
Ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος μέσα από τον οποίο μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επανέλαβε την στήριξη του κόμματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μετά την ανακοίνωση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μετά και την εκλογική διαδικασία στα κατεχόμενα, από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
“Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και την διαχρονική αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, ζήσαμε την μη ύπαρξη μέχρι σήμερα πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κατοχικής Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού αλλά την ίδια ώρα ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος μέσα από τον οποίο μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο, στηρίζουμε και θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, , στην προσπάθεια να υπάρξει ένα σπάσιμο του αδιεξόδου”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Πρόσθεσε ότι “αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, όμως, έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία πως μπορούμε να πετύχουμε την επανένωση του τόπου μας διαφορετικά είναι ωσάν να δεχόμαστε ως κυπριακή κοινωνία ότι η τουρκική κατοχή θα είναι μόνιμη”.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “εμείς δεν μπορούμε στον ΔΗΣΥ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της μόνιμης κατοχής, διχοτόμησης και των δύο κρατών και ευελπιστούμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, στέλλοντας το μήνυμα στην κοινωνία αλλά και επαναβεβαιώνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε με ένα και μοναδικό στόχο, να είναι η πολιτική δύναμη, που οι ενέργειές της να αποσκοπούν στο να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο μας”.
Θέλησε να υπενθυμίσει και “κάτι που ξεχάστηκε και που ήταν το βίωμα και η πίστη του Γλαύκου Κληρίδη, το “την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω” , λέγοντας πως “μοιρασμένη πατρίδα εμείς δεν θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές”.
Ερωτηθείς για την διασύνδεση από πλευράς των ΗΕ, του ζητήματος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Δημοκρατίας με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι “δεν υπήρχε καμιά σύνδεση με το θέμα του φυσικού αερίου και πως η ΝΑFΤΕX λήγει, υπάρχει η ίδια η διαβεβαίωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν θα ανανεωθεί, το Μπαρμπαρός, έφυγε, έχει αρθεί η παρανομία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και έτσι θεωρούμε ότι μπορεί να επαναρχίσει ο διάλογος”.
Αναφέρθηκε σε “φωνές που λένε, μα έγινε η παρανομία, γιατί να επανέλθουμε στον διάλογο”, προσθέτοντας ότι “θα ήταν συνεπείς και αξιόπιστοι όσοι έχουν αυτή την άποψη εάν εναντιωνόντουσαν από το 1976 στην έναρξη του διαλόγου”.
Ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε, “εάν το Μπαρμαρός κινήθηκε παράνομα τους περασμένους μήνες, εάν παράνομα βγήκε η ΝΑFTEX”, κατά πόσον “είναι λόγος έστω και μετά την άρση της παρανομίας να μην μπούμε ξανά σε διάλογο”.
Πρόσθεσε πως “τότε, κακώς διαπραγματευόμαστε μετά το 1976, με το 40% της Κύπρου υπό τουρκική κατοχή στην παρουσία 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών”.
“Επρεπε να είχαμε προτάξει να φύγει η κατοχική Τουρκία, να φύγουν οι Τούρκοι στρατιώτες, να είχε αρθεί η παρανομία της τουρκικής εισβολής του 1974”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υποστηρίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση, “δεν θα χρειαζόταν ο διάλογος γιατί θα είχαμε λύσει το Κυπριακό χωρίς καν να ξεκινήσει ο διάλογος”.
“Διαπραγματευόμαστε γιατί υπάρχει παρανομία”, σημείωσε.
Ολομέλεια Βουλής – Νομοσχέδια Αφερεγγυότητας
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ερωτήθηκε και για την πρόταση της ΕΔΕΚ για αναβολή της συζήτησης στην Ολομέλεια στις 17 Απριλίου 2015 της αναπομπής του Νόμου που ψήφισε η Βουλή για τους εγκλωβισμένους αγοραστές και τα Νομοσχέδια του Πλαισίου Αφερεγγυότητας.
Απάντησε πως “αυτή η ιστορία με τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα έχει από τον Ιούλιο του 2014 και έγινε το Βιολί του Γιαλέλη” με κάποιους, πρώτα να λένε, μια σωστή θέση, ότι οι εκποιήσεις πρέπει να συνοδεύοντω από το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας, μετά να λένε ότι πρέπει να έρθουν και τα πέντε Νομοσχέδια του Πλαισίου και μετά να λένε πως πρέπει να τα εξετάσουμε με κάθε λεπτομέρεια”.
“Τέλειωσε και η εξέταση, μπήκε και σωρεία τροπολογιών, καθορίστηκε, όχι από τον ΔΗΣΥ, αλλά από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ότι η ημερομηνία που θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρώσει όλες αυτές τις συζητήσεις για να μπορούσε να συζητηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν η 17η Απριλίου, εξού και η πρόταση Νόμου του ΔΗΚΟ που υποστηρίχτηκε και από την ΕΔΕΚ για αναβολή της ισχύως του Νόμου περί εκποιήσεων μέχρι τις 17 του Απρίλη”, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
Πρόσθεσε ότι “η πρόταση Νόμου, την οποία ψήφισε και η ΕΔΕΚ, προκαθόριζε και την ημερομηνία της σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής”.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως “θέλουμε να γίνουμε αυτόχειρες, θέλουμε να πάρουμε πίσω τον τόπο, το κάθε δικαίωμα, θέλουμε να διώξουμε την κακή Τρόικα, να το πράξουμε ευθέως, θέλουμε να μην υπάρχει Πλαίσιο Αφερεγγυότητας για να προστατεύει τις ευάλωτες ομάδες των δανειοληπτών, κανένα πρόβλημα, θέλουμε να κτίσουμε στην κοινωνία ότι όποιος παίρνει δανεικά είναι και αγύριστα, κανένα πρόβλημα”.
Αναφέρθηκε σε “υποκρισίες, την μια μέρα να κλαίμε για τους καταθέτες που έχασαν τις περιουσίες τους και από την άλλη να είμαστε συνέχεια με μια άρνηση για τα πάντα”.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως βλέπει και κάποιες ταμπέλες στους δρόμους που γράφουν, “Να μην πληρώνονται οι τόκοι”, “Να κουρευτούν δάνεια”, “Να διαγράψουμε εγγυητές”, σημειώνοντας ότι “εγώ έχω μια πιο φιλολαϊκή πρόταση, γιατί να κουρευτούν δάνεια, να διαγραφούν τα δάνεια, γιατί μέρος τους, όλα τα δάνεια να διαγραφούν”.
Διερωτήθηκε εάν “θα κάνουμε ένα ανταγωνισμό, όπου αρτιρήσει, στον λαϊκισμό”, λέγοντας πως ως ΔΗΣΥ, “είμαστε στην πολιτική με όλα τα κουσούρια μας και θα κρατήσουμε τον τόπο στην ορθή του πορεία και ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του”.
Καταλήγοντας έστειλε μήνυμα στους θεσμικούς αξιωματούχους πως “τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την καθορίζει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής”.
ΚΥΠΕ
