Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία ουσιαστικά εναρμονίζει τον τρόπο ανέλιξης αστυνομικών και πυροσβεστών, φαίνεται να ανοίγει νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και κλάδων του Δημοσίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και εν μέσω παρατεταμένης κυβερνητικής πολιτικής παροχολογίας. Μπορεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία να “τρίβουν” τα χέρια τους λόγω της απόφασης της περασμένης Δευτέρας, ωστόσο κάτι παρόμοιο δεν φαίνεται να ισχύει με τους δεσμοφύλακες, οι οποίοι ζητούν υλοποίηση κυβερνητικών υποσχέσεων του παρελθόντος.

Πλέον, με την απόφαση του Υπουργικού, η ανέλιξη από την κλίμακα Α3 στην κλίμακα Α5 απαιτεί 12 χρόνια υπηρεσίας στη θέση αστυφύλακα και η ανέλιξη από την κλίμακα Α5 στην κλίμακα Α7 απαιτεί 16 συνολικά χρόνια.


Η απόφαση του Υπουργικού ρυθμίζει την ανέλιξη των μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, αποκαθιστά την ανισότητα στους δύο κλάδους. Όπως ανέφεραν στη «Χ» καλά ενημερωμένες πηγές για τα αιτήματα του κλάδου των σωφρονιστικών υπαλλήλων των Κεντρικών Φυλακών, η ανέλιξη στην κλίμακα Α7 στην περίπτωση των δεσμοφυλάκων γίνεται μετά τη συμπλήρωση 26 ετών υπηρεσίας και όχι 16 συνολικά, όπως ισχύει στην περίπτωση της Αστυνομίας. Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι η κλίμακα εισδοχής στην Υπηρεσία των Κεντρικών Φυλακών ως απλός δεσμοφύλακας είναι η Α2, ενώ στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου η Α3. Σημειώνοντας ότι αυτή η πρόνοια αποτελεί ένα από τα πολλά αντικίνητρα απασχόλησης στις Κεντρικές Φυλακές, η ίδια πηγή ανέδειξε άλλη μια εκκρεμότητα που αφορά την ανέλιξη των δεσμοφυλάκων. Πρόκειται για την πλήρωση θέσεων λοχιών και των θέσεων αξιωματικών στη θέση επιθεωρητή των Φυλακών.

Αυτή τη στιγμή, όπως ενημερώνεται η «Χ», υπάρχουν 30 κενές θέσεις λοχιών, την πλήρωση των οποίων δυσκολεύει η έλλειψη δεσμοφυλάκων με τα κατάλληλα προσόντα. Την ίδια ώρα παρατηρείται, αλυσιδωτά, δυστοκία ως προς την πλήρωση τεσσάρων θέσεων επιθεωρητή των Φυλακών, λόγω του περιορισμένου αριθμού λοχιών οι οποίοι εκτελούν διαφορετικά καθήκοντα από τους προϊσταμένους τους. Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν ενώπιον Γενικής Συνέλευσης την περασμένη Τετάρτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως πληροφορείται η «Χ», είναι ενήμερο των αιτημάτων αυτών. Την ερχόμενη βδομάδα ο κλάδος θα συγκαλέσει νέα, έκτακτη γενική συνέλευση για καθορισμό τρόπων δράσης ως προς την υλοποίηση των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται να ζητά, όπως ενημερώθηκε η «Χ», μια σαφή και τεκμηριωμένη πρόταση του κλάδου κατά τρόπον που να αιτιολογούνται τα αιτήματά τους στη βάση μιας σειράς επιχειρημάτων, μεταξύ των οποίων η φύση της εργασίας τους και το πλαίσιο κινδύνων κάτω από τους οποίους καλούνται να εργαστούν.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου