Άτυπο Συμβούλιο Γεωργίας: Στο επίκεντρο ο ρόλος της γεωργίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τον ρόλο της γεωργίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής συζήτησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άτυπο Συμβούλιο Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 6 – 8 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας και στο οποίο συμμετείχε εκ μέρους της Κύπρου ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η εφαρμογή γεωργικών και δασοκομικών πρακτικών φιλικών προς το κλίμα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Καδής ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι στην Κύπρο η βελτίωση της δέσμευσης άνθρακα από τη γεωργία, αν και περιορισμένη λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, επιτυγχάνεται με αύξηση της φυτικής μάζας, καθώς και με τη φύτευση δέντρων σε αγροτεμάχια, ειδικά στα ορεινά που υπάρχει και μεγαλύτερη διάβρωση.

Όπως είπε ο Υπουργός, τέτοιες πρακτικές αύξησης της δέσμευσης του άνθρακα παρέχουν και άλλα πολυδιάστατα οφέλη, όπως είναι η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η μείωση της διάβρωσης των εδαφών, η αύξηση της συγκράτησης του νερού καθώς και της παραγωγικότητας των εδαφών.

Όσον αφορά την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και μικρότερη εξάρτηση της οικονομίας από τον ορυκτό άνθρακα, ο κ. Καδής πρότεινε τη χρήση αγροφωτοβολταϊκών συστημάτων και αντικατάσταση των μηχανών εσωτερικής καύσης, όπου είναι δυνατόν, με ηλεκτροκινητήρες.

Τόνισε ακόμα τη σημασία της επέκτασης της βιολογικής γεωργίας και γενικότερα της υιοθέτησης πρακτικών που μειώνουν τις εισροές σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Όπως είπε, η επεξεργασία των κτηνοτροφικών αποβλήτων και η αξιοποίηση του κόμποστ που προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες μπορεί επίσης να συμβάλει στον επιδιωκόμενο στόχο.

Τέτοιες δράσεις, υποστήριξε, θα στηριχθούν από την κυπριακή Κυβέρνηση μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Ενημέρωσε ακόμα τους ομολόγους του ότι η Κύπρος διερευνά αυτή την περίοδο την υιοθέτηση μηχανισμών πιστοποίησης της μείωσης της χρήσης ή της δέσμευσης αερίων του θερμοκηπίου.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκαν στη σημασία της στήριξης των γεωργών στην προσπάθεια αυτή, αλλά και στη δημιουργία μηχανισμών πιστοποίησης της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που να είναι κοινά αποδεκτοί εντός της ΕΕ αλλά και απλοί και κατανοητοί για τους γεωργούς και για τις εθνικές διοικήσεις.

Στην συζήτηση παρευρέθηκαν και παρουσίασαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων (COPA, COGEGA, CEJA) αλλά και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος.  Έγινε επίσης παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ, σε σχέση με τη δέσμευση άνθρακα στον αγροτικό τομέα.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής Norbert Lins, εξέφρασε τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στην πρωτοβουλία αυτή της Γαλλικής Προεδρίας. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στήριξε και αυτός την πρωτοβουλία της Γαλλικής Προεδρίας, αναφέροντας ότι η ανάπτυξη της γεωργίας με τρόπο που να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κοινό στόχο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της άτυπης συνόδου, οι Υπουργοί επισκέφθηκαν επί τόπου γεωργικές εγκαταστάσεις, όπου εφαρμόζονται πρακτικές μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να συζητήσουν με τους γεωργούς, και ενημερώθηκαν για καινοτόμες πρακτικές που βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.