγκροτημένα και κατά τρόπο ολοκληρωμένο πάνω σε διάφορα άλλα σοβαρά ζητήματα, τα οποία προκύπτουν μέσα από τα γεγονότα της υπόθεσης της Δρομολαξιάς.

Περαιτέρω, το ΑΚΕΛ θα μελετήσει επισταμένα, τόσο την απόφαση του Δικαστηρίου, όσο και τα πρακτικά της υπόθεσης και θα προβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όλες τις ενέργειες τις οποίες θα κρίνει αναγκαίες σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Τάσος Περδίος

Εκτενέστερο ρεπορτάζ για την απόφαση στην αυριανή έκδοση της “Χαραυγής”

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.