Άτομο με ενεργό δράση στην ΕΟΚΑ Β μιλά επώνυμα στη «Χαραυγή» – «Τα μούσια του παπα … στα κυπαρισσια»  • Τρομοκρατική δράση της ΕΟΚΑ Β και ανατίναξη βομβών με στόχο τον Μακάριο
  • «Μεν φοάσαι τζαι τα μούσια του παπά σε λιήν ώρα εννάν πάνω στα κυπαρίσσια»

Άτομο με ενεργό δράση στην ΕΟΚΑ Β μιλά επώνυμα στη «Χαραυγή» και εξομολογείται τι τον ώθησε να μυηθεί στη φασιστική οργάνωση της ΕΟΚΑ Β. Χωρίς να δείχνει ιδιαίτερη ενοχή, ο Π.Π. εξιστορεί τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου, κοντά στο χωριό Άγιος Σέργιος της επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία διενεργήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1973. «Η αφορμή για να μυηθώ στην ΕΟΚΑ Β», λέει ο Π.Π., «ήταν το γεγονός ότι μετατέθηκα εκδικητικά επειδή ασκούσα δημόσια κριτική στον Μακάριο. Με μετάθεσε 200 μίλια μακριά από το δημοτικό σχολείο του Αγίου Γεωργίου της Αμμοχώστου, όπου δίδασκα ως δάσκαλος». Ο Π.Π. θεωρεί ότι δεν είχε κοινή ιδεολογική ταύτιση με τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΟΚΑ Β, δεν πίστευε στην Ένωση και ούτε επηρεάστηκε από αυτήν πολιτικά. Συνεργάστηκε με την ΕΟΚΑ Β, όπως λέει, γιατί ήθελε να «εκδικηθεί» τον Μακάριο. «Η ΕΟΚΑ Β δεν ήταν μια μυστική-στεγανή οργάνωση, λάμβαναν μέρος άνθρωποι που ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους αντιδρούσε ενάντια στον Μακάριο».

Ο Π.Π. ήταν ένας εκ των δύο ΕΟΚΑβητατζήδων που έλαβαν μέρος στην κατασκευή και τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού στον αυτοκινητόδρομο από τον οποίο θα πέρναγε ο Πρόεδρος Μακάριος, πλησίον του Αγίου Σεργίου.

«Ξεκινήσαμε να οργανωνόμαστε με τον “Κόλα” για την απόπειρα δολοφονίας 15-20 ημέρες πριν την καθορισθείσα ημερομηνία δολοφονίας του Προέδρου Μακαρίου. Το σχέδιο ήταν να κατασκευάσουμε τέσσερις βόμβες τύπου υδροσωλήνα, ικανές να ανατινάξουν το αυτοκίνητο που θα επέβαινε ο Μακάριος και είχαμε τη θέληση και την πεποίθηση ότι θα το πετυχαίναμε. Ο μηχανισμός των βομβών που κατασκευάσαμε ήταν απλός, χρειαζόταν απλά να ξετυλίξει κάποιος την ταινία που βρισκόταν από πάνω από τον πυροκροτητή και να στρέψει το διακόπτη προς τα κάτω. Στη συνέχεια τις τοποθετήσαμε χρησιμοποιώντας τρυπάνια κάτω από το έδαφος του δρόμου που θα πέρναγε ο Μακάριος και ανοίξαμε ένα μικρό λάκκο σε απόσταση 100-120 μέτρων μακριά, όπου και θα κρυβόμασταν. Στις 5 Οκτωβρίου ήταν όλα έτοιμα και λάβαμε εντολή να αποχωρήσουμε από το σχέδιο, για να αναλάβει ο έφεδρος αξιωματικός, Κ.Τ, που ήρθε από την Αμμόχωστο. Αυτό το γεγονός, ότι θα αποχωρήσουμε, δεν ήταν εις γνώσιν μας, νομίζαμε ότι θα ολοκληρώναμε εμείς οι ίδιοι την αποστολή και όχι κάποιος άλλος».

Ερωτηθείς ποιος έδωσε τη συγκεκριμένη διαταγή για τη δολοφονία του Πρόεδρου, ο Π.Π. δεν θέλησε να αναφερθεί ονομαστικά, παρά μόνο ότι η εντολή ήρθε από την Αμμόχωστο, έχοντας ως συνδετικό κρίκο τον «Κόλα», ο οποίος φέρεται να ήταν ο τομεάρχης της ΕΟΚΑ Β στην περιοχή (Άγιος Σέργιος, Άγιος Γεώργιος, Αρναδί, Λίμνια και Σπαθαρικό).

«Το τελευταίο κομμάτι της αποστολής μας ήταν να παραλάβουμε τον εκτελεστή (Κ.Τ.) στην περιοχή της Σαλαμίνας, το βράδυ του Σαββάτου, μία μέρα πριν την απόπειρα και να τον πάρουμε στο σημείο όπου βρίσκονταν οι βόμβες. Γύρω στη μία το πρωί της Κυριακής (07/10/1973) εγώ έφυγα με το αυτοκίνητό μου από το σημείο και έμεινε μόνος του ο “Κόλας”, όπου λίγο αργότερο τον πλαισίωσε ένας άλλος ΕΟΚΑβητατζής από το Αρναδί (σ.σ. δεν ήθελε να τον κατονομάσει). Από όσα πληροφορήθηκα την επόμενη ημέρα, ο Κ.Τ. έφθασε στη Σαλαμίνα τα ξημερώματα της Κυριακής και στη συνέχεια o “Κόλας” μαζί με το άτομο από το Αρναδί τον μετέφεραν στην περιοχή που βρισκόταν ο λάκκος. Στις 7 Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν την έκρηξη, βρέθηκα και πάλι με τον “Κόλα” στο Τρίκωμο, καθώς θα ήμασταν οι υπεύθυνοι να παραλάβουμε τον Κ.Τ. αφότου θα εκτελούσε την αποστολή και τον ρώτησα “ρε είσαι σίγουρος ότι ο Κ.Τ θα τα καταφέρει;” Ο “Κόλας” μού απάντησε “μεν φοάσαι τζαι τα μούσια του παπά σε λιήν ώρα εννάν πας τα κυπαρίσσια”. Από την πλευρά μου ήμουν πεπεισμένος ότι για κάποιο λόγο ο Κ.Τ. θα τα κατάφερνε».

Κατά την άποψη του Π.Π., εάν ήθελαν όντως τον Μακάριο νεκρό, θα τους άφηναν να ολοκληρώσουν οι ίδιοι τη δολοφονία και το κέντρο αποφάσεων της ΕΟΚΑ Β Αμμοχώστου κινήθηκε από αλλότρια κίνητρα. «Δεν μπορώ να το αποδείξω με στοιχεία αυτό που λέω, αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά γύρω από την υπόθεση. Γιατί ξαφνικά ήρθε διαταγή από το “κέντρο” να φύγουμε εμείς, ενημερώνοντάς μας ότι θα έστελναν ειδικό για να την ανατίναξη, ενώ παράλληλα μας έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη στην αρχή; Γιατί να βάλουν τον Κ.Τ. αντί έναν από εμάς τους δύο που γνωρίζαμε καλά την περιοχή και ξέραμε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός;»

Σύμφωνα, πάντως, με την κατάθεση του ίδιου του Κ.Τ. που διαβάστηκε στο δικαστήριο κατά την προανάκριση της υπόθεσής του στις 28 Δεκεμβρίου 1973, είπε τα εξής: «Είμαι ο Κ.Τ. από το Βαρώσι. Εγώ επυροδότησα τις βόμβες, έπαιξα τες όμως προηγουμένως γιατί δεν ήθελα να σκοτώσω τον Αρχιεπίσκοπο…»

Κωστής Πιτσιλλούδης