Άθως Καζαντζής: «Έχουμε αποδείξει ότι δεν θα ανεχθούμε άλλον εμπαιγμό»


Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στον Δήμο Λάρνακας μιλά για τις τελευταίες καυτές εξελίξεις και τα σχέδια για το άμεσο μέλλον της πόλης

Η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης και η απόφαση για παραχώρηση ολόκληρου του Παλιού Νοσοκομείου στον Δήμο Λάρνακας αποδεικνύει ότι η Λάρνακα δεν ανέχεται πλέον άλλον εμπαιγμό και ότι η διεκδίκηση φέρνει αποτελέσματα. Αυτό το μήνυμα στέλνει με τη σημερινή του συνέντευξη στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ στον Δήμο Λάρνακας, Άθως Καζαντζής, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο των καυτών εξελίξεων των τελευταίων μηνών. Ο Α. Καζαντζής ήταν παρών στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 31 Αυγούστου και μιλά για τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη. Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι ο Δήμος Λάρνακας δεν εγκαταλείπει τη διεκδίκηση της σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρά την αρνητική στάση της κυβέρνησης. Αναφέρεται, ακόμη, στα σχέδια του Δήμου Λάρνακας για το άμεσο μέλλον και παραθέτει συγκεκριμένα έργα που έρχονται για να κάνουν τη Λάρνακα καλύτερη.

ΑΘΩΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ 2

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Πρόσφατα βρισκόσασταν στη σύσκεψη στο Προεδρικό, όπου ακούσατε δύο μεγάλα «όχι». Πώς σας αντιμετώπισε ο Πρόεδρος;

Στις 31 Αυγούστου είχαμε επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη. Το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του είχε διαπιστώσει αρκετά προβλήματα και διγλωσσία από διάφορους παράγοντες σε τρία σοβαρά και μεγάλα έργα της πόλης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τρία θέματα. Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου. Η Πανεπιστημιακή Σχολή στη Λάρνακα – Σχολή Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας και η παραχώρηση του Παλαιού Νοσοκομείου στον Δήμο Λάρνακας για μεταστέγαση των Δημοτικών Υπηρεσιών. Δυστυχώς η αντιμετώπιση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν ήταν και η καλύτερη. Πήραμε δύο μεγάλα «όχι» για την Πανεπιστημιακή Σχολή και για την παραχώρηση του Παλιού Νοσοκομείου. Τονίσαμε στον Πρόεδρο την αποφασιστικότητά μας για διεκδίκηση των πιο πάνω χωρίς να αποκλείσουμε και δυναμικά μέτρα.

Αυτό που μας στεναχώρησε περισσότερο είναι η στάση γενικά τόσο της κυβέρνησης όσο και της Πρυτανείας ότι δεν είχαμε καταλάβει τι μας έχουν υποσχεθεί και ότι ξεγελάστηκαν. Αυτό το χαρακτηρίζω κοροϊδία.

 

Τελικά φαίνεται ότι η πίεση που ασκήθηκε και η επιμονή από τον Δήμο Λάρνακας απέδωσαν καρπούς, με την κυβέρνηση να αλλάζει ρότα στο θέμα του Παλιού Νοσοκομείου. Τι σκοπεύετε να κάνετε στο ζήτημα της Πανεπιστημιακής Σχολής;

 

Όπως είπα και προηγουμένως, με αποφασιστικότητα και δυναμικά διεκδικούμε τα θέματα της πόλης. Ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Βύρας και το Δημοτικό Συμβούλιο έδειξαν από την αρχή της θητείας τους ότι δεν θα ανεχθούν άλλους εμπαιγμούς. Αυτή η στάση μας έφερε αποτελέσματα και σήμερα, μετά από δύο εβδομάδες έχουμε αλλαγή απόφασης από την κυβέρνηση με οριστική παραχώρηση του Παλαιού Νοσοκομείου. Θα συνεχίσουμε το ίδιο να διεκδικούμε και την Πανεπιστημιακή Σχολή. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει στην τελευταία συνεδρίασή του, μετά από εισήγηση και του δημάρχου, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τη δημιουργία Δημόσιας Πανεπιστημιακής Σχολής στην πόλη και επαρχία μας και καλούμε τόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου για επανεξέταση του προϋπολογισμού της Σχολής όσο και την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της. Δεν δεχόμαστε τη θέση που ο Πρόεδρος ανέφερε -πως όταν εξήγγειλε τη δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα είχε υπόψιν του διαφορετικό προϋπολογισμό, πολύ πιο χαμηλό από τον προϋπολογισμό που ετοίμασε η νυν Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Στο θέμα του λιμανιού φαίνεται τελικά να κλείνει η συμφωνία με την ενιαία ανάπτυξη…

Από τις διαβεβαιώσεις που πήραμε φαίνεται να κλείνει η συμφωνία, φυσικά όπως πάντα αναμένουμε την πρακτική εφαρμογή, γιατί από υποσχέσεις έχουμε μπουχτίσει.

Εδώ θέλω να σημειώσω ότι οι αγώνες που δίνει ο δημότης της Λάρνακας έχουν αποτέλεσμα. Κάποιοι όταν εξαγγέλλονται έργα και θετικές εξελίξεις τρέχουν να δηλώσουν την επιτυχία και ότι ήταν πρωταγωνιστές σε αυτήν την προσπάθεια. Η πολιτική εκμετάλλευση από κάποιους πολιτικούς παράγοντες που γίνεται είναι απαράδεκτη και ακόμα μεγαλύτερη από αυτούς που πολεμούσαν ενάντια στα συμφέροντα του δημότη της πόλης. Αυτά που έχουν επιτευχθεί στην πόλη είναι αποτελέσματα της μακρόχρονης διεκδίκησης των δημοτών της πόλης με την εκάστοτε δημαρχία που πραγματικά ήταν κοντά στο δημότη, όπως είναι η σημερινή με τον Ανδρέα Βύρα, που έχει καταφέρει να συνενώσει όλους για τον ίδιο σκοπό.

 

Για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών, ρεαλιστικά πότε μπορεί να περιμένει ο δημότης ότι θα φύγουν;

 

Η διαδικασία μετακίνησης είναι χωρίς επιστροφή, αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πάντες. Από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχαμε προβλέψει ότι θα υπήρχαν καθυστερήσεις. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η καθυστέρηση της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου και της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ασφάλτου. Επίσης, από την Επιτροπή Παρακολούθησης των έργων στο Βασιλικό διαπιστώνουμε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση υλοποίησης κάποιων από τα έργα υποδομής, επικαλούμενοι κάποιοι διάφορες δικαιολογίες αλλά και διαφωνίες που υπήρχαν μεταξύ των εταιρειών και της Αρχής Λιμένων. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα της συνάντησής μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 31 Αυγούστου 2020, κατά την οποία θέσαμε τις ανησυχίες μας και ότι δεν θα δεχθούμε άλλες καθυστερήσεις. Ως Δήμος Λάρνακας έχουμε ξεκαθαρίσει στον Πρόεδρο ότι δεν θα γίνει ανανέωση των αδειών λειτουργίας των εγκαταστάσεων υγραερίου μετά τις 31/6/2021. Είμαστε αποφασισμένοι, όπως δείξαμε μέχρι τώρα, για οριστικό κλείσιμο των εγκαταστάσεων. Επίσης απαιτήσαμε την άμεση περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής. Είμαι πεπεισμένος ότι η περιοχή μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021 θα είναι αισθητά διαφορετική.

 

Έχει δημοσιευτεί πρόσφατα και το Σχέδιο Περιοχής για την περιοχή του πρώην διυλιστηρίου. Είστε ικανοποιημένοι από τις πρόνοιες;

ΑΘΩΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ

Η δημοσίευση του Σχεδίου Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων στην περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών, στις 14 Αυγούστου 2020, είναι η επιβεβαίωση ότι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών είναι οριστική. Θεωρούμε τη δημοσίευση θετική εξέλιξη και ως δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις την έχουμε χαιρετίσει. Στην παρούσα φάση το Σχέδιο Περιοχής βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο, όμως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά ένα Σχέδιο Περιοχής είναι τόσο ανθρωποκεντρικό. Το εν λόγω Σχέδιο περιέχει στοιχεία και πολιτικές που συμπορεύονται σε μεγάλο βαθμό με τα οράματα και τη στρατηγική του Δήμου Λάρνακας και το βλέπουμε ως ένα πολύ θετικό βήμα σε σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής. Συγκεκριμένα, εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας, όπως αστικό αναδασμό, οικογειτονιές, πολυλειτουργικότητα και προωθεί την αειφορία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία κάτω από την ομπρέλα της ολοκληρωμένης Αστικής Αναζωογόνησης, που περικλείει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές και άλλες παραμέτρους.

 

Πριν δύο εβδομάδες ξεκίνησαν τα έργα αναπαλαίωσης του Τεμένους Ζουχουρί, με τα οποία κλείνει με 100% επιτυχία ο πρώτος κύκλος των συγχρηματοδοτούμενων έργων. Ποια είναι τα σχέδια για το άμεσο μέλλον;

 

Η έναρξη της αναπαλαίωσης του Τεμένους Ζουχουρί αποτελεί απόδειξη ότι οι στόχοι που είχαν μπει από την πρώτη ημέρα αυτής της πενταετίας, της πενταετίας με δήμαρχο τον Ανδρέα Βύρα, έχουν επιτευχθεί. Πρέπει να συγχαρούμε όλους στη Δημοτική Υπηρεσία γιατί κάνουν καθημερινά μαζί με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο μια τεράστια προσπάθεια για την αποπεράτωση όλων των έργων. Από την αρχή είχαμε να αντιμετωπίσουμε τις καθυστερήσεις που υπήρχαν. Με συλλογικότητα και αποφασιστικότητα ξεπεράστηκαν και το 2021 θα μιλούμε για μια νέα Λάρνακα.

Δεν σταματούμε εδώ όμως, αλλά πάντοτε σκεφτόμαστε το μέλλον και το όραμά μας για μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή πόλη. Προγραμματίζουμε για το μέλλον.

Ως Δημοτική Ομάδα είχαμε προτείνει διάφορα νέα έργα για την επόμενη πενταετία που θα πρέπει να ωριμάσουν για να είμαστε έτοιμοι για υλοποίησή τους με την εξεύρεση των κατάλληλων πόρων. Οι εισηγήσεις μας έχουν ληφθεί υπόψιν και σήμερα ο δήμος προχωρεί στο σχεδιασμό σημαντικών έργων.

Πρόσφατα έχει τελειώσει ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Δημοτικό Πάρκο ΣΑΛΙΝΑ, όπου μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση. Έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός πάρκου στην περιοχή Τσακκιλερού- Κόκκινες, συνεχίζεται ο σχεδιασμός ολοκλήρωσης των δρόμων στο Εμπορικό Κέντρο και ο σχεδιασμός της πλατείας Ακρόπολης μέχρι την πλατεία μπροστά από το σωματείο της Αλκής.

Συνεχίζουμε και αναμένουμε τα αντιπλημμυρικά έργα. Έχουμε αποφασίσει τη στέγαση του Περιβαλλοντικού Κέντρου των Αλυκών στο πρώην λεπροκομείο και προχωρούν οι διαδικασίες μετά από μια δεκαετία στασιμότητας. Όσον αφορά την ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Ιωάννη, που λόγω διάφορων προβλημάτων (αρχαιότητες κ.α.) σημειώνει καθυστέρηση, υπολογίζουμε τέλος του χρόνου να είμαστε έτοιμοι να βγούμε προσφορές.

Επίσης δεν ξεχνούμε τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών, την καθαριότητα, το πράσινο, τα πάρκα, την επιδιόρθωση των δρόμων και άλλα.

Αυτό που διαβεβαιώνουμε τους δημότες μας είναι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους και μαζί θα συνεχίσουμε δυναμικά για τη Λάρνακα που μας αξίζει.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News