Αβάσταχτα τα ενοίκια για καταστήματα που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχέςΠροειδοποιούν ότι η κωλυσιεργία επιδεινώνει τα προβλήματα

Τα κόμματα εντείνουν την πίεση τους προς την Κυβέρνηση για απευθείας στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επίλυση του προβλήματος των ενοικίων, ενόψει και της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία θα συζητηθούν τα νέα μέτρα για στήριξη των εργαζομένων και της οικονομίας.

Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου επανέφερε χθες την πρότασή του για απευθείας στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων από το κράτος. Υπέδειξε επίσης ότι το ποσό το οποίο θα διατεθεί για τον πιο πάνω σκοπό πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 100 εκατ. ευρώ που προνοούσε το προηγούμενο νομοσχέδιο το οποίο αποσύρθηκε από την Κυβέρνηση. Επανέλαβε ακόμη ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υπερδανεισμένες και αυτό το οποίο χρειάζονται είναι απευθείας στήριξη από το κράτος και όχι νέα δάνεια. Επιπρόσθετα ο Στ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι απαιτείται η λήψη μέτρων από το κράτος για αντιμετώπιση του καυτού προβλήματος των ενοικίων, προειδοποιώντας ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν με διατάγματα του κράτους και ειδικότερα για εκείνες οι οποίες βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές με σαφώς υψηλότερα ενοίκια, η κατάσταση είναι δραματική. «Χρειάζονται στοχευμένες παρεμβάσεις από το κράτος και η ευθύνη βρίσκεται στην Κυβέρνηση», υπέδειξε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της απευθείας επιδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τάχθηκε και το ΔΗΚΟ διά του Γιώργου Σολωμού. Κατηγόρησε επίσης την Κυβέρνηση για «ασυγχώρητη κωλυσιεργία» και «εμμονές να αρνείται έλεγχο και διαφάνεια».

Επίσης, η ΕΔΕΚ διά του Μαρίνου Σιζόπουλου εισηγήθηκε τη στοχευμένη επιχορήγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων, καθώς και την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων και τη λήψη μέτρων για αύξηση των εσόδων του κράτους.

Από την πλευρά της η Συμμαχία ζήτησε αυξημένη απευθείας χορηγία στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και τους αυτοεργοδοτούμενους και υποχρεωτική μείωση ενοικίων από συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.

Τέλος, οι Οικολόγοι κάλεσαν την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε σοβαρή απευθείας οικονομική χορηγία προς τις μικρές επιχειρήσεις και να εγκαταλείψει τη λογική των ψίχουλων και των επιδομάτων ελεημοσύνης των χιλίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο νομοσχέδιο, το οποίο αποσύρθηκε μαζί με τις κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες, προνοούσε την απευθείας παραχώρηση από το κράτος εφάπαξ επιχορήγησης σε 36 χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, με ποσά τα οποία κυμαίνονταν μεταξύ 1,125 – 3,500 ευρώ ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Επισημαίνεται ακόμη ότι η πρόνοια για την απευθείας επιχορήγηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζομένων δεν υπήρχε στο αρχικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάστηκε από την Κυβέρνηση, αλλά προστέθηκε στην πορεία λόγω της πίεσης των κομμάτων.

Το πακέτο με τα νέα μέτρα για στήριξη των εργαζομένων και της οικονομίας θα συζητηθεί σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Σημειώνεται επίσης ότι το Προεδρικό προανήγγειλε διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη μετά τη λήξη της συνεδρίας.