«Άτομα με αναπηρία δεν θα κάνουν Χριστούγεννα»

Έλα στο Google News

Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας και το Προεδρικό

 

«Επιδόματα περικόπτονται χωρίς αιτιολογία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χριστάκης Νικολαΐδης, και άτομα με αναπηρίες που λάμβαναν για χρόνια το επίδομα αναπηρίας, μετά από νέες αξιολογήσεις στα πλαίσια του ΕΕΕ κατατάσσονται σε κατηγορία ατόμων με μέτρια αναπηρία, όπως χαρακτηρίζεται, που δεν καλύπτεται από το σημερινό σύστημα πρόνοιας. «Θα έχουμε άτομα με αναπηρία που δεν θα κάνουν Χριστούγεννα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι πολύ πίσω σε σωρεία ζητημάτων που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) και ότι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα «μας έχει πάρει πολύ πίσω».

Επεσήμανε ότι το αίτημα των ΑμεΑ είναι ξεκάθαρο, όπως άμεσα διευρυνθεί η κατηγορία των δικαιούχων από το ΕΕΕ και όπως άμεσα προχωρήσει η διαδικασία διαβούλευσης με σκοπό την ετοιμασία νέας νομοθεσίας για την κάλυψη του κόστους της αναπηρίας. «Αυτό θα πρέπει επιτέλους να προσδιοριστεί», τόνισε και σημείωσε όπως γίνει γι’ αυτό το σκοπό έρευνα.

«Αυτό που μας ενοχλεί είναι που το Κράτος μας εξακολουθεί να θεωρεί ότι τα άτομα με μέτρια αναπηρία δεν έχουν αναπηρία, εξισώνοντας με αυτό τον τρόπο τα άτομα με αναπηρία με τα αρτιμελή με αποτέλεσμα να μην παρέχεται ούτε υπηρεσία, ούτε και επιδόματα» υπογράμμισε ο κ. Νικολαΐδης.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ατόμων με Κατά Πλάκα Σκλήρυνση και μέλος του Δ.Σ. της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, Σάββας Χριστοδούλου, σε δηλώσεις του είπε ότι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ήταν χθες), «θέλουμε να φέρουμε στη μνήμη και της πολιτείας και ολόκληρης της κοινωνίας ότι και οι ανάπηροι έχουν δικαιώματα». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, Στέλιος Θεοφίλου, ανέφερε ότι διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης να αποκόπτει επιδόματα.

«Όχι στην πολιτική φτωχοποίησης»

Έξω από το προεδρικό βρέθηκαν χθες μέλη του κινήματος Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) και χρόνιες παθήσεις για τα χρόνια ελλείμματα δημόσιων ενταξιακών πολιτικών και τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της συμμετοχής και της ενσωμάτωσης στην κοινότητα.

Με πανό που ανέγραφαν, μεταξύ άλλων, «ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, εργασία, υγεία», «Σχεδιάστε με γνώμονα τη σύμβαση των δικαιωμάτων μας», «τη φτώχεια τη δημιουργεί το κράτος, όχι η αναπηρία», «υπηρεσίες σε μας χωρίς να εκλιπαρούμε γι’ αυτές», «τα επιδόματα δεν είναι χάρη, αλλά υποχρέωση», «όχι στην πολιτική φτωχοποίησης», «ούτε ένα παιδί με αναπηρία χωρίς ποιοτική εκπαίδευση», «δεν επαιτούμε, απαιτούμε τα δικαιώματά μας», «όχι στις παραβιάσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ», «επιδόματα για αξιοπρέπεια και αυτονομία».

Πριν από την διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό, μέλη της Ομάδας Γονέων Ατόμων με Αναπηρίες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εργασίας για να εκφράσουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον αποκλεισμό ανάπηρων παιδιών από την πρόσβαση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), ζήτημα που χρονίζει από το 2013, όπως καταγγέλλουν.

Άννα Μισιαούλη

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.