Άτυπες παρασκηνιακές επαφές του Αμερικανού διαμεσολαβητή με Ισραήλ και Λίβανο

Ρευστό παραμένει το κλίμα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου με τις επαφές του Αμερικανού διαμεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν να συνεχίζονται και με τις δυο πλευρές.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν σε αποψινές του δηλώσεις εκδήλωσε το ενδιαφέρον της χώρας του για «το αποτέλεσμα των επαφών του διαμεσολαβητή με την ισραηλινη πλευρά σχετικά με το πλαίσιο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων».

Συγχρόνως, στο Ισραήλ δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν αναλόγως της στάσης του Λιβάνου που αναμένεται να γίνει γνωστή την Κυριακή.

Όπως μεταδίδει η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, η κυβέρνηση Λαπίντ έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών να μην προβεί η γαλλική εταιρεία Total σε καμία ενέργεια στο κοίτασμα Qanna προτού υπογράφει η συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης.

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας σε κάθε περίπτωση δεν υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί πριν τις ισραηλινές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου κ. Εκτιμούν παράλληλα ότι ακόμα και στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας , τα χρονοδιαγράμματα στον Λίβανο είναι εξαιρετικά στενά καθότι η θητεία του Προέδρου της χώρας λήγει στις 30 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.