Αθώωση καθηγητή σε υπόθεση παρενόχλησης μαθητριών

Έλα στο Google News

Στην απόφαση γίνεται λόγος για κακούς χειρισμούς από την Κατηγορούσα Αρχή

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» το εφετείο στην απόφαση του ανεφερε πως οι κακοί χειρισμοί στους οποίους προέβη η Κατηγορούσα Αρχή, είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης.

Ο καταδικασθείς, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών, άσκησε έφεση υποστηρίζοντας, κυρίως, ότι «υπήρξε κατάχρηση της διαδικασίας από την Κατηγορούσα Αρχή και, κατά προέκταση, δυσμενής επηρεασμός του δικαιώματος για δίκαιη δίκη».

Ο ισχυρισμός για κατάχρηση εδραζόταν στο γεγονός ότι μέσω της ανακρίτριας της υπόθεσης έθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου οπτικογραφημένες καταθέσεις παραπονούμενων μαθητριών, οι οποίες, όμως, δεν προσήλθαν στο Δικαστήριο για να αντεξεταστούν. Όπως αναφερεται στην αποφαση του Εφετειου, οι δέκα από τις δώδεκα κατηγορίες τις οποίες αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος-αθωωθείς, αφορούσαν τις εν λόγω παραπονούμενες, και εν όψει της μη προσέλευσής τους στο δικαστήριο, για τις εν λόγω κατηγορίες, σε προχωρημένο στάδιο της δίκης, καταχωρίστηκε αναστολή ποινικής δίωξης.

Ο καθηγητής καταδικάστηκε για τις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζε και στηρίζονταν στη μαρτυρία μιας παραπονούμενης η οποία κατέθεσε ενώπιον του Δικαστηρίου.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του Εφετείου από τις οπτικογραφημένες καταθέσεις ο κατηγορούμενος, «στιγματιζόταν ως «ανώμαλος», «σεξομανής» και πρόσωπο που κατά συρροή προέβη σε παρόμοιας φύσης αδικήματα με τα εκδικαζόμενα, εις βάρος ανήλικων κοριτσιών, στον ίδιο χώρο και κατά τον ίδιο περίπου χρόνο».

Υπό αυτές τις συνθήκες το Εφετείο υπέδειξε ότι «δεν παραβλέπουμε τη μειωμένη, γενικά, πιθανότητα επηρεασμού επαγγελματία δικαστή, σε σχέση με ενόρκους, κατά την αξιολόγηση της μαρτυρίας, όπως σταθερά αναγνωρίζεται από τη νομολογία. Όμως, υπό τα ιδιαίτερα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης, προκύπτει αβίαστα ότι πλανάται το σπέρμα της αμφιβολίας ως προς την, αντικειμενικά κρινόμενη, άμεμπτη κρίση του πρωτόδικου Δικαστή σε αναφορά με την αξιολόγηση της μαρτυρίας και τη στάθμιση της αξιοπιστίας του κατηγορούμενου».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.