Η αλλαγή στην πόλη της Λάρνακας είναι αισθητή στον καθένα και αυτό έγινε κατορθωτό μέσα σε 2,5 χρόνια. Αυτό τονίζει ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στο Δήμο Λάρνακας, Άθως Καζαντζής, στη σημερινή συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Χαραυγή». Ο Α. Καζαντζής σημειώνει ότι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυταπόδεικτα δείχνουν ότι η Λάρνακα έχει πάρει το δρόμο της ανάπτυξης, ξεκαθαρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να επαναπαυθεί στις δάφνες του το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο υπό τον Ανδρέα Βύρα. Όπως τονίζει, τρέχει ο προγραμματισμός για νέα έργα σε άμεσο ορίζοντα. Από τις απαντήσεις του επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ δεν λείπει και η αυτοκριτική. Όπως σημειώνει, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των δημοτών από τους οποίους ζητά υπομονή, κατανόηση αλλά και συμμετοχή.

Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο

Στο μισό της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου θεωρείτε ότι είστε εντός πλαισίου όσων είχατε εξαγγείλει υπό τον Ανδρέα Βύρα;
Ναι! Θεωρώ ότι είμαστε εντός πλαισίου. Μέσα σε 2,5 χρόνια η αλλαγή στη Λάρνακα είναι αισθητή. Ο κάθε ανεξάρτητος παρατηρητής θα το διαπιστώσει και οι καθημερινές επαφές με τους δημότες μάς δίνουν το δικαίωμα να πούμε ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας. Για τα προβλήματα της πόλης δουλεύουμε όλοι με πνεύμα συλλογικότητας και συναίνεσης και σίγουρα αυτό οφείλεται στον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα. Ένα δήμαρχο που καθημερινά εργάζεται σκληρά, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα για να γίνει το όραμα πράξη, ένα κοινό όραμα που θα κάνει τη Λάρνακά μας ακόμα πιο όμορφη, πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη.
Έχουμε τροχοδρομήσει σχεδόν όλες μας τις εξαγγελίες και ως
δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις από την αρχή στηρίζουμε τον δήμαρχο με προτάσεις και εισηγήσεις, αλλά και με ενεργό συμμετοχή όλων υλοποιούμε τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στους δημότες της πόλης.

 

Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου;
Πρώτη μεγάλη επιτυχία θεωρώ το ότι έχουμε καταφέρει να επανακτήσουμε ως Δήμος την εμπιστοσύνη των δημοτών μας, την επαφή και επικοινωνία απευθείας με τους δημότες. Η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση είναι στις προτεραιότητές μας. Η εποχή της αδιαφάνειας και του ετσιθελισμού της προηγούμενης πενταετίας έχει παρέλθει. Είμαστε πλέον στην εποχή της διαφάνειας και της αξιοπιστίας στη λειτουργία του Δήμου, είμαστε στην εποχή της προόδου και της ορθολογικής ανάπτυξης. Πέραν από αυτό, επιτυχία θεωρώ ότι έχουμε χρονοδιάγραμμα για τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και δεξαμενών υγραερίου και για πρώτη φορά βλέπουμε να κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση. Μεγάλη επιτυχία αυτά τα δύο χρόνια είναι η έναρξη των σημαντικών έργων. Όταν ανέλαβε ο Ανδρέας Βύρας, λόγω καθυστερήσεων υποβολής και ωρίμανσης των έργων βιώσιμης ανάπτυξης και άλλων κινδυνεύαμε να χάσουμε τα κονδύλια για συγχρηματοδοτούμενα έργα. Εμείς σαν δημοτική ομάδα από την προηγούμενη πενταετία το είχαμε επισημάνει, ήταν ένα στοίχημα που θα έπρεπε να κερδηθεί και με επιμονή, αποτελεσματικότητα και δυναμική παρέμβαση του δημάρχου αυτό επιτεύχθηκε.

 

Πού κρίνετε ότι θα μπορούσατε να πάτε καλύτερα;
Νομίζω ότι πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης. Θεωρώ όμως ότι σε γενικές γραμμές πήγαμε σε αυτά τα 2,5 χρόνια αρκετά καλά. Εάν ήμασταν πιο αποφασιστικοί όπως τώρα και την προηγούμενη πενταετία, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, όπου χάθηκε αρκετός χρόνος. Επίσης στην ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας οι διάφορες μεθοδεύσεις που μέχρι σήμερα πίσω από κλειστές πόρτες γίνονται για να αποτραπεί η ανάπτυξη μάς ενοχλούν και θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε πιο δυναμικά.
Επίσης θεωρούμε ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα με τα μικρά και καθημερινά προβλήματα, καθαριότητα κ.α. Θέλουμε περισσότερη υπομονή και κατανόηση από τον κόσμο, θα πρέπει όλοι μας να αναπτύξουμε την ευαισθησία μας και να αλλάξουμε συνήθειες. Δεν μπορούμε για παράδειγμα να μετατρέπουμε τα κενά οικόπεδα σε σκυβαλότοπους και μετά να έχουμε την απαίτηση ο Δήμος να τα καθαρίσει. Υπάρχει το προσωρινό Πράσινο Σημείο, δυστυχώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία του. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση από εμάς προς τους δημότες, έχουμε αδυναμίες και προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε. Η επισκέψεις του δημάρχου και δημοτικών συμβούλων στις συνοικίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θεωρώ ότι είναι προσωπική επιτυχία του Ανδρέα Βύρα. Υπάρχουν και άλλα που μπορούμε να βελτιώσουμε και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Θέμα λιμανιού-μαρίνας. Τι αναμένετε ως Δημοτικό Συμβούλιο;
Το λιμάνι και η μαρίνα βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, δίπλα από τη μεγαλύτερη παραλία της Λάρνακας, τις Φοινικούδες. Λόγω αυτής τις ιδιαιτερότητας αλλά και άλλων λόγων, η πόλη έχει πέραν από μια δεκαετία αποφασίσει την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας.
Τα τελευταία χρόνια λόγω λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ οι προσπάθειες που έγιναν για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία απέτυχαν.
Την περασμένη πενταετία ο τότε δήμαρχος Ανδρέας Λουρουτζιάτης και ο Δημοκρατικός Συναγερμός μέσα από αδιαφανείς διεργασίες προσπάθησαν να επιβάλουν μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεθοδεύσεις που ως δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ αντιπαλέψαμε και επαναβεβαιώσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας με τουριστικό χαρακτήρα και χρήση συμβατού εμπορίου που αποτελούν την ορθολογιστική επιλογή ανάπτυξης προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Σήμερα είμαστε στο τέλος μιας νέας προσπάθειας για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ενιαία ανάπτυξη και θεωρούμε και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε θετική κατάληξη.

 

Στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών φαίνεται ότι για πρώτη φορά κινούνται οι διαδικασίες. Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων;
Η συνεχής πίεση από τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αναγκάσει την κυβέρνηση και τις εταιρείες να προχωρήσουν σε άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες μετακίνησης. Από την πρώτη στιγμή μαζί με την τοπική κοινωνία δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι για λήψη σοβαρών μέτρων. Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της μετακίνησης και πιέζουμε για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Βλέπουμε μια κινητικότητα ως προς τη μετακίνηση των υγρών καυσίμων και πιστεύουμε ότι το χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί. Ανησυχούμε όμως για το υγραέριο, εδώ πιστεύουμε ότι υπάρχει καθυστέρηση. Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις και ως ΑΚΕΛ Λάρνακας έχουμε δώσει τεράστιους αγώνες για το θέμα. Για μας η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών είναι πάνω απ’ όλα. Η μετακίνηση των δεξαμενών πετρελαίου και υγραερίου θα αλλάξει την πόλη.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της δράσης της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ;
Η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ – Αριστερά Νέες Δυνάμεις του Δήμου Λάρνακας έχει εκλεγεί με δικό της προεκλογικό πρόγραμμα. Ως Αριστερά είμαστε η δύναμη που θέλει να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Οραματιζόμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, όπου ο δημότης θα απολαμβάνει τις καλύτερες υπηρεσίες.
Οι βασικοί άξονες δράσης μας είναι πρώτο η σωστή λειτουργία της Δημοτικής Υπηρεσίας και επανάκτηση της εμπιστοσύνης των δημοτών μέσα από διαφάνεια, επαφή και επικοινωνία με τους δημότες, δεύτερο η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων και προώθηση μεγάλων έργων που θα αλλάξουν την πόλη όπως αυτά που ανέφερα και άλλα, όπως η ανάπλαση της ενορίας του Αϊ-Γιάννη αλλά και η προώθηση νέων έργων. Ως δημοτική ομάδα έχουμε ολοκληρωμένα εισηγηθεί για ετοιμασία μελέτης για νέα έργα στην πόλη έτσι που να είμαστε έτοιμοι για άντληση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία στη νέα προγραμματισμένη περίοδο.
Τρίτος άξονας είναι η ποιότητα ζωής των δημοτών για μια πόλη ανθρώπινη και λειτουργική. Τα μικρά και μεγάλα καθημερινά προβλήματα. Πάρκα, παιδότοποι και χώροι πρασίνου, όπως η πρόσφατη ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου. Θέλουμε μια πόλη καθημερινά καθαρή. Μείωση των αποβλήτων και αύξηση της ανακύκλωσης. Έχουμε επεξεργαστεί μέσα από τον προϋπολογισμό του Δήμου ένα πρόγραμμα για συνεχή βελτίωση του οδικού δικτύου. Αναβάθμιση του πολιτισμού και των θεσμικών εκδηλώσεων. Πολιτιστικές εκδηλώσεις στις συνοικίες. Ανάπτυξη του αθλητισμού κ.α.

 

Τεράστιες οι προοπτικές

Τι να αναμένουν οι Λαρνακείς για τα υπόλοιπα 2,5 χρόνια της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου;
Η Λάρνακα έχει τεράστιες προοπτικές για να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Αυτή τη στιγμή η πόλη είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο. Ξεκίνησε η ανάπλαση των δρόμων και διευκολύνσεις ΑΜΕΑ στο κέντρο, ξεκίνησε η δημιουργία του Πολυδύναμου Πολυχώρου Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης στο παλιό Κοινοτικό Κέντρο, ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, ξεκίνησε η ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς, αποπερατώθηκε η ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, είναι σε προχωρημένο στάδιο η ανάπλαση του Συγκροτήματος Ζουχουρί και σύντομα θα βγούμε σε προσφορές. Επίσης σύντομα θα προχωρήσουμε με το πολεοδομικό έργο για ανάπλαση της ενορίας Αγ. Ιωάννη, όπου είχαμε τεράστια προβλήματα με το αποχετευτικό σύστημα και έχουμε δώσει λύσεις και το έργο θα προχωρήσει. Έχουμε προχωρήσει σε δύο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα μέσω του Συμβουλίου Αποχετεύσεων, που θα λύσουν το μεγάλο πρόβλημα πλημμυρών που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας αλλά και στην περιοχή Καμάρες και άλλα μικρότερης σημασίας έργα.
Ανάμεσα στις νέες μας προτάσεις που έχουν γίνει αποδεκτές από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι η ανάπλαση της πλατείας Ακρόπολης, όπου είναι η είσοδος της Ερμού συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής πλατείας μπροστά από το οίκημα της ΑΛΚΗΣ, όπου είναι το μνημείο της αντίστασης στο πραξικόπημα του 1974, των 4 ηρώων του Αϊ-Γιάννη, αλλά και το άγαλμα του Μακαρίου μπροστά από το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο. Έχουμε να προωθήσουμε νέα έργα τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις συνοικίες. Δεν ξεχνούμε και τα άλυτα προβλήματα, όπως το διατηρητέο κτίριο του Παλαιού Νοσοκομείου που ζητούμε να μας παραχωρηθεί όλο, χωρίς όρους, για να προχωρήσουμε στην αναπαλαίωση και να στεγάσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου. Θα συνεχίσουμε χωρίς σταματημό την καθημερινή προσπάθεια για βελτίωση της πόλης της Λάρνακας.